2024. május 6. - Ivett, Frida

Befejeződött a Prágai Tavasz

Nagy sikerrel szerepelt csütörtökön este Prágában a Budapesti Fesztiválzenekar.
2008. június 5. csütörtök 10:52 - Hírextra
A magyar zenészeknek Fischer Iván karmester vezényletével és Schiff András zongorista közreműködésével adott koncertje záróakkordja volt az idei 63. Prágai Tavasz nemzetközi zenei fesztiválnak. A koncertet a szélesebb közönség is élvezheti majd, mert a közszolgálati Cseh Televízió szombaton felvételről levetíti nézőinek. A teltházas zenei eseményaz Obecní Dum kulturális és szórakoztató központ Smetana-termében volt, amelyet a cseh főváros legszebb koncerttermének tartanak a zeneszakértők és rajongók. A műsoron cseh és magyar művek szerepeltek.

A Prágai Tavasz idei évfolyama mintegy félszáz koncertből és hét színházi előadásból állt. Kísérőrendezvényként már hagyományosan fiatal előadóművészek versengtek egymással különböző zenei műfajokban.

A nézők olyan kiemelkedő művészeket hallhattak és láthattak, mint a BBC Szimfonikus Zenekara, amelyet Jirí Belohlávek, cseh származású karmester vezényelt, továbbá Edita Gruberová, világhírű szlovák származású operaénekes, Gerald Finley, kanadai énekes, Alfred Brendel, osztrák zongorista, Deborah Polaski, amerikai énekes vagy az extravagáns brit hegedűművész Nigel Kennedy. Bemutatkozott a Pétervári Filharmónia és a brit Hallé Orchestr is.

A rendezőknek komoly gondokat okozott, hogy több művész betegsége miatt az utolsó pillanatban kénytelen volt lemondani fellépését. Az idén öt ilyen eset volt, ami a fesztivál utóbbi két évtizedének rekordja - mondta újságíróknak Antonín Matzner, a fesztivál dramaturgiai vezetője.

Deborah Polaski például Dagmar Pecková, cseh operaénekest helyettesítette, míg az osztrák Rudolf Buchbinder a megbetegedett olasz Maurizia Pollini helyett ugrott be.

"Minden helyettesítés jól sikerült, s nem voltak gondjaink" - összegezte Matzner. Megjegyezte, hogy az idén betegségük miatt kényszerűen távolmaradt művészeket jövőre - is - várják a cseh fővárosba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását