2024. május 5. - Györgyi

Egyre többen szeretnék az ingyenes méhnyakrák szűrést

Kétszázötvennél is több fiatal kapta meg a méhnyakrák elleni védőoltást a főváros V. kerületében. Áprilisban adták be az első ingyenes injekciókat, azóta már tartottak ismétlőoltást is, és még egyre lesz szükség. A kampány a 13 éves korosztályt célozza, d
2007. szeptember 2. vasárnap 16:40 - Hírextra
Belváros-Lipótváros önkormányzata 2007 januárjától biztosítja a kerületben élő 18 év alattiaknak, hogy ingyen megkaphatják a nem kötelező védőoltásokat, köztük a Humán Papilloma Vírus (HPV) elleni injekciót. A háziorvosok adják be, akik elsősorban a 13 éves korosztályt célozzák a kampánnyal, amelyet várhatóan minden tavasszal megismételnek majd. Márciusban levélben értesítették mind a fiúkat, mind a lányokat a lehetőségről. De nemcsak ők kaphatják meg a szérumot ingyen, hanem bárki, aki még nincs 18 éves, és még nem él nemi életet. Ezek ugyanis a 100 százalékos védettség kritériumai- mondta el a Független Hírügynökségnek Sőregi Mária háziorvos.

Április óta 450 adag oltóanyagot adtak be, ez nagyjából 250 fiatalt jelent. Többen ugyanis már az első ismétlőoltáson is túl vannak. A harmadik adag szérumot pedig októbertől adják be. A jelentkezők többsége 13 éves, fiúk és lányok hozzávetőleg fele-fele arányban. A náluk idősebb, de 18 év alattiak közül pedig elsősorban lányok kértek oltást. Az önkormányzat becslései szerint csaknem ezer fiatal tartozik ebbe a korosztályba a kerületben.

Az oltást nemcsak a fiúknak, a lányoknak is érdemes kérni, mivel a méhnyakrákon kívül a betegséget okozó HPV másik három fajtájával szemben is védettséget nyújt. Ezek vastagbélrákot és nemi úton terjedő szemölcsöt is okozhatnak. Ha a fiúk megkapják a szérumot, akkor később nem válnak vírushordozóvá és terjesztővé.

A méhnyakrák elleni oltás 90 ezer forintba kerül.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását