2024. április 16. - Csongor

Több millió meleg bulizott

Több millió meleg, leszbikus és transzvesztita vonult fel szivárványos zászlókkal, színes karneváli öltözékben vasárnap a legnagyobb brazíliai város, Sao Paulo központjában, a meleg büszkeséget hirdetve, az erőszak, a diszkrimináció és a homofóbia felszám
2008. május 26. hétfő 08:07 - Hírextra

A melegparádéban a szervezők becslése szerint ötmillióan vettek részt, míg a rendőrség nem hivatalosan 3,5 millióra tette ezt a számot. A tömeg a brazil metropolis Paulista sugárútján vonult végig a húsz hangszórókocsiból áradó techno- és szambaritmusokra táncolva. A melegmozgalom jelképe, a szivárvány szín mindenhol ott volt, a ruhákon, az épületek ablakain, sőt az emlékműveken is.

"A homofóbia öl: egy valóban világi államért" - ez volt a fő jelszava az idei, sorrendben már 12. felvonulásnak, amelyet a világ legnagyobb melegfesztiváljának neveztek a szervezők. Az első parádét még 1996-ban tartották, akkor kétezer ember részvételével, s azóta minden évben megrendezik a felvonulást.

A brazil homoszexuálisok a jogaik védelmét szolgáló törvények elfogadását követelik, köztük a homofóbia bűncselekménnyé történő nyilvánítását, amit azonban a vallási pártok parlamenti képviselői igyekeznek megakadályozni. Követelik azt is, hogy törvényesen engedélyezzék az egyneműek közötti polgári kapcsolat elismerését és gyermekek örökbefogadását. "Nem kérünk se többet, se kevesebbet, mint azokat a jogokat, amelyeket az alkotmány minden brazil állampolgárnak garantál" - mondta Alexandre Santos, a melegfesztivált szervező szövetség elnöke.

A Forma-1 autóverseny futama után a melegfesztivál vonzza a legtöbb turistát a húszmilliós nagyvárosba. Becslések szerint 320 ezer vendég érkezett az parádéhoz időzített egyhetes rendezvénysorozatra, 20 százalékkal több mint tavaly. A turisták mintegy 115 millió dollárt költenek el, emellett 13 500 munkahely megteremtéséhez járulnak hozzá.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását