2024. április 29. - Péter

Berlinben is Madame Tussaud

Londoni mintára - sok más város után - szombaton Berlinben is megnyílt Madame Tussaud panoptikuma. Az óriási érdeklődés miatt a hivatalos megnyitót a tervezettnél néhány nappal korábban tartották, annak ellenére, hogy Madame Tussaud immár nyolcadik külföl
2008. július 5. szombat 15:36 - Hírextra
A német főváros szívében, az egykori NDK főutcáján, az Unter den Lindenen, a berlini magyar nagykövetség közvetlen szomszédságában így is már 70 híresség fogadta az első látogatókat, köztük elnökök és kormányfők, tudósok és zeneszerzők, írók és színészek, valamint sportolók viaszfigurái. Mintegy fele-fele arányban olyanok, akik ma is fontos szerepet töltenek be, s olyanok, akik már nincsenek az élők sorában.

A politikusok közül ott van a panoptikumban szinte az összes német kancellár Bismarcktól Hitleren keresztül egészen Kohlig, Schröderig és természetesen a bájos mosolyú Angela Merkelig. De közöttük szorítottak helyet a volt NDK híres-hírhedt vezetőinek, Walter Ulbrichtnak és Erich Honeckernek is, továbbá az Egyesült Államok több elnökének, köztük természetesen John F. Kennedynek és George Bushnak is. S Mihail Gorbacsov, valamint Nicolas Sarkozy viaszfigurája szintén a földszinten, s ugyancsak meglehetősen élethűen üdvözölte a látogatókat, mint ahogy a dalai láma és XVI. Benedek pápa is.

Közvetlenül a megnyitó előtt éles vitát robbantott ki, hogy Adolf Hitler bekerülhet-e az amúgy rendkívül illusztris társaságba. Klaus Wowereit berlini polgármester például közvetve utalt arra is, hogy nem szívesen "díszelegne" a náci vezér mellett, s több más politikus is felháborodását fejezte ki. A tulajdonos anyavállalat, a Merlin Entertainments Group ugyan nem engedett, de végül is egyfajta kompromisszum született. A náci vezér ugyanis a többiektől elkülönítve kapott helyet, mégpedig úgy, hogy a hírhedt berlini bunkerben őt ábrázoló viaszfigura mellett hatalmas tábla ecseteli a nácizmus és személy szerint Adolf Hitler történelmi bűncselekményeit. Ezen túlmenően pedig a látogatókat már a bejáratnál felirat figyelmezteti: a nácizmus több millió áldozatának emléke megtiltja, hogy Hitler viaszfiguráját akárcsak megérintsék, fényképezése pedig a legszigorúbban tilos. Ezzel szemben az összes többi panoptikum-lakó érinthető és simogatható, s bárki kedve szerint fényképezkedhet is a társaságában.

Különös vitát robbantott ki ugyanakkor a megnyitó napján Helmut Kohl volt kancellár, aki egy interjúban sérelmezte, hogy viaszfigurája engedélye nélkül került be a panoptikumba. Értesülések szerint a Merlin Entertainments ugyan előzetesen megkereste őt, de "viaszos" megjelenését Kohl feltételekhez kötötte. S miután nem tudtak megegyezni, a korábbi kancellár megtagadta a beleegyezést. A történtek után pedig a szombati nyilatkozatban már ügyvéddel fenyegetőzött.
Nem így Angela Merkel kancellár, aki kifejezetten örült annak, hogy ott lehet a Tussaud-panoptikumban. Már csak azért is, mert viaszfigurája a szakértők szerint is rendkívül kedvesre és fiatalosra sikerült.

A tudomány, a kultúra és a sport hírességei az első emeleten kaptak helyet. Ludwig von Beethoven, Johann Sebastian Bach, Sigmund Freud, Albert Einstein, Bertolt Brecht, Günther Grass az egyik teremben, Marlene Dietrich, Madonna, Romy Schneider, Angelina Jolie, természetesen Brad Pitt oldalán a másikban, Elvis Presley és Beatles a következőben, végül pedig a sort a sportolók, köztük Ayrton Senna, Boris Becker és Franz Beckenbauer zárják.

A belépő meglehetősen busás, 18 euró és 50 cent, mindennek ellenére a szervezők - különösen az első időszakban - hatalmas érdeklődésre számítanak. S azt ígérik, hogy - hangsúlyozottan közkívánatra - hónapról hónapra újabb és újabb híresség költözhet be majd a panoptikumba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását