2024. április 27. - Zita

Épül a Nemzeti Vágta pályája

Elkezdték építeni a lóversenypályát a Hősök terén az Nemzeti Vágta elnevezésű fesztiválra, amelyet a hétvégén rendeznek meg - Magyarországon először. A Nemzeti Vágta a magyar városok és falvak ünnepe. Az esemény középpontjában a vasárnapi történelmi hangu
2008. május 29. csütörtök 18:20 - Hírextra
A Nemzeti Vágta a magyar városok és falvak ünnepe. Az esemény középpontjában a vasárnapi történelmi hangulatú lóverseny áll, amelyre 96 magyar település nevezett. A győztes egy huszárszablyát és 30 millió forintot nyer.

A lóversenyre a Hősök terén 6200 négyzetméter, kimondottan lovasesemények céljára készített, speciális talajt biztosító granulátumot terítenek le, amelyet 60 kamion szállít a helyszínre. A granulátum összetétele: háromféle homok, többféle geotextília, glicerin, amelyet vízzel locsolnak, hogy kemény felület alakuljon ki - adták hírül a szervezők.

A körpálya hossza 500 méter, a versenytáv két és fél kör lesz. A pályát összesen egy kilométer kordon veszi körül. A rendezvényt 65 ember hat napon át készítette elő, a hétvégén pedig kétezer ember fog dolgozni sikeréért - a lóápolótól a kiállítókon, a biztonsági szakembereken és vendéglátósokon át a közterület-fenntartókig. Az összes programon 250 ló szerepel.

A Nemzeti Vágta rendezvényei és annak előkészítő munkálatai miatt teljes útlezárás lesz egyes utakon május 30-án, pénteken 23 óra 30 perctől június 2-án, hétfőn reggel 4 óráig. A lezárások az alábbi utakat érintik:

- a Hősök tere körben;
- az Andrássy út a Bajza utca és a Hősök tere között;
- a Dózsa György út a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között;
- a Kós Károly sétány teljes szakasza;
- az Olof Palme sétány a Zichy Mihály út és a Hősök tere között;
- az Állatkerti körút Állatkerti út Hősök tere között.

Az eseményre érkezők a fenti lezárt utcákon kívül, a KRESZ szabályainak megfelelően a környező utcákban parkolhatnak ott, ahol nincs megállási tilalom. A BKV járatai is módosított útvonalon közlekednek a fenti lezárások miatt. A BKV az összes érintett megállóba tett tájékoztatót.

A Kisföldalatti 31-én szombaton délelőtt 10 óra és este fél 11 között, illetve június 1-jén délelőtt 10 és este 8 óra között nem áll meg a Hősök tere megállóban.

A rendezők azt ajánlják a látogatóknak, hogy a helyszínt lehetőség szerint a BKV járataival, taxival, vagy gyalog közelítsék meg.

A lovak biztonságának érdekében a látogatókat arra kérik, hogy tartsák be a szigorú biztonsági előírásokat: a versenypálya környékén a fényképezéshez ne használjanak vakut, valamint mellőzzék a pálya közelében az esernyők és a nagyobb méretű transzparensek használatát.

Szombaton délelőtt már 10 órától érdemes lesz kilátogatni az Andrássy úti Vágta Korzóra, ahol az eseményen részt vevő városok és falvak mutatkoznak be. Lesz kézműves vásár, népzenei kisszínpad, folklór program, továbbá kapható majd tájjellegű étel és ital. Délután 4 órakor kezdődik a Hősök terén a városok és falvak versenyzőinek bemutatkozó díszfelvonulása, és a látványos történelmi lovas gála.

Vasárnap délelőtt 10 órától kezdődnek a lovasverseny előfutamai. Délután lesznek a középdöntők, míg a döntőre este 6 órakor kerül sor. Vasárnap is egész nap látogatható a Vágta Korzó, valamint a Műcsarnok környéke is, ahol többek között állatsimogatóval, lovagoltatással, és lópatkoló-bemutatóval várják az érdeklődőket.

A rendezők százezres vendégsereggel számolnak a két nap alatt. Magát a lóversenyt a Hősök terén, a kivetítők segítségével, mintegy 20 ezren láthatják egyszerre a helyszínen. Az esemény döntő mozzanatait az RTL Klub élőben közvetíti vasárnap 16 óra 20 perctől. A www.vagta.hu weboldalon minden információ megtalálható az eseménnyel kapcsolatosan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását