2024. május 2. - Zsigmond

Parlament percről percre - május 21.

Ombudsman napot tart az országgyűlés. A képviselők meghallgatják az állampolgári, az adatvédelmi és a nemzeti és etikai jogok országgyűlési biztosait a tavalyi évben végzett munkájukról. A hallgatás mellett vitára is készek a jelenlévők.
2008. május 21. szerda 09:28 - Hírextra

14.51

A MONDATOK PEDIG CSAK ÖMLENEK

A képviselők a Szabó Máté munkájának értékelése során elhangzottakat, itt is elmondták, így erősítve magukat, és a környezetüket is. Áder alelnök úr a vita végéhez közelítve ismét Szabó ombudsmant hívta a pulpitusra a záró gondolatok elmondására. A felszólaló kiállt a jogaiért, a hivatalért, és remélte hamarosan pótolja a jelenlegi hiányt.

A munka pedig rövid szünet után tovább folytatódott.

14.36

KONZERVATÍV-LIBERÁLIS INFOCSERE

Gusztos és Pettkó képviselők gyors véleménycserét folytattak a parlamenti elérhetőségeikről, és az azokkal kapcsolatos visszaélésekről. Gusztos Péter a promiszkuitás kockázatait is felhozta az adatvédelmi biztos tavalyi jelentése kapcsán. Néha zavar volt az erőben - idézett nagy klasszikusokat a felszólaló, utalva olyan problémákra, amelyekkel személyesen szembe került.

14.02

ÖRÜLÖK, DE NAGYON

Pettkó András (MDF) örült, hogy társai elmondták a legfontosabbakat. Természetesen pártja is támogatja a beadványt. Azt ő is problémásnak tartotta, hogy 2006-os őszi eseményeknek ma sincs meg az összes elkövetője. Vannak panaszok sok téren, amelyeket a biztosok feltártak, de tennivaló akad bőven.

13.32

TOVÁBBI SZEREPLŐK

A vélemények ismertetése Áder János (Fidesz) alelnök csengő hangja mellett folytatódott. A képviselők közül néhányan rámutattak arra, hogy a kormányzatnak feltétlenü oda ellene figyelnie az Europolnál folytatott nyomozásokra, amelyek ügyében remélhetőleg eredmény fog születni.

13.01

ISMÉT VEZÉRSZÓNOKOK

Az adatvédelmi biztos beszámolójáról a kijelölt bizottság és a pártok vezérszónokai mondták el véleményüket. A bizottság támogatta az összefoglalót. A vezérszónokok az előző példákhoz igazodva az ombudsmani jelentéseken mászkálva igyekeztek rövid poltikai összekoccanásokat is előidézni.

Az egyre szűkebb hallgatóság előtt egyre nagyobb lelkesedéssel ismertették véleményeiket a felszólalók. Akadt képviselő, aki a 09/11-es katasztrófát és annak eredményét is hozzákötötte a hazai adatvédelmi munka nehézségeihez.

12.42

I DONT LIKE MONDAY

Szabó Máté ombudsman - zakóját hátrahagyva - zárta le a délelőtti programot. Sokat tanultam a mai napon, de talán nem vagyok egyedül - kezdte záróbeszédét. A "tükör-gyártás" analógiáját egy életre igyekszik megjegyezni - folytatta. Beszédében visszaemlékezett a kezdetek óta eltelt időszakra, és igyekezett megválaszolni a konkrét kérdéseket is. Sokat kérdeznek, és jókat, így sajnos néha nem tudok mindenre azonnal válaszolni - fordult a képviselők felé a beszélő. Mi sem értünk egyet mindennel, ami a jelenlegi jogszabályokban szerepel, és keressük a megoldási javaslatokat - foglalta össze kollégájával közös véleményét Szabó Máté.

Köszönöm szépen a kritikáikat, megjegyzéseiket és  akpaott csokrot elteszem és elmékedem majd rajta - zárta beszédét a szakember.

12.10

Pettkó András (MDF) összefoglalója után, Avarkeszi Dezső államtitkár reagált az elmúlt órákban elhangzott véleményekre. Kijelentette, hogy a kormány elkötelezett az alapvető jogok képviseletében és visszautasított minden olyan állítást, amely ezt megkérdőjelezte.

A képviselők vitába kerültek egymással arról, hogyha mindenki elfogadja  jelentéseket, akkor milyen indokkal keressenek azokban kifogásolni valót.

11.50

LIBERÁLIS VÉLEMÉNYEK

A gyülekezési jog szabályainak rendezése az egyik nagy hiányossága a jelenlegi rendszernek - mondta Gusztos Péter (SZDSZ). Nemcsak a rendvédelmi szerveknél történhetnek alkotmányos visszásságok, hanem minden olyan helyen, ahol az állampolgár valamilyen jogviszonyba kerülhet - folytatta.

A vezérszónokok igyekeztek politikai véleményüket is belegyömöszölni az elmondottakba, sok helyen felhasználva az egyébként korrekt és kiegyensúlyozott ombudsmani véleményeket.

11.22

KIS MAGYAR ABSZURD

Néha nem teljesülnek az ombudsmani ajánlások - mondta BAlogh képviselő. Példaként hozta fel, hogy amikor Takács Albert ombudsman megsürgette a minisztert, akkor Takács Albert miniszter nem vette túl komolyan a saját ajánlását. Végül örömét fejezte ki, hogy végre valamiben nagykoalíció alakulhatott ki.

Szászfalvi Gábor (KDNP) a régi bor új tömlőben összefoglalóhoz hasonlóan üdvözölte, hogy újfajta borító került az összefoglalók elejére. Üdvözlendő a biztosi szemléletmód a regionalitás kérdésében - mondta. Ne a statisztikai szemléletmódot állítsuk előtérbe - értett egyet a jelentésekkel a képviselő. Fontos, hogy folyamatosan tükröt tartsanak elénk az ombudsmanok, amelybe időről-időre beletekinthetünk. Nem lenne baj, ha jövőre új bor is kerülne az új tömlőbe - polemizált a honatya.

10.49

VEZÉRSZÓNOKOK

Fogarasiné Deák Valéria (MSZP) a szocialista párt érveit sorolta fel vezérszónoki felszólalásában. Szerinte a beszáolók jók, bár Szabó Máté karaktere - az idő rövidsége miatt - még nem nyomódhatott rá megfelelően az álatla vezetett hivatalra. Jó dolog, hogy egyre töb jogvédő intézmény jön létre, és egyre aktívabbak a jogvédő intézmények is. Létejött egyfajta verseny a panaszpiaon, a panaszokért - folytatta a képviselő. A tükör legyen síkükör, ez legyen az ombudsmanok felelőssége - szögezte le a felszólaló.

Balogh Zoltán a Fidesz tagjaként mondta el véleményét az ombudsmanokról. Még sok a tanulnivaló, és mindannyian tanulunk -  mondta a képviselő. Az állampolgároknak is tanulniuk kell még, hogy  amegfelelő személletben tudják kezelni a problémáikat. A vitára alkalmas jelentést elfogadásra javasolják. A mondatok közötti részletek kapcsán akad azonban némi gondjuk.


Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását