2024. április 20. - Tivadar

Kiadták Hegedűs Loránt peranyagát

Kiküldték a háromtagú egyházi bíróságnak ifjabb Hegedűs Loránt református lelkész egyházi perének mintegy ötszáz oldalra duzzadt jegyzőkönyvét - mondta Agyagási István, a hivatalból eljáró Vértesaljai Református Egyházmegye bíróságának lelkészi elnöke az
2008. június 25. szerda 13:50 - Hírextra
A bíróság, amelynek három tagját az egyházmegyei bíróság testületéből választották ki, a peranyag nagy terjedelme miatt előreláthatóan augusztus vége előtt nem hoz ítéletet - mondta lelkészi elnök. Arról azonban még nem született döntés, hogy mikor és hol ül össze a testület - tette hozzá.

A panaszost, Bölcskei Gusztáv püspököt, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnökét és a panaszlottat, ifjabb Hegedűs Lorántot is meghívják a tárgyalásra - jegyezte meg.

Agyagási István tájékoztatása szerint az egyházi per kizárólag ifjabb Hegedűs Loránt tavaly márciusi cselekedetét tárgyalja: igyekeznek tisztázni, a lelkésznek milyen szerepe volt abban, hogy David Irving brit holokauszttagadó történész-publicista az ő egyházközségének egyik dísztermében tartott előadást.

Csoma Áron, az MRE szóvivője az MTI kérdésére azt mondta, hogy Bölcskei Gusztáv eljuttatta az illetékes testülethez ifjabb Hegedűs Loránt tavaly október 23-ai beszédével szembeni panaszait is.
Április 18-án kelt határozatában a Vértesaljai Református Egyházmegye református bíróságának elnöksége megállapította: a lelkész nem viselkedett az egyház törvényeivel ellentétesen, amikor tavaly márciusban meghívta David Irvinget. Ugyanakkor 345.400 forint eljárási költség megfizetésére kötelezte Bölcskei Gusztáv püspököt, a zsinat lelkészi elnökét és Nagy Sándor főgondnokot, a zsinat világi elnökét.

A zsinati elnökség viszont jogorvoslattal élt a református bírósági határozattal szemben. Az MRE május 21-én túlnyomó többséggel határozatot fogadott el Budapesten tartott zsinatán ifjabb Hegedűs Loránt ügyében, melyben továbbra is jogosnak tartotta az egyház elnökségének a lelkipásztor tevékenységével szembeni panaszbeadványát.

A zsinati határozat egyetértett az elnökség azon intézkedéseivel, mely során két panaszbeadványt nyújtottak be ifjabb Hegedűs Loránt Budapest-Szabadság téri református lelkipásztor ellen, és kérték a lelkipásztor magatartásának és nyilatkozatainak egyházi bírósági kivizsgálását. A zsinat a perköltség viseléséhez szükséges anyagi forrásokat az elnökség rendelkezésére bocsátotta.
A református egyház elnöksége először tavaly márciusban fogalmazta meg panaszbeadványát a lelkésszel szemben, amiért a holokauszttagadó David Irving történész-publicista könyvbemutatójához az egyházközség egyik termében biztosított helyet.

A második panasszal akkor élt az egyházi elnökség, amikor tavaly október 23-án Szabadság téri református templom előtt ifjabb Hegedűs Loránt antiszemita megnyilvánulásokat tett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását