2024. május 17. - Paszkál

Fidesz az adók csökkentéséről

A benzin jövedéki adójának, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a Fidesz - jelentette be Orbán Viktor, a párt elnöke és Varga Mihály alelnök szerdán Budape
2008. július 2. szerda 14:23 - Hírextra
Számításaik szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára, míg a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét.

Orbán Viktor szerint az állam keresett az élelmiszerek és az energia árának emelkedésével, ezért azt szeretnék, hogy amit pluszban beszed az állam, azt most a legszegényebbeknek visszaadja.
Kérdésre válaszolva közölte, hogy az államnak az elmúlt időben tízmilliárd forintos nagyságrendű többletbevételei voltak az áremelkedés miatt. Mint mondta, a javaslat célja, hogy az egyre gyorsuló ütemben növekvő árak emelkedését megakadályozza, illetve fékezze.

A politikus úgy vélte, hogy az élelmiszerárak és az üzemanyagárak tartósan magas szinten maradnak.

"Arra kell számítani, hogy a mostani áremelkedések nem egyfajta buborékot jelentenek a világgazdaságban, ami előbb-utóbb majd kipukkan, és a régi árszintre visszaáll a világgazdaság" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: azzal kell számolni, hogy az áremelkedés tartós jelenség, egy új világgazdasági korszak jele.

A Fidesz elnöke utalt arra, hogy a kormányok Európa-szerte meg akarják védeni az áremelkedésektől a legszegényebb családokat, a nyugdíjasokat, valamint a kis- és középvállalkozásokat. Példaként az úgynevezett Robin Hood-adót, illetve a szociális juttatások emelését és az adócsökkentést említette.

Orbán Viktor szerint ehhez a védekezéshez cselekvőképes kormány és erős gazdaság szükséges, Magyarország pedig egyikkel sem rendelkezik. Mint mondta, a javaslatcsomagot a keddi elnökségi ülésen vitatták meg, és a nyár folyamán még lesznek javaslataik az áremelkedések megfékezésére.

Arra a kérdésre, kezdeményezik-e az Országgyűlés összehívását, Orbán Viktor elmondta: a házbizottságot már összehívta a házelnök, és a testület majd eldönti, mit kezd a most benyújtott javaslatokkal. "Mi a minél gyorsabb tárgyalásnak vagyunk a hívei" - tette hozzá.

A Fidesz elnöke az áfacsökkentés kapcsán azt mondta, hogy ez nem sérti az európai uniós normákat, illetve ajánlásokat.

Arra a kérdésre, mennyivel csökkentenék a jövedéki adót, elmondta, az EU 1000 liter üzemanyagra határozza meg, mennyi jövedéki adót kell beszedni. A magyar állam már régóta fölément ennek a minimumszintnek, így odáig vissza tud jönni az állam - közölte, utalva arra, hogy ez a szabályozás nem vonatkozik a dízel üzemanyagra.

Szavai szerint a javaslatnak nincs költségvetési és uniós akadálya, kizárólag parlamenti többség kell hozzá, és arra számít, hogy a szocialisták azt fogják mondani, megfontolásra érdemes a javaslat.

Az előterjesztés részleteit ismertetve Varga Mihály közölte: a Fidesz olyan módosításokat kezdeményez, amelyek közvetlen és azonnali árcsökkentő hatással járhatnak. Hozzátette: a kereszténydemokrata Soltész Miklóssal és a fideszes László Tamással együtt készítette az indítványt.

A Fidesz alelnöke szerint, ha jövedékiadó-csökkentési javaslatuk megvalósul, akkor literenként átlagosan 15 forinttal kell kevesebbet fizetni a benzinért.

Varga Mihály az élelmiszerek várható árcsökkenését az alapvető élelmiszereken mutatta be. Véleménye szerint, ha ezek áfája húszról ötszázalékosra csökken, akkor például a sertéscomb átlagosan 129 forinttal lesz olcsóbb kilónként, míg a tej literenkénti ára 27 forinttal csökken.

A távhő áfacsökkentésének hatásait egy általuk kiválasztott átlagos, 68 négyzetméteres lakótelepi lakás fűtésszámláján mutatta be, ahol egy nyugdíjas házaspár él. Számításaik szerint itt havonta 4.516 forinttal kellene kevesebbet fizetni.

A Fidesz alelnöke megjegyezte: reménykednek abban, hogy a házbizottság döntése nyomán a házelnök kezdeményezheti a rendkívüli ülés összehívását, és azt szeretnék, hogy már július végére konkrét, elfogadott törvény szülessen, amelynek hatásai az év második felében érezhetővé válnak.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülne a javaslatcsomag, a politikus azt mondta, hogy nehéz pontos számot mondani, hiszen az áremelkedések miatt még az alapvető élelmiszerek esetében is visszaesett a fogyasztás, és az árcsökkenések hatására újra megnőhet a kereslet.

Varga Mihály elismerte, hogy az áfakiesés miatt javaslatuknak több tízmilliárdos hatása van, de felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak már eddig is jelentős többletbevételei voltak a magasabb árból és a magasabb inflációból. Ezért javasolták, hogy ebből a többletbevételből juttassanak vissza valamennyit az embereknek, és ebben az esetben a javaslatuk akár nullszaldós is lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását