2024. április 29. - Péter

Keressünk miniszterelnököt 1.

Szinte minden nap megjelenik egy sajtóközlemény, amely a legnagyobb ellenzéki párt azon ötletét taglalja, hogy jó lenne minél előbb lecserélni Gyurcsány Ferencet Orbán Viktorra. Az ötlet nem új keletű, a kidolgozás jelenleg is zajlik. Az eredményt 24 hóna
2008. június 25. szerda 10:17 - Hírextra


2. Bajnai Gordon

Mostani megítélése

Életrajz
1968. március 5-én született Szegeden. Közgazdász diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán szerezte 1991-ben.
1991 és 1993 között a Creditum pénzügyi tanácsadó cég munkatársa volt. 1993-ban, Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál volt szakmai gyakorlaton, majd az Eurocorp Nemzetközi Pénzügyi Rt tanácsadójaként dolgozott 1994-ig. 1995 és 2000 között a CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, majd 29 évesen vezérigazgató-helyettese volt.
Közreműködött a Richter, a Mol, a Matáv, az OTP és más kibocsátók tőzsdére vitelében.
2000 és 2005 decembere között a Wallis Rt. vezérigazgatója volt. 2001-től 2004-ig a Graboplast Rt. igazgatósági tagja, 2003-tól 2005-ig a Rába Rt. igazgatóságának tagja volt. 2006 januárjától júniusig a Budapest Airport Zrt. elnöke, 2003-tól 2006 júniusáig a Zwack Rt. felügyelő bizottságának tagja, 2006 márciusától júniusig a Corvinus Egyetem Gazdasági Tanácsának tagja.

2003-ban a Menedzserek Országos Szövetsége az Év fiatal menedzserének választotta. 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat), a hazai vállalatirányítási kultúra fejlesztése terén elért eredményei, kiemelkedő szakmai és vállalatvezetői munka elismeréseként.

2006. júniusától fejlesztési kormánybiztos.

2007 július 1-től - miközben fejlesztési kormánybiztosi feladatait továbbra is ellátja - önkormányzati és területfejlesztési, 2008. május 15-től (a tárca nevének megváltozása miatt) nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.
Főleg a gazdasági szereplők látják benne a lehetséges kiutat a Gyurcsány kormányzásból. Bár ő folyamatosan hárítja az erre vonatkozó felvetéseket, de tudjuk, hogy az ördög soha nem alszik. 2006-os felbukkanása óta igyekszik folyamatosan a gazdaság területén dolgozni. Nagy hibákat nem vétett, igaz nagy fellángolásai sem voltak még. Csendesen, halkan nyilatkozik, és leginkább a folytonosságra, mint a hirtelen előkapott ötletekre igyekszik a hangsúlyt. Ezt nemcsak a kapitalizmus hazai képviselői, de a lakosok is jobban tolerálják, mint kormányfő partnerét. Népszerűségi mutatói kiegyensúlyozott szeretet mutatnak, amely nem csökkent jelentősen az aktív miniszteri szerep levállalása után sem. De talán nem is túl izgalmas a médiamegjelenése....

Pártbeli szerepe

Az nem sok volt. Nem tagja az MSZP-nek, és egyelőre nem is tervezi a belépést. Leginkább a gondolkodásmódjában tükröződnek vissza a baloldali értékek. Sikerült elkerülnie eddig, hogy a szocialista keménymag ráfeküdhessen és a pártérdekek szigorúbb előtérbetolására kényszerítsék. Ha szerencsénk van a későbbiekben is meg tudja majd őrizni ezirányú elfogulatlanságát.

Eddigi politikusi munkája

Két évvel ezelőtt, mint az NFÜ vezetőjeként jelent meg a politikai porondon. Emellett a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztosi posztot is megkapta. Így ugyan nem lehetett közvetlenül elszámoltatni, mint egy minisztert, de a mai napig nem derültek még ki turpisságok, amelyek esetleg hozzá köthetőek lettek volna. Vélhetően a kormányfőnek elsősorban a szakmai tudására volt szükség, amelyhez kreáltak egy pozíciót is.

2007-ben lett először miniszter, és rögtön az önkormányzatokért kellett felelősséget vállalnia. Az ellenzék az ő személyének kikezdésével is megpróbálkozott, de eddig nem tudtak olyan sikert elérni, mint az egykori sportminiszter társával kapcsolatban.

Néhány hete a frissen alakult Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium élére állt. A nemzet fejlesztése ezek szerint továbbra is az ő kezében van, amely nem nagyon tetszik a másik oldalnak. Ahogy Navracsics Tibor Fidesz frakcióvezető egy parlamenti felszólalásában meg is említette, a gazdaság, és a pénz mindig oda vándorol, ahol éppen Bajnai Gordon van.

Ez talán igaz, talán nem, de az biztos, hogy az eu-s milliárdok kiosztása „rajta keresztül” történik meg nemcsak most, de a következő években is. A vagyonbevallása alapján közel 500.000.000 Ft felhalmozott tartalékkal rendelkezik, és havi fizetésének mértéke miatt sem kell aggódnia. Ez talán sokakban irigységet kelthet, de Bajnai ügyes pénzügyi szakemberként kereste ezt a pénzt, nem a politika területén és nem törvénytelen eszközökkel. Talán ezek az apró momentumok is adhat bizakodást arra nézve, hogy a most hozzá irányított uniós milliárdok is hasonló sikerrel lesznek befektetve.

Magánember

Teljes neve: Bajnai György Gordon. Lehet, hogy Györgyként kevésbé emlékeznénk rá, mint Gordonként? Két gyermek édesapja, de ezen kívül többet nem nagyon lehet tudni róla. Nem igen nyilatkozik a feladatán túl másról, nem engedi, hogy magánéletébe behatoljon a sajtó. Felesége nem szerepel nyilvánosság előtt, gyermekeit sem kell testőrökkel védelmeznie.

A vagyonnyilatkozata alapján 2006-ban vásárolt egy több mint 270 m2-es házat a XII. kerületben, amelynek ő a tulajdonosa. Van a XXII. kerületben is egy 380m2-es lakóháza is, amely 15 éve van a birtokában és amelyet feleségével felesben birtokol. Ehhez egy tihanyi üdülőtelek, egy etyeki zártkert, egy Bátán lévő erdő és földrészlet, egy grábóci, sükösdi földterület, és egy nemesnádudvari présház is társul.

Személyes kisugárzás

Ő a titokzatos „fekete herceg” , az ismeretlen katona, akiről kevesen tudják csak, hogy mi várható tőle. Öltözködésében a londoni City brókereit idézi, ám a kormányfővel ellentétben vonásai kevésbé szigorúak, tekintete sokkal lágyabb, barátságosabb. Bár ő sem mosolyog túl sokat, de szerencsés arcberendezése, bizalmat sugárzó tekintete, sok emberben kelthet megnyugtató érzéseket. Csendesen beszél, csak annyira emeli meg a hangerőt, amennyire feltétlenül szükség van. Nem túl közvetlen a nyilvánosság előtt, de jelenleg ezt senki nem várja el tőle.

Igaz, ha egyszer kormányfővé avanzsálna lehet, hogy változtatni kellene számos szokásán. Bár kérdés, hogy ennek ki örülne igazán. A befektetők, vállalkozók talán jobban előtérbe kerülnének, azonban nem biztos, hogy az egyszerű nép gondjaival ugyanolyan könnyen meg tudna birkózni, mint egy komolyabb beruházóval.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását