2024. március 29. - Auguszta

Mandela rejtekhelyéből múzeum

Helyreállították és múzeumként megnyitották a nagyközönség előtt Nelson Mandela hajdani johannesburgi rejtekhelyét. A dél-afrikai politikus ellenzéki korában használta a búvóhelyet, fél évszázaddal ezelőtt.
2008. június 11. szerda 07:17 - Hírextra
A Johannesburg Rivonia nevű elővárosában fekvő Lilliesleaf tanyán készült az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) az apartheid elleni fegyveres harc megindítására. A vezetőket azonban 1963-ban a tanyán őrizetbe vették. A rivoniai per néven elhíresült eljárásban Mandelát és társait életfogytiglani börtönre ítélték.

A farm mindössze félórányi autóútra van Johannesburg központjától, és az évek során felépült körülötte Rivonia peremváros. A hatvanas években azonban még elhagyatott vidék volt, ideális menedék az ANC katonai szárnya számára.

A körözés alatt álló Nelson Mandela 1961-ben költözött ide. David néven élt, "gondnokként" az egyik kis gazdasági épületben lakott. Másfél évvel később azonban a rendőrség a nyomára bukkant, és az ANC egész vezérkarát őrizetbe vették.

Jacqueline Otukile idegenvezető szerint igen fontos a Lillesleaf tanya megőrzése.

"Ismernünk kell, hol kezdte el Nelson Mandela dél-afrikai népért vívott harcát" - idézte Otukilét a BBC brit közszolgálati rádió.

Az Lilliesleaf tanyát az elmúlt négy év alatt felújították és a nemzeti örökség részeként alakították át. Az 1960-as évekből származó fekete-fehér fotók szerint azonban a politikai szabadságért folytatott harcra emlékeztetnek, amiről a dél-afrikaiaknak soha nem szabad elfeledkezniük.

A Nobel-békedíjas egykori ellenzéki politikus 1991 és 1997 között volt az ANC elnöke, 1994 és 1999 között pedig a Dél-afrikai Köztársaság államfője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását