2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Egészségvédő előrejelzések

Új szolgáltatásokat vezetett be - a hagyományosak megtartásával - az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). A pollenindex a másfélmilliónyira becsült allergiásokat tájékoztatja az adott helyen a levegőben lévő virágpor összmennyiségéről, az UV-sugárzás
2008. június 6. péntek 09:31 - Hírextra
- Az időjárásjelentés sem a régi már - bocsátja előre Holicska Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) marketingmenedzsere, mielőtt az újdonságok ismertetésébe kezdene. - Napjaink szélsőséges légköri viszonyai egyre inkább szükségessé teszik az újfajta vihar-előrejelzést, amely több lépcsőből áll. Az interneten is látható térképes előrejelzésen három veszélyességi szintet különböztetünk meg. Amennyiben nem várható veszélyes jelenség, az adott régió zöld színnel jelenik meg. A potenciális veszélyt a sárga szín jelzi, a narancsszín már extrém erősségű zivatart jelöl, mely csak kis területre korlátozódik, a vörös pedig kiterjedt területre érvényes, erősen fenyegető időjárási jelenségre figyelmeztet. Tudjuk, hogy százszázalékosan pontos előrejelzés nincs, de a mérlegelésnél mindenkinek segítenek ezek a jelzések, dönteni pedig egyénileg kell. A heves zivatarok előrejelzése különösen problematikus, a legjobb szakmai felkészültség, és a legkorszerűbb műszerek, módszerek felhasználása mellett is. Mindenesetre a jelenleg alkalmazott kétlépcsős riasztás már sokkal megbízhatóbb.
- Mit jelent ez a gyakorlatban?

- Egy-két nappal az esemény bekövetkezte előtt figyelmeztető előrejelzést közlünk, ami a pontos időre és a térbeli eloszlásra még nem adhat választ. A tulajdonképpeni riasztás az esemény bekövetkezte előtt egy-három órával történik, ilyenkor már a vihar lefolyásának várható menetéről, helyéről, idejéről is informálni tudjuk a lakosságot - válaszolta Holicska Szilvia.

- Bekerült a köztudatba két viszonylag új, minden esetre még nem megszokott meteorológiai szolgáltatásuk. Az egyik a pollenjelentés.

- Az valójában nem új, hiszen az ötlet már 2004-ben megszületett. Ami egyedülálló e rendszer fejlesztésében, az a pollenindex, ami lehetővé teszi, hogy egy mutatószám szerint figyelmeztesse az allergiásokat a veszélyre. Ez az index magában foglalja az összes, levegőben mért pollenhatást. A levegőben lévő pollenanyagokat darab/ köbméterben mérik, és a laikusok számára is könnyen érthető módon négy kategóriába sorolják, nevezetesen alacsony, közepes, magas, nagyon magas koncentrációt jelölnek. Ez a módszer azonban csak egy pollenfajtára vonatkozik, de az egyszerre több pollenre érzékenyek ilyen módon nem tudhatják, hogy szervezetüket milyen pollenterhelés éri ténylegesen, ha pollenszezon idején a szabadban tartózkodnak. Ezért van nagy jelentősége annak az egyedülálló fejlesztésnek, amit a pollenindex jelent, mert ez nem egy adott pollen koncentrációjának az értékét mutatja meg, hanem a levegőben lévő összes pollen hatását magában foglalja, egy adott napon a teljes pollenterhelés nagyságáról ad információt, akár egy településen, akár egy régióban, vagy országosan is. Az ezzel kapcsolatos, hatalmas adatmennyiség feldolgozásában virtuális számítógép segít, mivel a hagyományos nem alkalmas rá.

- Az idei nyárelő másik újdonsága az UV-sugárzás mértékének rendszeres előrejelzése május 1. és szeptember 30. között.

- Az emberi bőrre mindinkább veszélyes az UV-sugárzás. A bőrrákos megbetegedések számának folyamatos növekedését a bőrgyógyászok egyértelműen a sugárzásnak illetve a túlzásba vitt napozásnak tulajdonítják. Ám el kell mondanom, hogy a látszattal ellentétben nem teljesen új dologról van szó, már régóta folynak ezzel kapcsolatos munkálatok egy kanadai modell alapján. Ezt fejlesztették tovább szakembereink, a hazai viszonyokra alkalmazva. A most rendszeresített, másnapi előrejelzés három lépcsőben történik. Az elsőben a teljesen derült időre érvényes UV-sugárzás értékét jelezzük, majd elvégezzük a két befolyásoló tényező - az ózontartalom és a felhőzet okozta hatás - alapján a szükséges korrekciót. Az ózón ugyanis jelentősen elnyeli az ibolyántúli sugarakat. A harmadik lépés az időjárási modell által másnapra előrejelzett felhőzet hatásának mérése. Ezután készül el a másnapra várható maximális UV-sugárzási érték az egész ország területére, térkép formájában. A sugárzási értékeket különböző színekkel jelzik. A sugárzás erősségét az egész világon alkalmazott UV-index egységben adják meg. Magyarországon 0-tól 10-ig terjedő értéke van az UV-sugárzásnak, a 10-es érték rendkívül extrém eset, az elmúlt időszakban nem is volt rá példa. Az erős sugárzás kategóriája 7-9 között van, 7,5-ös mérésnél már kiadják a nagyon erős értékre vonatkozó riasztást, ami 24 órás előrejelzés és visszavonásig érvényes.

AZ OMSZ és a Magyar Vöröskereszt vezetésével jeles kutatók vesznek részt a napsugárzás éltető és káros hatásának vizsgálatában, a hatékony védelemre történő felkészítésben. A szakértő csapatban többek között orvosok, meteorológusok, biológusok, fizikusok, látszerészek, szociológusok is részt vesznek. A jövőben főként a szabadban dolgozók egészségügyi védelmét szeretnék biztosabbá, megnyugtatóbbá tenni. Figyelemre méltó, hogy például Tatabánya önkormányzata a város hőség-és UV riadó intézkedési tervének elkészítését szorgalmazza. Ez is azt mutatja, hogy egyre szélesebb körben ismerik fel az egészségre ártalmas légköri hatások, veszélyek elleni védelem fontosságát.

Szeptemberre a szakma konferenciát tervez, ahol az eddigi eredmények és a következő tervek, célok kerülnek napirendre, hogy a szolgálat a társterületekkel együtt még többet tudjon tenni a jövőben az egészség- és vagyonvédelem területén, és minél szélesebb körben használható információkhoz juttassa a lakosságot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását