2024. április 30. - Katalin, Kitti

Cinema Paradiso

A múlt hét végén Csepelen bezárt multiplex mozit, valamint a tavaly kiürített nagykanizsai mozit néhány héten belül újranyitja egy magyar tulajdonú vállalkozás - értesült az MTI.
2008. június 21. szombat 17:22 - Hírextra

A Csepel Plazában vasárnap tartotta utolsó vetítését a héttermes mozit eddig üzemeltető Cinema City hálózat, a Kanizsa Plazában pedig tavaly márciusban zárta be a Palace Cinemas négytermes multiplexét. Az új üzemeltető Csepelen júliusban, Nagykanizsán pedig várhatóan augusztusban kezdi meg újból a vetítést - erősítette meg pénteken a távirati iroda információját a mozikat újraindító Artmoszféra Kft.

A cég egyik szakmabeli tulajdonosa elmondta: a csepeli mozi az eddigi hét helyett négy teremmel üzemel majd, a nagykanizsai filmszínház négy terméből pedig kettőt nyitnak újra. Mindkét moziban naponta legalább egyszer művészfilmet is vetítenek.
Az Artmoszféra Kft. tulajdonosai úgy gondolják, hogy érdemesebb kevesebb teremmel, a költségeket racionalizálva és a kínálatot a helyi közönség igényeihez igazítva folytatni a vetítéseket, számítva például az iskolai csoportok érdeklődésére is.

Csepelen a korábbi 1366 üléshely helyett mintegy 700 személyes lesz a mozi, Nagykanizsán a négy vetítőhely 634 széke helyett mintegy 300 hely lesz majd az újranyitandó két teremben összesen. A korábban is mozi-üzemeltetéssel foglalkozó szakemberek összesítése szerint csak 2008-ban Egerben, Ajkán, Salgótarjánban, Tokajban, Csongrádon és Bólyban indítottak újra más hazai üzemeltetők egykori városi mozikat, vagy építettek újakat.

A Mozisok Országos Szövetségének elnöke szerint nem lehetetlen vállalkozás multiplexek helyett más formában üzemeltetni a magyarországi mozikat, de ma csak akkor életképes egy vetítőhely, ha a bevételeit önkormányzati támogatással és állami pályázati pénzekkel is ki tudják egészíteni. Petróczy Sándor úgy fogalmazott: a legjobban felszerelt egykori filmszínházakat is tudatosan lehetetlenítették el a filmforgalmazók, hogy a multiplexek kapjanak elsősorban premierfilmeket.

A hazai mozik látogatottsága is azért csökkent az utóbbi években, mert nem mindenki hajlandó "dobozmozikba" járni, ez a réteg pedig a bemutatóhoz képest heteket késő filmekért már nem megy el a jól felszerelt hagyományos mozikba sem. Ezért is tartja fontosnak, hogy az önkormányzatok felismerjék: a kultúrát támogatják a mozikat segítve.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását