2024. április 20. - Tivadar

Dedikálás a Vörösmarty téren

A változékony időjárás ellenére sok ezer vásárló, kötetet dedikáltató vagy egyszerűen csak nézelődő ember kereste fel a könyvkiadók és -kereskedők standjait a 79. Ünnepi Könyvhét és a 7. Gyermekkönyvnapok központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren
2008. június 6. péntek 23:01 - Hírextra
Péntek délután már érezni lehetett a közeledő hétvége hatását: több ezer ember lepte el a belvárosi teret, sokan közülük könyvekkel teli szatyrokat egyensúlyozva. Mióta a Gyermekkönyvnapok a könyvhét kísérőrendezvénye, sok kisgyerekes szülőt látni ilyenkor a Vörösmarty téren, ez most sem volt másképp.

"Az unokáimnak vettem könyveket elsősorban, azért jöttem, de itt persze nem korlátozhatja magát erre az ember, így néhány engem érdeklő, főleg történelemmel kapcsolatos könyvet is vásároltam. Túl nagy a választék, ezért kicsit sokat is" - mondta el egy mindkét kezében nagy halom könyvet cipelő öregúr az MTI-nek. Mint elárulta, minden évben ki szokott látogatni, idén nagyjából 30 ezer forintot költött a könyvhéten.

A hangulat a külföldieket is megihlette: a Vörösmarty szobor tövében egy norvég turistacsoport, almazöld pólókat előkapva, pillanatok alatt komolyzenei kórussá alakult, és rögtönzött koncertet adott a kiadók pavilonjai között nézelődőknek.

A Magvető Kiadó standja előtt álldogáló Kolosy Tamás, a Líra és Lant csoport tulajdonosa megerősítette: már érzékelhető a hétvége közelsége. "Nekünk azonban a csütörtök is jó napunk volt, majdnem duplája volt a forgalmunk, mint a tavalyi könyvhéten. Lehet, hogy ez azért van, mert most több érdekes könyvet adtunk ki, de lehet, hogy a könyvszakmában megfigyelhető stagnálás lassacskán véget ér, és elindulunk fölfelé" - bizakodott.

Kolosy Tamás elmondta, számukra a könyvhét elsősorban a csoporthoz tartozó Magvető Kiadó, azaz a kortárs szépirodalom ünnepe. Felidézte, hogy már a könyvfesztiválra megjelent Esterházy Péter Semmi művészet című könyve, most adták ki Závada Pál új regényét, és többek között Grecsó Krisztián és Nádasdy Ádám is új könyvvel jelentkezett, ezek bizonyultak a legkelendőbb köteteiknek.

"Ha nem is vagyok itt állandóan, de naponta kinézek. Nemcsak azért, mert a +gazda szeme hizlalja a jószágot+, hanem mert a könyvhétnek mindig olyan hangulata van, amiben szívesen vesz részt az ember, ismerősökkel, barátokkal lehet találkozni. Egyszerűen: könyvek között lenni jó dolog" - vallotta meg.

Kolosy Tamás szavait alátámasztotta a Závada Pál asztala előtt kígyózó hosszú sor is. "Mivel három hete jelent meg, voltak néhányan, akik már el is olvasták az Idegen testeket, de a többség persze itt vásárolta meg a kötetet, a Vörösmarty téren" - számolt be az író az MTI-nek, majd hozzátette: "tegnap is dedikáltam, ma talán nagyobb volt a nyüzsgés, de nekem szerencsére nem nagyon volt időm figyelni másra, mint az olvasókra".

A dedikálás után Závada Pál a Ráday utcába sietett Nádasdy Ádámmal közös felolvasóestjére: "egyszer azt találtuk ki az Ádámmal, hogy a könyvhéten egymás műveiből olvasunk fel kedves részeket. Kíváncsi leszek, idén mit választ tőlem, én pedig még mindig vacillálok két szöveg között" - árulta el az író, mielőtt elindult volna.

A nem értés zűrzavara - Ezoterikus hiedelmek és téves tanítások című kötettel jelentkezett a könyvhétre Popper Péter. A pénteken három standnál is dedikáló írót bevallása szerint idén is megragadta a rendezvény hangulata: "mindig csodálkozom, hogy mennyi könyv jelenik meg, és hogy az embereknek van pénzük megvenni ezeket. Vagy nincs? Nem tudom."

"Ha befejeztem a dedikálásokat, akkor körbesétálok, de közben a feleségem és a lányom már mászkálnak jobbra-balra, ők majd segítenek, hol láttak érdekes dolgokat" - beszélt pénteki terveiről Popper Péter.

Fotósok hadától övezve érkezett Semmi művészet című, új regényét dedikálni Esterházy Péter, akire már nem kevés ember várt a Magvető pavilonjánál. "Már április 15-én megvettem Esterházy új regényét, de azt otthon felejtettem, ezért most kellett egy új példány, amit dedikáltatok" - mondta el egy három gyerekkel sorban álló középkorú hölgy. Mint hozzáfűzte, édesanyja három éve dedikáltatta az író összes megjelent művét, most ő hozta el az Esterházy-köteteit. A gyerekek jól viselték a sorban állást, talán azért, mert édesanyjuk megígérte nekik, a dedikálás után ők is választhatnak maguknak egy-egy könyvet.

"Munka után felpattantam a biciklimre, és áttekertem a Vörösmarty térre, ahol egy csomó kedves emberrel, mosolygó arccal találkoztam" - beszélt a színházi világ vitái után számára is felüdülést nyújtó könyvheti élményeiről Hegedűs D. Géza. A színművész elmondta, Alexander Brodytól kapott is egy példányt legújabb kötetéből, melyet természetesen rögtön dedikáltatott az íróval.
Az eleredő eső ellenére Esterházyéhoz méltó sor állt hat órakor a Palatinus Kiadó standjánál, ahol Cseh Tamás dedikálta Bérczes László vele készített beszélgetőkönyvét. Az énekes-zeneszerzőre várakozók közül sokak persze a Cseh Tamás által írt vagy vele foglalkozó köteteket is a kezükben tartottak.

Az Ünnepi Könyvhét közel kétszáz kiadó kínálatával hétfő estig várja az érdeklődőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását