2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Újraéled a tér

Az Egri Építész Iroda alkotógárdája nyerte azt a tervpályázatot, amelyet a település önkormányzata írt ki a város központi tere, a Dobó tér és a környező utcák revitalizációjára.
2008. október 8. szerda 19:13 - Hírextra
Az iroda ezzel "elvitte" a 3,5 millió forintos fődíjat is, míg a másodikként rangsorolt pályamű alkotói 2,5 millió forintot kaptak, a három harmadik díjas pedig 1,8 millió forinttal lett gazdagabb.

A tér máig őrzi patináját, ám frissességéből sokat veszített; éppen ezért a revitalizációs ötletek jelentették a fő szempontot a 19 pályázat elbírálásánál - mondta az eredményhirdetésen Bernáth Mihály, az észak-magyarországi régióért felelős állami főépítész. Fontos szempont volt még a történelmi értékek megőrzése, a megújuló energiaforrások használata és a természet védelme - mondta a főépítész.

A pályázatot egy átfogó, funkcióbővítő városfejlesztési program keretében hirdették meg. Az önkormányzatnak az a szándéka, hogy ennek a programnak a Dobó tér legyen a kiindulópontja - hangsúlyozta Eger polgármestere. Habis László egyben kifejezte reményét, hogy a következő időszakban lesz lehetősége a városnak arra, hogy a most megszületett elképzelések egy részét valóra váltsa.

A pályaművek egyébként a tér közösségi funkciójának bővítésére helyezték a fő hangsúlyt, amely így alkalmassá válhatna rendezvények megtartására. A pályaművek között szerepel a Centrum áruházként emlegetett épület átépítése és a zöldövezetek méretének növelése is.

Természetesen az átépítés nem érintené a vár alatt elterülő tér architektúráját meghatározó épületeket, például a Városházát, a Minorita templomot, vagy a központi helyen álló Dobó-szobrot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását