2024. április 28. - Valéria

Ha lesz törvény, lesz támogatás

Ezen a héten tartotta meg az általános vitát az országgyűlés a 2004-ben elfogadott mozgóképtörvény módosításáról. A parlamenti pártok „szakértőivel” feldúsított ülésteremben gyanúsan nagy összhangban aggódtak a képviselők a magyar filmgyártásé
2008. május 29. csütörtök 11:59 - Góz Tamás
A vita

Olyan tervezetet készítettünk, amely az Európai Unió feltételeinek remélhetőleg megfelel - mondta. Munkánkat segítette a parlament illetékes bizottsága, és albizottsága is, amelyek folyamatosan nyomon követték az egyeztetés időszakát. Az el nem fogadás esetén támogatások millióitól esne el az állam, így nem véletlen, hogy a Magyar Mozgókép Alapítvány is kiáll az előterjesztés mellett. A Filmtörvényt 2004-ben pártállásra való tekintet nélkül fogadta el a ház, és remélem, hogy a mostani helyzet is hasonló lesz – dobta fel a magas labdát a jelenlévőknek.

Erre még a szocialista médiapolitikus Jánosy György is ráerősített:
- Az unióval a legfontosabb vita a támogatási rendszer elfogadhatatlanságán van, amely viszont rengeteg filmet hozott ide hazánkba. Nem a törvényben, hanem a végrehajtásban van a vita. A munkában sem volt soha elakadás, így semmi nem gátolja a házat, hogy rendszeresen felülvizsgálják az aktuális helyzetet. A filmek támogatását kell első helyen figyelni, és a pártpolitikát hátrébb kell tenni. Amennyiben elfogadja a ház a törvényt megszűnhet az az áldatlan állapot, amelynek eredményeként január óta nem adhatnak támogatást a külföldi filmeseknek – erősítette meg az igen szavazatok szükségességét.

Halász János, a Fidesz szükségszerű „rugdalózásával” nyitott.
Sok minden nem jó a jelenlegi törvényben. A dokumentumfilmesek szerint diszkrimináció érvényesül a pályáztatásokban - idézte a politikus. Tarthatatlan a közalapítvány profitszerző tevékenysége - továbbította Halász képviselő a producerek szövetségének véleményét. A fentiek mellett szinte minden oldalról érkeztek tiltakozások. Időnk van, nem sietünk sehová! Próbáljuk meg a hibákat mindenhol kijavítani – adta ki mindenki számára a feladatot.

Lukács Tamás (KDNP) szerint a konszenzust nemcsak megszerezni, de megőrizni is kell ahhoz, hogy a végrehajtás is jól működjön. Csapody Miklós (MDF) első mondataival köszönetet mondott azoknak az alkotóknak, akik a nemrég befejeződött Cannes-i fesztiválon tovább öregbítették a hazai filmgyártás hírét. Az MDF álláspontja az, hogyha ezt a törvényt közösen alkottuk meg, akkor a módosításokat is közösen kell áttolnunk az unió szűrőin - mondta a képviselő.

A vita mögött

A vita hevétől nem olvadtak meg ugyan a terem arany díszítései, de az talán a jelen esetben nem is volt baj. Hazánk európai térképen való újrapozícionálásában nagy szerep juthat a kultúránknak, és azon belül a filmgyártásnak is. A negyedik születésnapját is túlélő törvényszöveg sok gazdag külföldit vonzott további gazdagodásra. Ugyanis a papírokban szerepelt egy olyan lehetőség, hogy amennyiben a filmes kulturális tartalmat is tud bizonyítani, már kaphatja is vissza befektetése egy részét. Ez mondjuk a Pokolfajzat című mozi esetében erősen vitatható, de hát ki tudja!

De miről is van szó?
A 2004-es II. törvény rendelkezik a Magyarországon forgatott filmek finanszírozási lehetőségeiről. Az eddigi tág rendszerek helyett jóval szigorúbban határozzák meg a támogatandó területeket.
Részletek a kormány indokaiból:
”Az említett módosítások nem jelentik a 2003-2004-ben szakmai-politikai konszenzussal elfogadott Mktv. Rendszerének megkérdőjelezését, a viszonylag kis terjedelmű korrekció arra irányul, hogy az állami támogatások bizonyíthatóan kulturális célokat szolgáljanak.
A Javaslat meghatározza a filmek állami támogathatósága szempontjából releváns, minden filmes műfaj kulturális tartalmára vonatkozó kritériumrendszert. A törvény hatályvesztést kimondó szabály az új kodifikációs követelményeknek megfelelően rendelkezik a módosító rendelkezések hatályon kívül helyezéséről.”
Eddig főleg amerikai csapatok vertek tanyát határainkon belül, köszönhetően annak, hogy egy csomó dollárt visszaigényelhetnek az itt elköltöttek közül. A furfangosak sokszor arra is beadtak igényt amire nem lehetett, és hála a magyar jogszabályoknak, meg is kapták a magukét. Azt hiszem ez sem baj, mert a szegény, de tehetséges magyar szakemberek legalább megmutathatták a nagyokos amcsiknak, hogy mit is tudnak. Ja, és mellette ők is kerestek egy kis pénzt.

Az unió azonban beintett, és változtatásra szólította fel az ex-többségi kormányt. Kisebbségivé fogyva az ima és a reménység sugarába kapaszkodva estek neki a módosításnak. A minisztériumban megalkották az új terveket, és miután a brüsszeli öltönyösök nem kaptak hörgőtágulást az olvasottaktól, betolták a javaslatot a t.ház hatos kapuján.

Várhatóan még a kánikulai forróságban megérkezik a helyeslő levéllel a brüsszeli postagalamb, így a minisztérium bátran várhatja a június 9-ei végszavazást. Amennyiben ez megvan, akkor az idei első féléves forgatások is megkaphatják a várva várt támogatásokat. A Fidesz a látványos öklendezés mellett a háttérben nagyjából egyetért a leírtakkal, így már csak néhányat kell aludniuk az aggódó mozgókép szakembereknek addig, amíg megérkezik a számlájukra a szükséges összeg.

Szóval, a helyzet very happy. Vélhetően lesznek továbbra is magyarországi forgatások, jöhetnek majd az idegen nyelven beszélő cinematográfusok. Ám lesz-e több munkájuk a hazai filmrendezőknek, operatőröknek, és egyéb szakmunkásoknak?

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását