2024. április 25. - Márk

Veszélyes feltöltések

Az ajak- és arcfeltöltéseknél használt egyik beinjektálható gél duzzanatot, csomókat és egyéb problémákat okozhat - közölték spanyol kutatók. A szóban forgó "térfogatpótló" vegyület a polialkil-imid gél.
2008. május 20. kedd 13:41 - Hírextra

Ez egy nem lebomló szintetikus műanyag, mely nem szívódik fel a kötőszövetbe, hanem a beadás helyén egybefüggően megmarad. Elsősorban Európában használják ezt a gélt - mondta Jaume Alijotas-Reig, a barcelonai Vall d'Hebron egyetem munkatársa.

A polialkil-imid gél alkalmazásának kezdetén végzett vizsgálatok nem jeleztek kilökődést vagy az idegen anyaggal szembeni ellenreakciókat. Az újabb eredmények azonban módosították ezt a képet, a gélimplantátum teljes biztonságosságával kapcsolatban kételyek merültek fel.

Az Archives of Dermatology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány 25 páciens esetének vizsgálatán alapul. Közülük nyolcnak már korábban is volt valamilyen implantátuma, például szilikon mellimplantátuma.

A beavatkozás utáni bő egy éven belül a csoportból néhány személynél duzzanat, az injektálás helye körül kemény és lágy csomók, de akár láz, ízületi gyulladás, szem- és szájszárazság is előfordult.
Két évvel a kezelés után a csoport 11 tagjánál már nem jelentkezett ellenreakció, de tíz páciens még mindig visszatérő problémákkal küszködött - állítja a tanulmány.

"Az elhúzódó ellenreakciókat mutató esetek pontos számát nem ismerjük, mert a kezelőorvosok hajlanak arra, hogy ne jelentsék a negatív eseményeket" - írja a jelentés.

A vegyület 2001 óta van jelen az európai piacon, használata folyamatosan bővül. Ezért fontos, hogy alkalmazói legyenek tisztában azzal, hogy több térfogattöltő anyaghoz hasonlóan közép- és hosszútávú ellenreakciókat is kiválthat.

A vegyületet eredetileg levédető olasz magáncég saját honlapján más tanulmányokra hivatkozva biztonságosnak és hatékonynak minősíti a készítményt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását