2024. április 27. - Zita

Ortodoxok, ha hajba kapnak

Eretnekséggel vádolnak egy román ortodox metropolitát, aki azzal vonta magára hittársai egy részének haragját, hogy görög katolikus szertartáson áldozott. 1989 óta többször is tettlegességig fajuló konfliktus robbant ki a két román egyház hívei között.
2008. június 11. szerda 07:21 - Hírextra
Nicolae Corneanu, a Bánság metropolitája valósággal sokkolta a Románia lakosságának majdnem 87 százalékát kitevő román ortodox klérus egy részét, amikor görög katolikus szertartáson a keleti rítusú katolikus paptestvéreivel együtt részesült az áldozás szentségében.

Ezt fényképen is rögzítették, amelyet egy görög katolikus honlapon tettek közzé. Annak szerkesztői a romániai 1989-es forradalom történelmi pillanataihoz hasonlították a metropolita gesztusát.

Csakhogy a dokumentum nagy felháborodást keltett az ortodox klérus egy részében. A görögországi Áthosz-hegység román szerzetesei például azzal vádolják Corneanut, hogy tettével feszültséget kelt az ortodox egyházon belül. A legsúlyosabb vádjuk viszont az, hogy az áldozás ebben az esetben eretnekséggel ér fel. Levelet is intéztek Daniel pátriárkához, a román ortodox egyház fejéhez, akit emlékeztetnek arra, hogy a román nemzet "egyedüli és igazi" vallása az ortodox.

A metropolita is elismeri, hogy elméletileg bűnnek tekinthető az ő tette, de - mint mondta - pusztán szimbolikus jellegű gesztusa a keresztényi szeretet jelét hordozza magában.

A román sajtó szerint a Corneanu-ügy visszhangja túllépte Románia határait is, hiszen az orosz és a görög ortodox egyház vezetői is tájékoztatást kértek a bukaresti pátriárkától.

A heves támadásokra magyarázatként szolgálnak az ortodoxok és a görög katolikusok között évszázadokra visszanyúló viták. A román görög katolikus egyház megalakulását 1699-ben szentesítette oklevélben I. Lipót császár és király. A megalakulás következtében az erdélyi románok mintegy harmada egyesült Rómával, ugyanis az új vallás elismeri a római pápa főségét.

Az ortodox papoknak görög katolikus hitre való áttérésében fontos szerepet játszott, hogy a császári oklevél számukra ugyanolyan jogokat biztosított, mint amilyenekkel a római katolikus klérus rendelkezett.

A görög katolikusok a kommunizmus idején élték át legválságosabb időszakukat, hiszen a XX. század derekán az akkori román kommunista hatalom hivatalosan is megszüntette a görög katolikus egyházat. Templomaik jelentős részét az ortodoxoknak juttatták, a rendszerváltás óta pedig az elkobzott ingatlanaiknak mindössze csekély részét kapták vissza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását