2024. április 19. - Emma

Társadalom? Vásárlás! Tudatosság!?

Lehet, hogy nem látszik, de 2010 a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve. Ennek keretében hoztak létre egy speciális webvásárteret a társadalomtudatos vásárlás erősítésére.
2010. december 5. vasárnap 08:56 - Gedei Szilárd
Társadalomtudatos vásárlás. Ilyen is van. Jobban mondva igyekszik megteremteni az alapjait egy-két a téma iránt elkötelezett szervezet. Mert hát valljuk be, Magyarországon a társadalom, a vásárlás és a tudatosság csak a legritkább esetekben használható egyetlen kifejezésben.

Webvásártér a társadalomtudatosságért

Szolidaritás Egyesületet
A közhasznú szervezetet 2007-ben hozta létre egy szociálpolitikusokból, illetve képzőművészekből, reklámszakemberekből, jogászokból álló társaság. Céljuk a méltányos életkörülmények, a megfelelő életminőség, a jólét biztosítása különböző programokkal, illetve a fenntartható fejlődés környezeti vetületének hangsúlyozása.
Most azonban egy civil kezdeményezés olyan, egyedülálló webvásárteret hozott létre, mely a remények szerint erősíti a társadalomtudatos vásárlást.

"A karácsony és az év vége különösen nagy lehetőséget nyújt az alternatív kereskedelmi hálózatoknak, hogy a cégvezetőket és magánembereket megszólítsák. Fel kell hívnunk a figyelmét mindenkinek, hogy ha tehetik, a vásárlások során saját honfitársaikat részesítsék előnyben. Ezáltal segíteni tudnak a megváltozott munkaképességű, hátrányos helyzetű, gazdaságilag elmaradt térségek lakóinak, hiszen az általuk előállított termékek megvásárlásával az ő megélhetőségüket támogatják" – mondta a témáról Polai Bernadett, a Szolidaritás Egyesület elnöke (ehhez az egyesülethet fűződik például a "Jó játék" program is).

Vehetünk tehát például kézzel fonott kosarakat vagy éppen hatszögletű gyertyát – hogy az árvácska lánc néven futó termékről ne is beszéljünk. Mindezzel a termékeket létrehozó hátrányos helyzetű embereket segítve.

A siker nem garantált...

Legyünk őszinték, ezeket a dolgokat eladni pokoli nehéz egy olyan országban, ahol a vásárlók zömét az sem érdekli, hogy két ugyanolyan árú és minőségű termék közül a magyart tegyék a bevásárlókocsijukba.

Ezzel együtt az ötletgazdák érvelése is érthető: mikor máskor lehetne a témát egy kicsit a reflektorfénybe tolni, mint az év végi ünnepek előtt rendre kitörő vásárlási láz idején?

Na ugye.

A kérdés csak az, hogy Magyarország megérett-e már az ilyen és az ehhez hasonló, a jóérzésű emberek gondolkodásmódján alapuló kezdeményezésekre...
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lehet más a kannás bor
2010. december 6. 14:57
Nem fog sikerülni. Az ilyen projektek halálra vannak ítélve Magyarországon. Sajnos...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását