2024. április 26. - Ervin

A sienai vágta

A vasárnap a Hősök terén sorra kerülő Nemzeti Vágta hagyományt kíván teremteni - egyik ihletője a toszkánai Siena városában évszázados hagyománnyal rendelkező palio lovasverseny, amelyben egyesek az ókori vágták örökösét látják, közvetlen előzményei pedig
2008. május 30. péntek 18:31 - Hírextra
A paliót manapság évente kétszer, július 2-án és augusztus 16-án rendezik meg a sienai óváros világhírű, félkört bezáró főterén, a Piazza del Campón mint a középkori városrészek vagy inkább háztömbök, a contradák rövid időtartamú, de annál tovább celebrált bajnokságát. Tizenhét contrada versenyez a nagyrabecsült bajnoki címért, de csak tíz vehet részt egy-egy palión: több ló számára egyszerűen nincs hely a tér szélén létrehozott alkalmi, földdel beszórt pályán. Egy-egy versenyen automatikusan részt vesz az a hét, amely az előzőről kimaradt, a többit kisorsolják - akárcsak a versenyre előzetesen kiválogatott, egyforma képességűnek tartott lovakat az egyes versenyzők között.

Minden versenyző - akárcsak lova - az általa képviselt contrada harsány színeit viseli a versenyen, amelynek során háromszor kerülik meg a teret. A célba elsőként, sérülés nélkül befutó ló a győztes (akár rajta van még lovasa, aki szőrén üli meg a hagyomány szerint, akár nem). Az alig néhány percig tartó versenyt július 2-án színpompás felvonulás előzi meg a Provenzanói Madonna tiszteletére, utána pedig egy hónapig ünneplik a győzelmet a nyertesek - együtt az egész várossal, amely már a revansra készül. Az augusztus 16-i versenyt Mária mennybemenetelének ünnepével kapcsolják össze. Olyan rendkívüli események alkalmával pedig, mint például az Apollo 11 űrhajósainak Holdra szállása volt, még egy paliót rendeznek.

A verseny nem éppen veszélytelen, hiába borítják földdel a Piazza del Campo kövezetét, a lovak az éles kanyarokban néha elcsúsznak - 2004-ben egyikük eltörte a lábát és el kellett altatni. A nézők - helybéliek és turisták - számára sem kockázat nélküli a palio, mivel több ezren szoronganak a téren, és a lovak közvetlen közelben rohannak el előttük a nagy tolongás közepette. (Biztonságosabb az elmaradhatatlan tévéközvetítés.) Ráadásul a lovasok a győzelmet hajszolva vadul korbácsolják saját paripájukat - és megengedett az is, hogy ráhúzzanak a konkurens lovakra is, így zavarva futásukat.

Ezt a hagyományt remélhetőleg nem fogják követni a Magyar Vágta vetélkedésein, amelyek nemcsak egyetlen versenyből állnak, mint a sienai Palio.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását