2024. május 2. - Zsigmond

Nekünk a Balaton...

Néhány év pangás és jelentős horvát áremelések után a Balaton (legalábbis a déli part) kezd magára találni. A helyiek szerint mindenképp, ahhoz képest is van valami mozgás, hogy a meteorológiai tavasz utolsó napján néztünk körül Zamárdiban.
2008. június 3. kedd 09:53 - Szalay Gergely


A környékbeliek tehát már felfedezték maguknak a vidéket munkafronton is, a nyári alkalmazottak a környékről jönnek már, nem az ország másik végéből. Pedig pár éve még Debrecen környéki tanárok is adták a lángost-palacsintát.



A szezon (öt-hat hétnyi időszak összesen) még érezhetően messzebb van: bár a strandon már vannak (a vízben is szép számmal), még akad hely – ez máskor nem jellemző, egy gombostűért a zsebbe nyúlni sem egyszerű, nemhogy leejteni azt. Az idill a szokásos: napozó, fürdőző fiatalok mindenfelé – az idősebb korosztály valószínűleg otthon piheg a hőségben.

Addig költsd a pénzed...
Biztonságot ígérnek
A rendőrség felkészült a balatoni idegenforgalmi szezonra - közölte Váradi Károly, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) soros elnöke a szervezet pénteki nyitóértekezletén, Balatonfüreden. Június 1-jétől szeptember 15-ig működik a BKKB, amelynek feladata, hogy összehangolja a Balaton térségében, Somogy, Zala és Veszprém megyében tevékenykedő rendőri szervek munkáját. A bizottsághoz az idén csatlakozott a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság is, így a koordinációs munka a Dél-Zalában található Zalakarostól - kilenc rendőrkapitányság területét érintve, 175 települést magába foglalva - a Velencei-tó északkeleti csúcsánál található Velence településig terjed. Az idén nyáron a közbiztonság mellett mintegy ezer rendezvény, fesztivál felügyeletét is biztosítaniuk kell, ehhez bevetési alegységek, szakközépiskolások, rendőrtiszti főiskolások, polgárőrök, valamint egy helikopter is segítséget nyújt, amely július elejétől augusztus végéig a Balatonnál állomásozik. Szükség esetén, 2002 óta először, újra lehetőség nyílik 40 főnyi rendőri erősítés igénybe vételére Vas megyéből. (MTI)


A Balatonnál az ember három dolgot csinál – foglaljuk össze: eszik, értelmetlen hülyeségeket vesz és olykor olvas. Utóbbira még nem készült fel a parti infrastruktúra: áll ugyan egy újságosbódé a strand mellett, de zárva van még – a Bildet sem tudjuk megvenni, pedig nagydarab falragaszok hirdetik a német bulvárt. Az ételfélék tényleg megfizethetőek a nagy átlaghoz képest (ezerért egy menü a vízparton nehezen kritizálható), de a biszbaszvonal gyengélkedik (esetleg a vásárlói ízlésünk javul): egy boltot találunk mindössze, ahol a szalmakalapot, bikinit, matchboxot és csontkukacot (és persze horgásznapijegyet) együtt árulják, de a klasszikus giccsnek nyoma sincs: a mélypont egy hűtőmágnesre applikált aprócska köcsög. Sehol egy kínai lézerpointer, vagy fröccsöntött kecskekörmökből összetákolt Tihany-makett.

Árulnak viszont fagyit: két adagot (összesen hét gombóc) édestölcsérrel megúszunk hétszázhúsz forintból – lassan kezdjük levetkőzni ősi Balaton-ellenes előítéleteinket. Ahogy persze a helyiek szerint is ideje: az a part már nem az a part, amihez képest a bulvármédia Horvátországot hozta ki nyerőnek.

Fejlesztenek, szolgáltatnak – és erre egyre többen kezdenek rájönni erre. Pálmák is állnak a parton (ne vitatkozzunk esztétikai értékükről inkább): hamarost megint ez lesz nekünk a Riviéra.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását