2024. július 27. - Olga, Liliána

Milyen gyógyszertári munkakörök léteznek?

A rezsicsökkentés egy kiemelt tényező jelenleg minden magyar életében. Mindenki keresi azt a módszert, amivel csökkenteni lehet a rezsiszámlán lévő végösszeget. Igazán extrém “megoldásokról” is lehet hallani, de biztos, hogy ezek közül kell választani? Szerencsére a dolog sokkal egyszerűbb, mint azt elsőre gondoljuk.
2023. november 22. szerda 08:53 - HírExtra

Ha valamilyen egészségügyi kihívással vagy betegséggel kell szembenéznünk, akkor az utunk először a háziorvoshoz visz, aki általában receptre felír nekünk egy gyógyszert. Mi pedig ezzel a recepttel tudunk bemenni a gyógyszertárba, hogy kiváltsuk a készítményt.

A gyógyszertárban dolgozók munkájára tehát nagy szükség van, ami azt jelenti, hogy amennyiben érdekel minket az egészségügy, akkor itt is elhelyezkedhetünk. Ha már rendelkezünk a szükséges végzettséggel, és komolyak a szándékaink az álláskeresést illetően, akkor a https://debrecenallas.hu/allasok/egeszsegugy-gyogyszeripar oldalon érdemes körülnéznünk.

Ha pedig még nem végeztünk el egy ilyen irányú iskolát sem, akkor mindenekelőtt azzal érdemes tisztában lennünk, hogy milyen gyógyszertári munkakörök léteznek, illetve hogy melyikhez milyen feladatok kapcsolódnak. Mi most ezek közül a három leggyakoribbat fogjuk bemutatni kicsit részletesebben is.

Gyógyszertári asszisztens

Amikor betérünk a gyógyszertárba, hogy kiváltsuk a vényköteles gyógyszerünket, akkor a pultnál jellemzően a gyógyszertári asszisztenssel találkozunk, aki tulajdonképpen eladói munkát végez. Megkérdezi, hogy miben segíthet, előkeresi a recepten szereplő készítményt, majd pedig elkéri tőlünk az árát és kiállítja a számlát a vásárlásról. 

Ezenkívül a feladatai közé tartozik még a tájékoztatás is, el kell tudnia ugyanis mondani, hogy az adott gyógyszert hogyan kell szedni. Nyomon kell követnie a készleten lévő termékek mennyiségét is, ha valamelyik gyógyszer fogyóban van, akkor azt jelentenie kell vagy neki kell leadni a rendelést.

Gyógyszerészeti technikus

Addig, míg a gyógyszerek a gyógyszertár megfelelő polcára, majd pedig a vásárlókhoz kerülnek, meglehetősen hosszú utat tesznek meg. Nemcsak a gyógyszertári asszisztensek dolgoznak velük, hanem a gyógyszerészeti technikusok is. Ők azok, akik segédkeznek a készítmények előkészítésében, címkézésében, illetve az ő feladatuk a gyógyszerek raktározása és a készletek nyomon követése is.

Gyógyszerész

És persze valakinek elő is kell állítania ezeket a készítményeket, ő a gyógyszerész, akinek magas szaktudással kell rendelkeznie. Értenie kell a különböző termékek kikeveréséhez, elkészítéséhez, tisztában kell lennie az egyes összetevők hatásaival, jellemzőivel.

Látható tehát, hogy egy gyógyszertárban meglehetősen sokféle pozícióban el tudunk helyezkedni. Laikusként általában csak a gyógyszertári asszisztensekkel szoktunk találkozni, de mellettük még ott vannak a gyógyszerészeti technikusok és a gyógyszerészek is, akik szintén fontos szerepet töltenek be.

Bármelyik munkakör is szimpatikus számunkra, először is meg kell szereznünk a szükséges végzettséget, majd pedig belelendülhetünk az álláskeresésbe. Például úgy, hogy átböngésszük a Debrecenállás és más online állásközvetítő portál releváns hirdetéseit.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását