2024. május 19. - Ivó, Milán

Újabb felmentést kértek

A sikkasztással vádolt Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettesének felmentését kérte ügyvédje a Kulcsár-ügyben a Fővárosi Bíróságon szerdán.
2008. július 9. szerda 14:33 - Hírextra
A védőbeszédben az ügy koncepciós jellegét és politikai motívumait hangsúlyozta az ügyvéd, továbbá hogy téves az ügy minősítése. Kulcsár nem sikkasztást, hanem csalást követett el, melynek több száz millió forint erejéig sértettje Garamszegi is.

Ráadásul Garamszegi védője szerint Kulcsár Attila - akinek beismerő, feltáró jellegű vallomásaira épül nagy mértékben a vád - szavahihetetlen.

A vád szerint Garamszegi többszázmilliós csúszópénzt vett át a K and H Bank brókercégénél, a K and H Equitiesnél dolgozó Kulcsártól 2002-2003-ban azért cserébe, hogy a Betonúttól több milliárdot fektetett be nála.

Az ügyész tíz másik vádlott mellett Garamszegire is letöltendő szabadságvesztést kért korábbi perbeszédében.

Szerdán az ügyvéd hangsúlyozta: elképzelhetetlen, hogy Garamszegi, aki tulajdonos is volt a Betonútnál, törvényes jutaléka helyett a jóval kisebb, és csak illegálisan megszerezhető pénzszerzési lehetőséget választotta volna.

A Betonúttól jóhiszeműen, és jogosan érkezhetett a befektetni kívánt pénz a bank brókercégéhez, Garamszegi pedig nem vett át pénzt Kulcsártól.

A Kulcsár-ügy koncepciós jellegéről szólva az ügyvéd azt állította: a bűnüldöző hatóságok ezúttal "a gombhoz keresték a kabátot", és azokat a tényeket, amelyek nem illettek a koncepcióba, kihagyták.

Hiszen például tény, hogy Garamszegi volt az első magánszemély, aki feljelentést tett ebben az ügyben, ami nyilvánvalóan képtelenség lenne, abban az esetben, ha ő maga is elkövetője volna a történteknek.

Az ügyvéd szerint az, hogy az eljárásnak volt egy rendőri és egy ügyészi szála, összefüggésben állhat azzal, hogy a két hatóságot a két szemben álló nagy párt befolyásolhatta.

Garamszegi védője szerint Kulcsárnak ügyészi kihallgatása során szinte sulykolták védence nevét.
Városi pletykák szerint pedig ebben az ügyben Kulcsár vallomásán múlik, hogy kiből lesz vádlott, és kiből tanú: "ehhez egy táskás emberrel kell megállapodni" - vélekedett az ügyvéd, aki emlékeztetett arra is, hogy az eljárás kezdeti szakaszában Kulcsár védője a nagy hírű Bánáti János ügyvéd volt, akinek azonban rövidesen megszűnt a megbízatása.

Majd egy, a védőbeszédben idézett telefonlehallgatás szerint Kulcsár arról beszélt: egy ügyvéd mondta neki, hogy meg lehet egyezni "velük", hogy csak az ügy egyik felét viszi el, mert a másik felében politikusok is érintettek.

Az eljárás egyik dokumentumában a védő szerint olyan nevek szerepelnek, melyeket ki sem mer mondani, de velük szemben a magyar hatóságok nem is járhatnak el, csak egy svéd királyi ügyész.

Az ügyvéd szerint Garamszeginek két okból kell a vádlottak padján ülnie. Egyfelől azért, mert Kulcsár, vagy a környezete úgy véli, hogy ha a büntetőjogi felelősséget a Betonúthoz telepítik, ahol a legnagyobb valószínűsége a károk megtérülésének, akkor a bank helytállási kötelezettsége is másképp alakulhat.

Másrészt pedig azért, mert Garamaszegi 1994 és 1998 között szocialista önkormányzati képviselő volt a fővárosban.

A védő szerint a Kulcsár-ügy a tárgyalóteremben mentes maradt a politikától, de másutt nem.
A Kulcsár-ügy védőbeszédekkel folytatódik a Fővárosi Bíróságon, az elsőfokú ítéletet várhatóan augusztus 22-én hirdetnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását