2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szerelem, Pünkösd, tündérek és rántott csirke

A Pünkösd rengeteg érdekességet rejt magában. Vannak jelképei, ételei, és virága: a pünkösdi rózsa, ami valójában nem is rózsa. Szóba jöhetnek még a tündérek, a harmatfürdőzés, de a szerelem is szorosan kötődik ehhez az ünnephez.
2009. május 31. vasárnap 17:59 - Kővári Adrienn
Ha már a népi hagyományok nem is élnek úgy, mint régen - hiába merültek el a múltban -, ennek ellenére még ma is ünnepnek számít a Pünkösd, ráadásul piros betűsnek. Minden faluban és városban rendeznek különféle rendezvényeket. Ránk maradtak viszont olyan hagyományok, amiket legalább egy picit érdemes lenne ápolni, hogy továbbra is fenn maradhassanak.

Amitől Pünkösd a Pünkösd

Különféle hiedelmek kötődnek ehhez az ünnephez. Úgy tartották régen, hogy a pünkösdi eső semmi jóval sem kecsegtet. A középkorban még a szombati nap is ünnepnek számított, de sok helyen egy hétre is kitolódott. Az emberek hite szerint, ha épp hajnalban mártóznak meg a Tisza sodrában, akkor nem fog majd rajtuk semmilyen betegség, bűbály vagy ragály. Ilyenkor a lányok is megmerítkeztek a hideg folyóban, egyetlen szabály volt csak: egy szót sem szabadott szólniuk, vagy azbegész nem ért semmit.

Más források nem folyóvizet említenek, hanem harmatcseppeket - a tündérek könnyének nevezték a pünkösdi harmatot. Tehát a lányok hajnalban kimentek napfelkelte előtt megfürdeni a misztikus könnycseppekben. Úgy gondolták, hogy ez szükséges ahhoz, hogy a hölgyek arcbőre egy évig szép legyen. De az almának szintén szimbolikus jelentése volt, így ha nem is a harmatcseppekben mártóztak meg, akkor a piros alma vízében.

Bizony a jellegzetes ételei is megvannak a Pünkösdnek. Szokás volt ilyenkor koszorúba font gesztenyét fogyasztani, de az sem volt mindegy, hol teszi ezt az ember. Tanácsos volt a ház előtt megenni, mert akkor nem éri semmi baj sem a jóízűen majszolót. Hagyományos étele az ünnepnek a rántott csirke, és liba uborkasalátával. A juhtartó gazdáknál előszeretettel fogyasztottak bárányból készült ételeket: báránysültet, báránypaprikást. A tésztákat, süteményeket csakis friss gyümölcsökkel; eperrel, cseresznyével töltötték meg.

Az ünnep szimbólumai

Ahogy a Húsvétnak megvannak a sajátságos jelképei - ilyen a nyuszi, a bárány, vagy a tojás - úgy a Pünkösd is rendelkezik hasonló szimbólumokkal.

Pünkösdi rózsa
A fürdőkádba kellett beleszórni, hogy ezáltal egészségesebb legyen. Emellett a fiúk pünkösdi rózsát tettek azoknak a lányoknak az ablakába, akiknek udvarolni akartak.

Fehér galamb
Szokás volt, hogy a templomokban fehér galambokat röptettek, mert ez szimbolizálta a Szentlelket.

Zöld ág
Régen zöld ágakat aggattak a házakra, istállókra Pünkösdkor, hogy így tartsák távol az ártó, gonosz szellemeket. Ez lehetett nyírfaág, bodza, de akár gyümölcsfaág is.

Pünkösd a szerelem ünnepe?

Érdekes felvetés, mert abban bizonyosak lehetünk, hogy magának az ünnepnek van köze a szerelemhez. A középkorban ez egy kiváló lehetőség volt arra, hogy a fiatalok ismerkedhessenek egymással. Sok esetben ekkor kezdtek el udvarolni a fiúk a lányoknak. Egyes hiedelmek is a szerelemre emlékeztetnek minket - ilyen a harmatfürdőzés is. Inkább népi ünnepnek nevezhető a Pünkösd, mintsem vallásosnak. Bár tény, hogy annak sincsen kisebb jelentősége, idővel össze is fonódott a kettő.

 A nép Pünkösdkor is felkereste a templomokat, díszes ruhába öltöztek, utána pedig a népi szokások kerültek előtérbe. Pünkösd táján rengeteg kapcsolat, szerelem szövődött.

Nem is rózsa a pünkösdirózsa

A pünkösdi rózsa valójában egy mérgező növény, és meglepő módon semmi köze sincs a rózsákhoz. Hogy miért is kapta akkor ezt a nevet? Pünkösd környékén virágzik, illatos és nagyon szép - így fordulhatott elő, hogy elnevezték pünkösdi rózsának. Valójában a növény Kínából származik, és gyógynövényként funkcionált nagyon sokáig. Ez azért is érdekes, mert egy mérgező virágról van szó, aminek csak a gyökérgumója ehető, de abból is csak az, amit tavasszal, vagy ősznek ásnak ki.

Elég hisztis egy növény, sok igénye van, és szomjazza a törődést. Ahhoz, hogy szép virágokat bontson Pünkösd környékén, nagyon sok ápolásra van szüksége.

Programok az ünnepre

A legtöbb városban és faluban megünneplik a Pünkösdöt: ilyenkor különféle színes programokkal várják az érdeklődöket. Gyakoriak a kézműves programok, hiszen ezekkel is a népi szokásokra emlékezünk. A szervezők koncertekkel, és különféle előadásokkal készülnek - általában 2-3 napos rendezvényről beszélhetünk.

A programok egyaránt kedveznek a gyerekeknek és a felnőtteknek is. Igaz, ma már az ünnepnek inkább a családias jellege dominál, így háttérbe kerül a vallásos, és népies része, s inkább a kellemes, és közös időtöltésre terelődik a hangsúly. Sokkal fontosabb, hogy összefogja a családokat, közös szórakozást kínáljon nekik, amikor mindenki együtt lehet.

Idén ráadásul a Pünkösd egybeesik a gyereknappal, így biztosak lehetünk benne, hogy még több és színesebb programok várnak ránk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását