2024. április 19. - Emma

Természetfilm-fesztivál

Több mint nyolcvan alkotást neveztek a Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztiválra, melyet augusztus közepén immár negyedik alkalommal rendeznek meg a Csongrád megyei Pusztaszeren - tájékoztatta az MTI-t Csabai Ferenc, az esemény egyik szervezője
2008. július 2. szerda 14:26 - Hírextra
A 2005-ben hiánypótló és hagyományteremtő céllal a Csongrád megyei kisközségben, Pusztaszeren elindított országos természetfilm-fesztiválra hozzávetőleg fele-fele arányba jelentkeztek profi és amatőr alkotók - mondta a szakember.

Az öt versenykategória - növények és állatok élete, a világ tájai, etűdök, vadászkultúra, életmód és környezetvédelem - közül a vadászattal kapcsolatban érkezett a legkevesebb film, többi témában majdnem azonos számú alkotó jelentkezett.

Az első fesztiválon több, a tiszavirágok életét bemutató alkotást is láthatott a közönség, idén újra népszerű lett ez a téma, ahogy - egy pályázathoz kapcsolódóan - a túzokokról is szép számmal készültek filmek az elmúlt esztendőben, melyeket Pusztaszeren is levetítenek majd - közölte Csabai Ferenc.

A hazai mellett határon túli természetfilmes műhelyek is jelentkeztek a fesztiválra, Erdélyből és a Vajdaságból összesen hat alkotást neveztek.

Az indulók közül egy előzsűri válogatja ki a versenyprogram anyagát, amelyet augusztus 15-én és 16-án reggel 9-től este 9-ig vetítenek le a fűszercsarnokban. A fesztiválon egy fődíjat, kategóriánként pedig egy-egy professzionális és amatőr első díjat osztanak ki összesen 1 millió forint értékben.

Csabai Ferenc elmondta: az utóbbi években némileg javult a természetfilmesek helyzete, a Magyar Mozgókép Közalapítvány például rangos seregszemlének ismeri el a fesztivált, így a helyezettek normatív támogatást kapnak. A korábban kicsit "lenézett, mostoha" műfaj alkotóinak pályázati támogatása is javult a közelmúltban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását