2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tovább egyeztetne az egyház

A Magyarországi Evangélikus Egyház az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) által előirányzott június 30-ról augusztus 31-ig meghosszabbítaná az egyeztetést az egyházi fenntartású közoktatási intézmények kiegészítő normatívájának meghatározásáról.
2008. június 24. kedd 17:31 - Hírextra
A Magyarországi Evangélikus Egyház az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) által előirányzott június 30-ról augusztus 31-ig meghosszabbítaná az egyeztetést az egyházi fenntartású közoktatási intézmények kiegészítő normatívájának meghatározásáról, ezt a tárcával és a kancelláriaminiszterrel levélben is közölték - mondta Ittzés János, az egyház elnök-püspöke kedden az MTI-nek.

Ittzés János elképzelésüket azzal indokolta, hogy nem kaptak elegendő információt az egyház oktatási szakreferensei az oktatási tárcától a kiegészítő normatíva új rendszeréről, ezért az arról szóló hétfői egyeztetésre el sem mentek, hanem levélben tájékoztatták a minisztériumot fenntartásaikról.

Utalt arra, hogy az oktatási kormányzat nagyon rövid időt szabott az iskolafenntartó egyházaknak a tárgyalás előkészítésére. Június 18-án a tárca ugyanis elektronikus levélben jelezte, hogy június 20-ára a rendelet tervezetéről egyeztetést kezdeményez, ehhez a tárgyalási anyagot azonban csak június 19-én délután küldték ki. A tárgyalás végül hétfőn, vagyis 23-án jött létre, azon az evangélikus szakértők - a katolikusokhoz hasonlóan - nem vettek részt.

Az evangélikus elnök-püspök nehezményezte, hogy a kormányrendelet tervezetének szövegét hiányosan kapták meg, illetve annak mellékletei egyáltalán nem érkeztek meg az evangélikus egyházhoz, így azokat véleményezni sem tudták. Megítélése szerint legalább öt nappal a tárcával való egyeztetés előtt az OKM-nek el kellett volna küldenie az anyagot, hogy érdemi tárgyalásokat folytathassanak.

Ittzés János rámutatott: 2006 óta folyamatosan várják a kiegészítő normatíva végleges kiszámítási modelljét, de mindig csak beváltatlan ígéreteket kaptak. Nehezményezte azt is, hogy a kiszámítási módozatok meglehetősen átláthatatlanok, továbbá azt, hogy az egyházakat mindig kész tények elé állítják az ezt tárgyaló találkozókon.

Az egyházak sérelmeit az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is megerősítette, amikor június 4-én nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította: 2005-2006-ban a közoktatási kiegészítő támogatás számítása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, s ez csaknem 2,7 milliárd forint elmaradt állami támogatást jelent. Ebből megközelítőleg 10 százalék esik az evangélikus oktatási intézményekre - közölte Ittzés János.

Az elnök-püspök hangsúlyozta, hogy nem zárkóznak el a további tárgyalásoktól, de szeretnék, ha a kormányzat megteremtené azok elemi feltételeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását