2024. május 2. - Zsigmond

Rendezett közbiztonságot ígérnek a Balatonnál

A rendőrség felkészült a balatoni idegenforgalmi szezonra - közölte Váradi Károly, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) soros elnöke a szervezet pénteki nyitóértekezletén, Balatonfüreden. Június 1-jétől szeptember 15-ig működik a BKKB, a
2008. május 30. péntek 19:20 - Hírextra
A bizottsághoz az idén csatlakozott a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság is, így a koordinációs munka a Dél-Zalában található Zalakarostól - kilenc rendőrkapitányság területét érintve, 175 települést magába foglalva - a Velencei-tó északkeleti csúcsánál található Velence településig terjed.

A nyitóértekezleten az érintett rendőr-főkapitányságok egyeztették az idei munkaprogramot, beszámolva a turisztikai idényre történő felkészülésükről. Az elhangzottak szerint az utóbbi években az üdülőrégióban visszaszorult az autólopások száma, de emelkedett a kocsifeltöréseké. A rendőrök kiemelten kívánnak foglalkozni a szervezett bűnözés és a kábítószeres bűnözés felderítésével, valamint a közterületi prostitúció, az illegális migráció és a feketemunka visszaszorításával.

Az idén nyáron a közbiztonság mellett mintegy ezer rendezvény, fesztivál felügyeletét is biztosítaniuk kell, ehhez bevetési alegységek, szakközépiskolások, rendőrtiszti főiskolások, polgárőrök, valamint egy helikopter is segítséget nyújt, amely július elejétől augusztus végéig a Balatonnál állomásozik. Szükség esetén, 2002 óta először, újra lehetőség nyílik 40 főnyi rendőri erősítés igénybe vételére Vas megyéből.

Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára hangsúlyozta, hogy a turizmust erőteljesen befolyásolja a közbiztonság. Egy 130 országot érintő felmérés szerint a magyarországi turizmus versenyképessége a 33. helyen áll, ami jó helyezésnek számít - tette hozzá.

Szólt arról is, hogy az idén a beutazó turizmus szinten maradása mellett a hazai vendégforgalomban mintegy 3 százalékos növekedésre számítanak, ami lehet, hogy a Balatonnál jobb arányokat mutat majd.

Az önkormányzati tárca 25 százalékkal növelte az üdülőövezet közbiztonságának javítására szánt tavalyi keretét. A BKKB nyitóértekezletén aláírt együttműködési megállapodás értelmében 25 millió forintos támogatást nyújt a három tóparti rendőr-főkapitányságnak: 10-10 milliót a somogyi és veszprémi, 5 milliót a zalai főkaptányságnak.

Fekete Páris Judit, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezetének gazdasági igazgatója arról beszélt, hogy a támogatást illetően az idén a vízbiztonsági program kap prioritást, erre 100 millió forintot kívánnak fordítani. Külön említést tett arról, hogy 5 millió forintos támogatásban részesül a Magyar Vöröskereszt strandi elsősegélynyújtó szolgálata, s egy-egy millió forintot kap a balatoni áldozatvédelem és a meteorológiai szolgálat.

Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke a látens balatoni forgalomra hívta fel a figyelmet, amely a mintegy 10 ezer külföldi tulajdonú ingatlanban zajlik.

Közlése szerint a Balatont továbbra is elsősorban német, osztrák, holland és dán turisták keresik fel, de egyre nagyobb számban érkeznek vendégek a volt szocialista országokból - az utóbbi időkben Romániából és Szlovákiából is -, akik sokszor nagyon gazdag, igen jól költő réteget képviselnek.

Rosta Sándor az idén 2-3 százalékos belföldi és 1-2 százalékos külföldi vendégforgalom-növekedésre számít a Balatonnál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását