2024. április 25. - Márk

Készüljünk egészségtudatosan

Minden negyedik magyar utazott valahová az elmúlt évben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, s erre számíthatunk a most kezdődött üdülési szezonban is. A magyarok legkedveltebb külföldi úti céljai az idén is Görögország, Spanyolország, O
2008. június 6. péntek 09:37 - Hírextra
A Világ Turisztikai Szövetség adatai szerint 2006-ban 840 millió ember utazott különböző országokba, különböző úticéllal. Ez a szám már önmagában is jelzi: minden esély megvan rá, hogy egy utazó valamilyen fertőzést vigyen egy másik országba, vagy hozzon be saját hazájába.
Fel lehet-e készülni az esetleges fertőzésekre? Milyen úticélok jelentenek leginkább kockázatot? Az utazni vágyó még időben választ kaphat kérdéseire, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiemelt figyelmet fordít az utazási betegségekre, és a közelmúltban megjelentetett egy kiadványt - magyarul is - Nemzetközi utazás és egészség címmel, amelyben felsorolják a legfőbb veszélyforrásokat és ismertetik a védekezés lehetőségeit. Kéthetente pedig frissítik az aktuális járványtérképet, amelynek segítségével tudomást szerezhet az utazó a veszélyes gócokról. A WHO jelzései mellett természetesen a hazai járványügyi szakemberek is készségesen tájékoztatják az utazni vágyókat.

Dr. Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője szerint az egzotikus országokban sok olyan fertőzés fordul elő, amelyet az európaiak nem is ismernek.

- Mindenképpen óvatosan kell fogadni a tengeri állatokból készült ételeket. Ezek többnyire csak alaposan megfőzve vagy átsütve fogyaszthatók. A kagylóknak például legalább a fele hepatitisszel fertőzött Horvátországban és Franciaországban, ahol pedig a higiénés körülmények megfelelőek. A hepatitis A vírusról van szó, amely nem is olyan régen Magyarországon okozott járványt, éppen egy utazó közvetítésével. Védőoltás azonban van ellene, s a vakcina több évtizedes immunitást ad - tudatta a főosztályvezető.

A hepatitis B vírusa súlyosabb következményekkel fertőz, krónikussá váló esetekben májrák lehet a következmény. A Földön a tizedik halálokként tartják számon. A betegség vér- és testnedvek útján terjed, Spanyolországban például egy év alatt megduplázódott a fertőzöttek száma. Nem tanácsos a veszélyeztetett helyeken pedikűröshöz, manikűröshöz, fogorvoshoz menni, pírszing-, vagy tetoválószalon szolgáltatásait igénybe venni. A felelőtlen szexuális kapcsolat is komoly veszélyforrás.

Hol okozhat bajt az ivóvíz? Európában sem mindenütt megfelelő egészségügyi szempontból a csapvíz. Görögországban, a görög szigetek többségében csak korlátozott az ivóvízellátás vagy nem is lehet hozzájutni, és helyenként a csatornázás sem megfelelő. Ezért nem tanácsos ott fagylaltot, koktélokat, jégkockát fogyasztani. A hepatitis A elsősorban szennyezett vízzel terjed, ezért ragaszkodjunk a palackos víz fogyasztásához. A víz biztonsága mellett a gyümölcsökre is ügyelni kell. Legbiztosabb, ha ezeket hámozva fogyasztjuk a kritikus helyeken - ajánlja a WHO.

Tunéziában a medencék vize is fertőzés forrása. Ez tipikus afrikai ország, ahol nem kellően kiépített még az ivóvíz- és szennyvízrendszer, a szennyvíz teljes egészében a tengerbe ömlik, rendszerint a turistaközpontok közvetlen közelében. Nem véletlen, hogy az utazók gyakran panaszkodnak hasmenésre.

Egyiptomban a madárinfluenza és a hepatitis A, valamint a hastífusz fenyeget - tudatja a WHO kiadványa -, egy hurghadai luxusszállodában három évvel ezelőtt 351-en betegedtek meg hepatitis A vírus fertőzés következtében.

Sokan utaznak trópusi vidékekre, ahol még jelen van a malária. Kórokozója egy parazita, mely a szúnyogok csípésével jut be a szervezetbe. A világ 100 országában van esély erre a fertőzésre. Az e célra kifejlesztett gyógyszerrel már az elutazás előtt el kell kezdeni a megelőzést.

A pekingi olimpiára utazókat már most figyelmezteti a WHO, hogy hepatitis és hastífusz ellen előre védekezzenek!

Egy idegen ország klímája, ételei, higiénés viszonyai, s maga az út viszontagságai mindenképpen próbára teszik az utazót. A felkészüléshez mindenképpen hozzátartozik, hogy alaposan informálódjunk azokról a helyekről, amelyeket fölkeresünk majd az út során. Dr. Ócsai Lajos azt tanácsolja, hogy aki távoli, egzotikus vidékre utazik, kérdezze meg a háziorvosát: milyen oltást javasol, hiszen utazás előtt legalább két héttel tanácsos a védőoltást beadni, hogy a megfelelő védettség kialakuljon. Egyedül a sárgaláz ellen kötelező a védőoltás, ilyen oltási bizonyítvány nélkül Afrika és Dél Amerika egyes területeire be sem engedik az érkezőt. Jónéhány védőoltás igénybe vétele pedig az egyéni felelősség körébe tartozik, s megelőző célzatú kezelések is indokoltak lehetnek sokféle betegséggel szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását