2024. május 3. - Tímea, Irma

"Tarzan Jane-je"

Írország első filmcsillaga volt, tehetségét drámai filmszerepekben is megvillantotta, a világ mégis az általa utált szerepéről, a fűszoknyás Jane-ként emlékszik a tíz éve, 1998. június 23-án elhunyt Maureen O,Sullivanre.
2008. június 21. szombat 17:15 - Hírextra

Jómódú családba született, iskoláit Dublinban, Londonban és Franciaországban végezte. Osztálytársával, a később Scarlett O,Haraként halhatatlanná lett Vivien Leigh-jel már ekkoriban színésznői karrierről álmodtak, Maureen mégis inkább visszatért Dublinba, hogy a szegények segítésének szentelje magát.

Tehetségét Frank Borzage hollywoodi rendező fedezte fel, aki próbafelvételre hívta. Maureen nemsokára már Amerikában próbálgatta magát, előbb a Fox Stúdiónál szerepelt hat filmben, majd 1932-ben a Metro-Goldwyn-Mayer szerződtette. Johnny Weismüller oldalán hatalmas sikereket ért el, mint Jane Porter, Tarzan szerelme. Tarzan és Jane a filmvásznon kívül is összemelegedtek, szerelmük azonban a való életben kérészéletűnek bizonyult.

Nem úgy a díszletek között. A kasszasikerek láttán az MGM újabb és újabb folytatásokat akart, de Maureen rettegett attól, hogy beskatulyázzák a fűszoknyába. Az első két film után már utálta Jane Porter karakterét, de még Csitát is. Megalázónak találta egy majommal forgatni, a legendák szerint a színfalak mögött elég gyakran hagyta el a színésznő száját "az a rohadék csimpánz" mondat. A stúdió üdvöskéjeként más, komolyabb hangvételű filmekben is szerepet kapott, játszott Greta Garbóval és Laurence Olivier-vel. Utóbbi partnereként ismét Jane volt, szerencsére az Értelem és érzelem című regényből.

1942-ben, a hatodik Tarzan alkotás után szakított a filmezéssel, minden idejét férjének, John Farrow-nak és egyre bővülő családjának szentelte. Hét gyereke született, pikánsabb hangvételű pletykák szerint azért vállalt ennyi csemetét, hogy ne kelljen visszatérnie Jane világába. Az író-rendező Farrow kedvéért 1948-ban újra kamera elé állt, időről időre elvállalt egy-két szerepet. Filmszínésznő lánya, Mia Farrow mellett 1986-ban szerepet kapott a "veje", Woody Allen rendezte Hannah és nővéreiben, majd az Előre a múltba című Coppola filmben.

John Farrow 1963-ban bekövetkezett halála és húszévi özvegység után James Cushing üzletemberhez ment feleségül, akivel élete utolsó szakaszában visszavonultan élt. 87 évesen szívműtéten esett át, de komplikációk léptek fel, és a kórházban meghalt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását