2024. május 5. - Györgyi

Parlament percről percre - május 26.

Gyors ütésváltásokkal indult a május utolsó hetének ülésszaka. Jobbról és balról is repkedtek az elméleti pofonok a széksorok között. A felszólalók harcosan szóltak, a válaszolók keményen válaszoltak, a képviselők pedig igen jól szórakoztak. A ház később
2008. május 26. hétfő 13:06 - Hírextra

16.34

JÉGKÁR A FEJEKBEN

Vincze László (Fidesz) a május 18-án végigsöpört csongrádi jégeső károsultjainak segítéséért kereste meg a földművelési minisztert.

Gőgös Zoltán államtitkár szerint tavaly egy kárenyhítési rendszert hoztak létre, azonban a jégkár nem ilyen eset. Az unióban vannak arra vonatkozó tervek, hogy a rendszert bővítsék. Egyre több az ilyen típusú természeti csapás, így javallott a gazdálkodóknak ezeket a lehetőségeket bekalkulálni, a kormány segíteni nem tud.

Kovács Ferenc (Fidesz) a kényszerhelyzetben lévő kistelepülésekért hallatta hangját a házban. Olyan megbírságolt kistelepülésekről beszélt, amelyek nem tudnak kilépni a jelenlegi nehéz helyzetükből. Ön mit tett volna az érintett polgármesterek helyében - kérdezte a képviselő.

Oláh Lajos zöldállamtitkár szerint volt idejük a településeknek felkészülni a környezetvédelmi előírások szigorodására. Sok érintett település nem jelzett időben, így a szakfelügyeleteknek nem volt módjuk mérlegelésre.

Braun Márton (Fidesz) a szekszárdi tiszta ivóvíz bázis sérülése miatt fordult a környezetvédelmi minisztériumhoz. Egy, a kilencvenes évek elején történt komoly szennyeződés felszámolásáról, azok részbeni elmaradásáról beszélt felszólalásában.

Oláh Lajos államtitkár szerint nem ismeretlenek a problémák, a víz minősége megfelel a helyi és az eu-s előírásoknak. Kiemelt programként kezelik a vízszennyezés rendezését - mondta. A tárca együttműködik a város vezetésével is a helyzet mindenki számára megnyugtató megoldása miatt.

16.14

TÁMOGATÁSOK ELMARADÁSA

Tóth József (MSZP) komoly veszélyt lát a társasházak felügyelt nélkül maradásában, ezért szóbeli választ igénylő kérdéssel fordult a szakminiszterhez.

Gyenesei István elmondta, hogy most alakult a kormány álláspontja, és szivesen veszik az érdeklődő képviselők szakmai és szakszerű javaslatait.

Az ígéretekkel teli padlásról érkezett Spiák Ibolya (Fidesz), aki a vizitdíj kiesése miatt a szakrendelők finanszírozását kérte számon a kormányon. A járóbeteg szakellátás még most sincs rendezve - közölte a képviselőasszony.

Vojnik Mária államtitkár szerint a Fidesz kezdeményezte népszavazás egyértelművé tette a vizitdíj eltörlését. Emlékeztetett arra, hogy a kormány már március második felében igyekezett olyan lépéseket megtenni, amelyek pótolhatják az orvosok zsebéből kihulló százezreket.

Pettkó András (MDF) az infosztráda építésének támogatása miatt fordult a szakminiszterhez. Az útépítések, a kábelfektetések, az infosztráda továbbépítésére lesz-e együttes lehetőség.

Puch László államtitkár örömmel beszélt az útépítésekről, és mosolyogva kért elnézést a kellemetlenségekért. 2003-ban elfogadott határozatot az önkormányzat arról, hogy együtt fogják az útépítést a kábelfektetésekkel csinálni. A képviselő felvetésére megígérte, hogy megvizsgáják az általa felvetett ötleteket.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) a kistérségi közigazgatási szolgáltató központok  létesítésének mai állapotát kérte számon az önkormányzati minisztertől.

Gyenesei István úgy gondolja, hogy a rendszer kialakítására szükség van, ezt a tárca teljes mellszélességgel támogatja.

16.02

KATONA A KATONAI OBJEKTUMRÓL

Katona Kálmán (SZDSZ) a Kánya-hegyi katonai objektum területén történt engedély nélküli építkezésről számolt be az ország házának alsó házában. Az építtetőnek engedélye a mai napig nincs.

Vadai Ágnes államtitkár szerint szabályosan, jogszerűen, és engedély birtokában kezdődött meg az építkezés.

15.50

A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEKÉRT

Bernáth Ildikó (Fidesz) a mozgáskorlátozottak nevében kérte számon a kormányon diszkriminálásukat.

Vojnik Mária államtitkár válaszában felhívta a figyelmet arra, hogy a parlament már elfogadta a hátrányos helyzetűek kísérőinek helyzetét rendező javaslatokat.

A KIncsem park felszámolása ellen szólal fel Medgyasszay László (KDNP). Elmondása szerint soha nem volt ilyen egységes a lovasvilág, a visszavonhatatlan megakadályozása miatt. A pályát egyébként 2005-ben 3 milliárd forintért felújították.

Keller államtitkár szerint megfontolt, átgondolt munkáról van szó. Feleleős döntési folyamatban vagyunk benne, amelynek nem célja károkozás - mondta.

15.26

VITA-VITA

Gulyás József (SZDSZ) "Bársonyos kommunikáció"-t sejtetve, a közpénzek erőteljesebb felhasználása miatt fordult a miniszterelnökhöz. A márciusi pénzek után most nem értem, hogy miért van szükség újabb átcsoportosításra - értetlenkedett Gulyás képviselő.

A válaszadó Kiss Péter szerint a kormány korrekten kíván a pénzekkel bánni, és igyekeznek a felhasznált összegkből sikeresen gazdálkodni. A forrásokat a költségvetés általános tartalékaiból is tudják biztosítani.

Vas János (MDF) szerint a lakosság egyik fele nem dolgozik, a másik pedig az első felét igyekszik eltartani.

Simon Gábor államtitkár szerint a kormány már eddig is számtalan intézkedést tett ezen állapotok megoldása miatt. Ma a jogszabályi háttér biztosítja, hogy a munkanélküliek együttműködési kényszerét jogszabályok is segítsék.

Deák Istvánné (MSZP) az Új tudás program miatt állt a kérdezők sorába. Átfontolt munka vagy szimpla ötletgyűjtemény - kérdezte az oktatási tárcától.

Arató Gergely államtitkár szerint az elmúlt két évtizedben számos kezdeményezés elsorvadt, és most is számos kritika éri őket. Ám kiemelte, hogy a tervezést most a szélses szakmai közvélemény kezdte el A konkretizálásokat is kompromisszumokkal végezték.

15.11

AZONNALI KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Lezsák Sándor (Fidesz) bizakodásának adott hangot, hogy talán ezután nem bontat le a Kultúrális Örökségvédelmi Hivatal további, világörökség részét képező értékes, védett várfalakat. Építeni csak úgy lehet, ha mellette nem rombolnak - figyelmeztetett a képviselő.

Arató Gergely államtitkár szerint a kulturális örökség védelme nem jelenti azt, hogy nem lehet értéket képviselő területet megváltoztatni. Az említett eset nem precedens, a hivatalnak továbbra is a védelemre kell a hangsúlyt helyezni. Arató államtitkár szerint megfontolt döntés született.

Puskás Tivadar (KDNP) szerint a várólisták hosszúak, legtöbbet gerincműtétre kell várni. Van ahol ennél kevesebb, de vannak hosszabb listák is. Sok az aránytalanság az országban, amelynek a szabályozás hiánya az oka. Lesznek-e lépések azért, hogy az ellátások mindenhol egyformán legyenek elérhetőek az országban -  tudakolta Puskás a minisztertől.

Székely Tamás szerint május 30-tól lesz lehetőség a kapcitások átcsoportosítására. A részleteken most dolgoznak, rövidesen a kormány elé kerül a döntés lehetősége - mondta a szakember. Struktúrális, és humánerőforrás okok is közrejátszanak abban, hogy ennyire különbözőek az arányok.

14.55

MAGYAR ADU

Lengyel Zoltán független képviselő szerint a gazdsági helyzet nem javult, a nagy pénzek pedig imitt-amott eltűnnek. A képviselő egy lakossági levélből idézve magyarázta el, hogy a munkaadóknak miért nem áll érdekében a dolgozó rendes bejelentése. Hogyan lesznek így önök az adócsökkentés kormánya - érdeklődött Lengyel képviselő.

Veres János szerint lassan nőnek a reáljövedelmek, ezért nem ért egyet azzal, hogy nem javul a helyzet. Ő is egy lakossági levéllel igyekezett a képviselő által elmondottakkal ellenkező érveket alátámasztani.

14.33

KÖRÜLTEKINTŐ ÁLLÁSPONT

Kovács Kálmán (SZDSZ) interpellációja a nemzeti energiaszolgáltatók tulajdonosi körének szétválasztásai miatti problémákkal fordult Veres Jánoshoz. Az EU is fontolva halad, tegyünk így mi is - mondta.

A pénzügyminiszter szerint körültekintően, a szektorban érintettek lrdekeinek figyelmbe vételével szertnének döntéseket hozni. A kormány nem akar egyetlen lobbicsoport elkötelezettje sem lennei, nem akarnak voksolni egyik irányba sem.

Gusztos Péter (SZDSZ) az egészségügyi reform újabb megnyírbálásától tartva fordult az egészségügyi miniszterhez.

A patika nyitásokkal kapcsolatos felvetésre Székely Tamás elmondta, hogy a nagykereskedelmi árrések felülvizsgálatánál azt kérte, hogy a létrejövő árak a betegknek is kedvezőbbek legyenek.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását