2024. április 27. - Zita

Volt már jobb is!!

Volt már jobb ülésszaka is a parlamentnek, de az biztos, hogy kisebbségbe most először vonult egy kormány az ülésszak alatt – kezdte értékelőjét Szili Katalin az országgyűlés elnöke. Kemény munka ért véget, bár a négy évvel ezelőtti 326 órányi ülési
2008. június 13. péntek 10:39 - Góz Tamás
8 ÉV SZÁMOKBAN

Az összeállításban a 2000-es, a 2004-es és a 2008-as első félévek kerültek összehasonlításra.
Ebből kiderül, hogy a polgári kormány akciódúsabb volt, mint a Medgyesi vagy a 2. Gyurcsány kormány. A nyolc évvel ezelőtti 86 törvényjavaslathoz képest négy éve 57, idén pedig 53 érkezett az illetékes bizottságok elé. Örömteli viszont, hogy az egykori 3 helyett idén 7 olyan beadvány is elkészült, amelyet ellenzéki és kormánypárti képviselők közösen adtak be. Lehet, hogy ez egy „szép barátság kezdete” lehet, de az biztos, hogy esélyt mutathat a kompromisszum képesség kiszélesítésére.

Persze az sem mindegy, hogy a beadványokból mennyit fogadtak el. Orbán Viktor ellenkezést nem tűrve átverekedte az ebben az időszakban beadott összes indítványát, míg Medgyesi Péternek 3 esetben már nem sikerült győzedelmeskednie. Talán Gyurcsány Ferenc folyamatosan romló megítélésének is köszönhetően a most benyújtott 53 indítványból csak 46-ot fogadott el a T. ház.
A honatyák és honanyák nem igazán szeretnek januárban dolgozni, talán a karácsonyi beiglit nehéz kiheverniük, de nem szívesen találkoznak egymással ebben az időben. A hóolvadás után, a téli álomból felébredve, a tavaszi virágrügyezéskor kezdtek igazán mozgolódni. A januári 5 beadvány áprilisban 39-re emelkedett. Igaz, hogy utána el is fáradtak, mert májusra már csak fele annyi anyag került beadásra.

MÓDOSÍTÁSI KEDV

A politikus bár komoly ember, sokan még sem veszik komolyan. Akadnak olyanok, akik vicceket is gyártanak róla. A Hírextra.hu összegyűjtött néhányat ezek közül a jobb oldalról:

Két fickó beszélget:
-Képzeld, a Józsi tegnap elment az Orbán Viktor hasonmás versenyre.
-De hát a Józsi nem is hasonlít a Viktorra.
-Hát, nem is nyerte meg.

Viktor megy a sofőrjével vidéki útra. Egy falunál elütnek egy malacot. Mondja Viktor a sofőrnek hogy menjen be a kocsmába, mondja el hogy sajnos mi történt. Bemegy a sofőr, de ki nem jön. Viktor utánamegy, kérdezi hogy mit csinál olyan sokáig. Mondja a sofőr:
- Én kérem csak azt tettem amit mondott, mondtam hogy én vagyok Orbán Viktor sofőrje és elütöttem a disznót.


Egyszer régen valaki elsütött egy poént Szophoklészról. Szophoklész néhány nap múlva meghalt. Évekkel később egy fiatal elmesélt egy viccet Kennedyről. Az elnököt nem sokkal ezután lelőtték. Orbán Viktor utazik a vonaton...

-Mi a FIDESZ?
-Flegma Idióták Dilis Eszement Szövetsége.
A megvitatandó javaslatokhoz a legtöbb módosítást, szám szerint 480-at az MSZP frakció nyújtott. Ez vagy azt jelenti, hogy ők jobban tudják mi a jó a népnek, mint a beterjesztők, vagy esetleg a saját kormányukkal sincsenek összhangban. Egyébként a kabinet csak 13 módosítással próbált ügyeskedni. A bizottságok – amelynek vezetése részben ellenzéki – 154 alkalommal éltek a változtatás lehetőségével. Az SZDSZ – még kormánypártként – nem szívesen közösködött a szocialistákkal, mert a maguk vékonynak mondható 14 módosításuk mellett csak 38 alkalommal voltak hajlandók a partnerrel közösen beadni valamit.

Az ellenzék gépírói azonban végig „fegyverben” voltak. A Fidesz 379-szer, az KDNP 42-szer jelezte nemtetszését. Érdekes, hogy az SZDSZ a kicsit több mint egyhónapos ellenzéki léte alatt 17-szer próbált módosíttatni, amely hárommal több, mint az azt megelőző hónapok munkája.
A két oldal, a csereberével együtt pontosan ugyanannyi alkalommal élt az obstruálás lehetőségével. 110 olyan beadvány is elkészült ebben a néhány hónapban, amelyet ellenzéki és kormánypárti képviselők közösen írtak.

A Fidesz azonban a fáradság jeleit mutatja hiszen 2004 első hónapjaiban 966-szor kötöttek bele a beadványokba, ám idén csak 379-szer. Igaz, akkor nem kellett a kormányzásra készülniük, és nem nevettek annyit a markukban, mint az idén.

SOK A SZÖVEG

A papírmunka mellett persze jutott idő a szövegelésre is. 2000 első felében 104 kormánypárti, azaz Fideszes, és 214 ellenzéki, azaz MSZP-s vagy SZDSZ-es interpellációra nyújtottak be igényt. Igaz, hogy ebből csak 49-ei illetve 87-et mondtak el. 2004-ben, egy kormányváltás után, és egy miniszterelnök csere előtt az MSZP-SZDSZ kormány 167-et, az ellenzék 1049 interpellációt nyújtott be. A Fidesz-KDNP tandem azonban hirtelen befékezett és csak 97 alkalommal mondták el gondolataikat.



Idénre mind a két oldal lelkesedése alábbhagyott. A kormányoldal 133-ból 17-szer, míg az ellenzék 693-ból 98-szor interpellált.

Persze a képviselők nem hagyták ennyiben ezt a dolgot. Kérdések özönével igyekeztek nehezíteni a kormány amúgy sem könnyű életét. Négy éve 1985, míg idén 375 kérdésre kellett írásban válaszolniuk az illetékes szerveknek. A baloldali pártok rendesebbek voltak, mivel csak 68, illetve 2008-ban 57 esetben kértek írásbeli választ.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását