2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hét bebörtönzött iráni bahá’í röviden beszélhetett családjával

A hét prominens, börtönben fogva tartott bahá’í mindegyikének rövid telefonbeszélgetést engedélyeztek családjukkal – értesült a Bahá’í Nemzetközi Közösség.
2008. június 26. csütörtök 13:34 - Hírextra
A telefonbeszélgetések voltak az első életjelek a bebörtönzött bahá’ioktól, amióta a hat bahá’í vezetőt letartóztatták teheráni otthonukban a májusi 14-i hajnali razziákon. A hetedik bahá’í vezetőt márciusban Meshedben tartóztatták le.

A Bahá’í Nemzetközi Közösség június 3-én értesült, hogy a két nő, Mahvash Sabet és Fariba Kamalabadi telefonon beszélhetett családjával. Sabet asszonyt március 5-én vették őrizetbe Meshedben, de május 26-án átszállították a teheráni Evin börtönbe, ahol a többieket is valószínűleg fogva tartják.

Később megerősítették, hogy Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Behrouz Tavakkoli, és Vahid Tizfahm is röviden beszélhetett családjával telefonon keresztül.
Vádemelés nélkül tartják fogva a hét bahá’ít, akik a háromszázezres iráni bahá’í közösség alapvető szükségleteivel foglalkozó koordináló bizottság tagságát alkotják.

1980-ban az Iráni Bahá’í Közösség Országos Szellemi Tanácsának mind a kilenc tagját elhurcolták, és valószínűleg megölték, mivel azóta nem érkezett hír felőlük. Egy évvel később, mikor újjáalakították a Tanácsot, a kilencből nyolc tagot letartóztattak és megölték.
A Teheránban bebörtönzött hét vezetőségi tagon kívül, körülbelül 15 további bahá’ít tartanak fogva Iránban; néhányukról semmi hír nincs, és legtöbbjük ellen nem emeltek hivatalosan vádat.
A 300.000 fős perzsa bahá’í közösség Irán legnagyobb vallási kisebbsége, létszámuk meghaladja az ottani keresztényeket és a zsidókat együttvéve.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását