2024. április 26. - Ervin

Felzaklatta a közvéleményt a miniszterelnök vallomása

Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy lapinterjúban feltárta életrajzának homályos részleteit, felbolygatva ezzel némileg a lengyel közvéleményt. A jobboldali liberális Polgári Platform elnöke a Newsweek Polska című képes közélet hetilapnak nyilatkozva e
2008. május 13. kedd 10:54 - Hírextra

"Más drogot nem használtam, és ez az ifjúkori kilengés szerencsére nem befolyásolta a későbbi életemet. De nem vagyok büszke rá. Tiszta szívből mondom: minden drog rossz. Szeretném megismételni, amit a gyerekeimnek mondtam: ha bárki kábítószert ajánl neked, utasítsd el, mert minden drog rossz dolog".

"A munkásszállások élete és az a fajta fizikai munka, amelyet végeztem, nem éppen Platón olvasására ösztönzött" - vallott arról az időszakról, amikor a Swietlik nevű cégnél dolgozott. Ez a vállalat kémények és magasépületek festésére szakosodott. A jogász végzettségű Tusk, aki a kommunista időkben a lengyel földalatti ellenzékhez csatlakozott, nem dolgozhatott ugyanis eredeti szakmájában.

"A munkásszálláson mellettünk lakó villanyszerelőket soha nem láttam józanul" - mondta egykori környezetéről.

A kormányfő vallomásai ennél is távolabbi időkig nyúltak vissza. Mint elmondta a lapnak, gyerekkorában apja nagyon szigorúan bánt vele, még derékszíjjal is megverte. "Választhattam, hogy a keskenyebb vagy szélesebb szíját veszi elő - így tanultam meg, mit jelent ez a fogalom: választási szabadság" - magyarázta. Apja halálakor ezért bizonyos megkönnyebbülést érzett, ami miatt még ma is szégyenkezik kissé - tette hozzá.

Lengyelországban provokatívnak minősültek azok a kijelentések is, melyeket Tusk a katolikus egyházhoz való korábbi viszonyáról mondott. A gyerekkori hittanórákon a plébános "abszurditásokkal táplált minket" - fogalmazott például a lapnak, megemlítve, hogy egy ízben ezt mondta nekik: aki egy órával a szentáldozás után a padlóra köp, azt azonnal villámcsapás éri. A gyermek Tusk természetesen azonnal kipróbálta ezt. Később nem kötött egyházi esküvőt, amit csak három éve pótolt.

A konzervatív ellenzék PR-trükknek tartja Tusk vallomását. "Azért gyónt nyilvánosan, mert egyre több információ kerül elő a múltjáról" - mondta a korábbi kormánypárt - a jelenlegi fő ellenzéki erő -, a Jog és Igazságosság frakcióvezetője, a Dziennik című napilapnak nyilatkozva. A Tusk pártjához tartozó Julia Pitera, a kormány korrupcióellenes megbízottja ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy Tusk vallomása "bizalmat teremt".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását