2024. április 27. - Zita

Parlament percről percre - május 19.

A napirendek előtt Gyenesei István volt független képviselő, jelenlegi miniszter tett esküt az országgyűlésnek és a népnek. Az ünnepélyes pillanatok után Szekeres Imre honvédelmi miniszter a honvédség 160 évéről, és az azt követő tragédiákról beszélt.
2008. május 19. hétfő 13:11 - Hírextra

17.04

Keller államtitkár személyes érintettség révén jelezte, hogy soha semmilyen formában nem adott utasítást magánnyomozóknak, a Kapolyi által szervezett találkozó után nem kívánt az üggyel foglalkozni. Az indulatos politikus szerint a Fidesz által keresett anyagok nem voltak, és nem is lesznek.

Simicska, Orbán urak közpénzügyi tevékenységét is vizsgálhatnák - fejezte be a képviselő.

Kapolyi László is személyes érintettség okán szólalt fel, és felajánlotta, hogy minden szükséges adatot a rendelkezésre bocsát, amennyiben a konzervatív képviselők felkészülnének egy esetleges feljelentésre,

16.37

 Juhászné Lévai Katalin (MSZP) a szóbeli választ igénylő kérdések közül az elsőben arról érdeklődött, hogy kell-e áfásan számlázniuk az OKJ-s képzésben oktató tanároknak?

Keller László államtitkár szerint az oktatás adómentes, majd részleteket olvasott fel az ÁFA-val kapcsolatos törvényből. A kivételek miatt az egységesítés ügyében lépéseket tesznek.

Nyitrai Zsolt (Fidesz) a konvergencia utáni divergencia veszélyeiről hívta fel a figyelmet. Minden ésszerűséget nélkülöz az infomatika és a távközlés szétválasztása.

Baja Ferenc államtitkár szerint nem szétválasztás, hanem egységesítés történt. A kormány határozatai garanciák a fejlesztésre, az átalakítás nem érinti a hírközlés területét. A szakminiszterekkel folyamatos együttműködésre törekednek, hasonlóan mint számos más országban - olvasta fel kicsit akadozva beszédét a felszólaló.

Pettkó András (MDF) a nyilvános weboldalak akadálymentesítése miatt fordult a kormányhoz. A honlapok akdálymentesítése, mindenki számára történő elérése napról-napra aktuálisabb lesz - figyelmeztetett a képviselő.

Baja államtitkár szerint képes lesz az ország határidőre teljesíteni a szükséges vállalásokat. A kormányzati oldalak egyrésze már megfelel ezeknek. Az önkormányzati területen is remélik, hogy minél több önkormányzat is teljesíteni fogja az előre leírtakat 2010-ig.

Horváth Zsolt (Fidesz) útépítéssel kapcsolatos aggályokat említett felszólalásában. A zajvédő falak későbbi elhelyezése problémát okoz. Miért törekszik fél megoldásra a kormány, miért nem figyelnek a lakók érdekeire is - érdeklődött Horváth képviselő.

Puch László államtitkár szerint ahol szükséges, ott épül zajvédő fal. Amennyiben a mérések ezt mutatják a munka azonnal el fog indulni. A képviselő által említett terüeten egyéb munkák is elindulnak, így ezekkel együtt ez a fal is odakerül a település védelmére, ahová szükséges.

Vígh Ilona (Fidesz) az iskolabuszok hiányáról, és az ezzel kapcsolatos ítéletekről beszélt. A megszorítások eredményeként a kistelepülések - 1500 fő alatt - komoly visszaesést jelentett az iskolák bezárása. A helyi vezetések sokszor csak az anyagiak miatt mondtak le az intézmények működéséről. Fenn kívánják-e tartani az ehhez hasonló diszkriminatív intézkedéseket - hangzott a záró kérdés.

Gyenesei István szerint a helyzet sokkal összetettebb. A kormány számára fontos, hogy minden tanuló megkapja a megfelelő támogatást.

Erdős Norbert (Fidesz) a bélmegyeri TSZ károsultjai ügyének minél hamarabb rendezését kérte a szakminisztertől. A több mint másfél évtizedes történet még mindig nem rendeződött, de sokan azóta is szenvedik az akkori károkat.

Gőgös Zoltán államtitkár szerint egy nem létező vagyont nem lehet nevesíteni. Megértve az érintettek problémáit, az alkotmány érdekeit szem előtt tartva elégítették ki a károsultakat.

16.23

Gegesy Ferenc (SZDSZ) a villamos energia piac területén történt deklarációk utáni tettekre volt kíváncsi. A miniszterelnök számos - ezzel kapcsolatos nyilatkozatát - említve beszélt a helyzet jelenlegi állapotáról. Kell-e jogszabályváltozással számolni ezen a területen - kérdezte a képviselő.

Veres János pénzügyminiszter szerint a javaslatok elkészültek, és amikor a parlament ezeket jóváhagyja akkor az életbe léptetésük is. Az uniós szabályokkal történő hangolás után június végére születhet eredmény - jelezte a miniszter.

A miniszter szerint az MVM átalakításával kapcsolatos törvényi háttér változása a következő hetekben megtörténhet.

Herényi Károly (MDF) az egészségügyi minisztertől kérdezte meg, hogy vajon a tárca átláthatóságát rendben találja-e? Milyen a minisztérium helyzete az átvétel után - sorolta kérdéseit a képviselő.

Székely Tamás szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően megtörtént az átadás-átvétel, amely 92 dokumentum cseréjéről szólt.

15.50

Kovács Kálmán (SZDSZ) jelezte, hogy pártja nem ért egyet a kormány információs társadalommal kapcsolatos eddigi lépéseivel. Nagyon szétaprózodott a téma, és nem lehet tudni, hogy ki a valódi felelős - mondta a politikus.

Kiss Péter miniszter szerint nem véletlen, hogy az információs társadalomhoz kötődő országok az egyik legsikeresebbek a világban. A témakör egy helyen van, a kormányzatnál - jelentette ki. Azonban nem lehet egy tárcához rendelni, mert összetett és szerteágaó feladatról van szó.

Na de ki lesz a beterjesztője ezeknek a javaslatoknak - hangzott a kérdés.

A miniszterek a kormányrendelet szerint fogják ellátni a rájuk rótt feladatokat - nyugtatgatta a zaklatott képviselőt Kiss Péter.

Karsai Péter (MDF) az elszálló kultúrális értékek feletti aggodalom miatt fordult a miniszterhez.  A téma a rádió zenekarok leépítéséről szólt.

Arató Gergely államtitkár elmondta, hogy a rádió irányítása nem közvetlen kormányzati feladat hanem az arra érdemes kuratóriumi tagoké. A rádió közszolgálati feladatai közé tartozik a zenekarok fenntartása - mondta a minisztérium képviselője. A honatyával egyetértésben nem támogatják a felépített értékek lerombolását.

Garai István Levente (MSZP) az egészségügyi minisztertől kérdezte meg, hogy a TIOP részeként milyen ütemezésben valósulnak majd meg a kistérségi - szakellátó központok?

Székely Tamás miniszter szerint most zajlanak az előértékelési folyamatok, amelyek a beadott pályázatokra vonatkozik. Amennyiben szükséges tisztázó kérdéseket is feltesznek a pályázóknak. Június második felében tervezik a bírálóbizottság összeülését, és remélhetőleg a hetedik hónapban eredményt is tudnak hírdetni.

Bernáth Ildikó (Fidesz) a nemzetközi szaklapokban megjelent és hazánk gazdasági helyzetének lesújtó voltáról szóló jelentések miatt fordult a szociális és munkaügyi miniszterhez. Számos helyen nehezítik leépítések, elbocsátások a magyarok életét. Mit tesz a tárca a helyzet javításáért - kérdezte a tárcát.

Simon Gábor államtitkár szerint egyre kevésbé van szükség az alacsony végzettségű munkaerőre, sokkal inkább a magasan kvalifikált dolgozóra. A változó helyzethez változó hozzáállás is szükséges.

A képviselőnő szerint azonban a rosz gazdaságpolitika miatt romlik az ország helyzete. Az államtitkár viszontválasza szerint az unió által elfogadott szabályokat kell hazánkban is bevezetni, és ez vonatkozik erre a kérdésre is.

Puskás Tivadar (KDNP) "Mese a rókáról és a gólyáról" címmel írt kérdést a dohányzás káros hatásairól és az arról való leszoktatásról kapcsolatban. Hiányolta az ezzel kapcsolatos inzémények finanszírozását finanszírozó támogatásokat. Ugye, Ön szerint is közelebb vihető a prevenció a lakossághoz - fordult a képviselő a minsizterhez,

Székely Tamás szerint a tüdőgondozók meghatározott finanszírozásban részesülnek. Mindenképpen erősíteni szeretnék a megelőzést, amiben a háziorvosok is nagyon sokat tudnának tenni.

A képviselő szerint a finanszírozás technikája olyan, hogy az érintett szakintézmények jelentős része nem fér hozzá a megfelelő összegekhez.

A miniszter szerint a szükséges pénz megvan a tüdőgondozóknak jelenteni kellene a tevékenység elvégzését, így megkapnák a szükséges támogatásokat.

15.31

Az azonnali kérdések óráját Nagy Sándor (Fidesz) nyitotta meg. Válaszadó hijján azonban a kérdését nem tette fel.

Medgyasszay László (KDNP) az FVM képviselőjétől érdeklődött arról, hogy az EU-s pénzügyi források hogyan segítik elő a magyar zöldségtermesztést?A kis kertészeket a minisztérium rendelete kizárja az uniós támogatások egyrészéből. Ezáltal olyan versenyhátrányba kerülhetnek, amely hosszabb távon okozhat kárt az agráriumnak.

Gőgös Zoltán államtitkár a szabályok nem vonatkoznak az érintett területekre. A képviselő csak egy elemét emelte ki a teljes szegmensnek, így nem a valós képről beszél - mondta a felszólaló.

A képviselő direkt csak egy elemet emelt ki, mert azt fontosnak tartja, és továbbra is nehezményezi a kormány ezügyben történő viselkedését. Értékelvű, és csak a tőke érdekét figyelembe vevő döntéseket hoznak.

Szijjártó Péter (Fidesz) az önkormányzati miniszterhez fordult. A miniszterelnök felelősségét is firtatta Gyenesei kinevezése miatt, mivel jelenleg is több olyan ügyben folyik eljárás, ahol a miniszter neve érintett. Igaz- hogy százmillió forint vitatható körülmények között került elköltésre a megyei elnöksége alatt.

A frissen megválasztott miniszter határozottan és egyértelműen kijelentette, hogy a megjelent negatív állítások nem felelnek meg a valóságnak. Amennyiben a vádaskodók utána jártak volna a leírtaknak kiderült volna, hogy a jogszabályoknak mindenben megfelelően jártam el - reagált Gyenesei a felvetésre.

Szijjártó konkrét tényekre hivatkozva kérte Gyenesei cáfolatát, amit a kérdezett meg is tett. Ami nem tört el, azt nem kellene megjavítani - mondta a politikus.

15.17

Simon Miklós (Fidesz) "Az önkormányzatok ellehetlenítése gőzerővel folyik" címmel interpellált a pénzügyminiszterhez. A jobboldali képviselő szerint a kormányzati szigorítások nagyon megnehezítik  kis önkormányzatok helyzetét.

Veres János felidézte a Fidesz pártvezető azon mondását, hogy az újraelosztás mértéke magas, és ezért csökkenteni kellene a kiadásokat. Idézte az ÁSZ-t, amely a kormányzati szigorításokról, a kormányzati pénzek jobb és korszerűbb felhasználásáról beszélt. Utalt a "kreatív" önkormányzati vezetők beadványaira, amelyek önmagukban is indokolják a szigorú ellenőrzéseket.

 A képviselő nem fogadta el a választ.

A munka rövid technikai pihenő után folytatódott.

14.58

Szintén Puch László felelt Almássy Kornél (MDF) kérdésére, amely parkolási helyzet tarthatatlanságáról szólt. A kormány képviselője a helyzet javításáról beszélt, de a képviselő a választ nem fogadta el.

Demeter Ervin (Fidesz) Keller László szocialista politikus esetlegese kutakodásai miatt fordult a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez. Az egykori közpénzügyi államtitkár gátlástalan, törvénytelen eszközöket igénybe véve igyekezett információkat szerezni ellenzéki politikusokról - állította Demeter.

Kiss Péter miniszter vizsgálatot rendelt el  kérdésben, és Keller llamtitkár teljes munkáját átnézték, de semmi nem támasztotta alá az elmondottakat. Amennyiben a válasszal nem értenek egyet, a képviselőknek módjuk van feljelentésre, és így nyomozás elindítására - mondta a miniszter.A kormány a jövőben is élni fog az esetleges jogsértések kivizsgálása miatt. A képviselő a választ nem fogadta el.

Bodó Imre (Fidesz) arra volt kíváncsi, hogy "Kellenek-e az önkormányzatok?" Elmondta, hogy a kötelező feladatok mellett az önként vállalt tennivalókat is ellátják. Ezekhez energiára, vízre villanyra, benzinre és nem utolsó sorban elhivatott képviselőkre is szükség van. Azonban a dologi kiadsok támogatása messze elmarad a várt arányoktól. Vajon a kötelező feladatok közül melyiket hagyjuk el - kérdezte a minisztertől.

Veres János, nem tekinti tabunak a mai önkormányzati rendszert. Szükség lenne a változtatásra, mivel az ország nem tudja megfelelően finanszírozni a jelenlegi rndszert, így szinte biztosan átalakítandó lesz a jelenlegi forma. Persze olyan helyzet nem lehet, hogy a költségvetés teljesen magára hagyja az önkormányzatokat.

 14.41

Firtl Mátyás (KDNP)  arra hívta fel a figyelmet, hogy a gáz ára idén már több mint 10 %-kal emelkedett. Ez nemcsak a nagyobb cégeknél, de minden lakásban komoly gondokat okoz. A helyi önkormányzatok, csak egy részben mérsékelhetik az emelkedéseket. A szociális válság tovább mélyül, egyre többen élnek a szegénységi küszöb alatt - mondta.

Puch László államtitkár szerint is nehezen fizetik ki sokan a számlákat, azonban a mérték nem a kormányokhoz igazodik. Bízik benne, hogy a piaci szabályozás majd meghatározza az árakat. A kormány igyekezett kompenzálni  rászorulókat, ez a rendszer azóta folyamatosan áll a nehezebben élők mellett.

14.18

A képviselők a napirend módosításáról majd elfogadásáról döntöttek. lehet, hogy a hirtelen jött melg, vagy más oka lehetett, de Szili házelnöknek különösen nehéz dolga volt a napirend elfogadásával. A képviselőknek többszöri nekifutás kellett, amíg megértették a feltett kérdéseit.

A sikeres szavazás után Tasó László (Fidesz) azért fordult a pénzügyminiszterhez, mert úgy vélte, hogy a kormány ki akarja véreztetni az önkormányzatokat. Úgy tűnik, hogy a PM nehezen bír a kormány sújtó intézkedéseivel az önkormányzatokkal szemben.,

Veres János pénzügyminiszter felidézte a jobboldal azon véleményét, amely szerint az adókat, az állam működését sokszor kellene csökkenteni. A kormány már kezdeményezte az önkormányzatok számának csökkentését, de ezt az ellenzék nem támogatta. Jó lenne, ha az elmúlt évtizedek változásait a papírforma is követné - jelezte a miniszter. Az állam szem előtt tartja az önkormányzatok alapvető működési költségeinek fedezését.  A képviselő nem fogadta el a választ mert szerinte bőven lett volna idő a helyzet rendezésére.

Szabó Gyula (MSZP) az érettségi kezdetére hívta fel a szakminiszter figyelmét. (Szili házelnök, Lezsák elnökhelyettest ültette maga helyére.)  A képviselő bezélt az idei tételsorokról, a megfelelő előkészítő munkáról. Milyen lépéseket tett a tárca azért, hogy idén techniaki bonoydalmak nélkül lezajlódhat az érettségi.

Hiller István miniszter az idei év részleteinek felsorolásával kezdte mondanivalóját. Számszerűsítette az lrettségizők, a nyelvizsgázók, az emelt szinten maturálók létszámát is.  A képviselő elfogadta a választ bízva abban, hogy a diákok megfelelő körülmények között fejezhetik be középfokú tanulmányaikat.

13.56

A kormány részéről Szűcs Erika szociális miniszter szerint a képviselőnő nemzeti sorskérdéseket feszeget, amelynek ő is nagyon örül. Fontos a nők mihamarabbi munkába állása, a családk anyagi helyzetének mihamarabbi rendezése. Ehhez a gazdaságnak is mél előbb meg kellene erősödnie. A magyar családtámogatási rendszer megérett arra, hogy új fejezetet nyissunk - fejzte be a miniszter.

Pelczné Gáll Ildikó (Fidesz) elmondta a Fidesz szokásos heti miniszterelnök szapuló gondolatait. Agymosás résztvevőjének érezte magát a legutóbbi miniszteri meghallgatásokon -  mondta a képviselőasszony. Véleményezte a kormány munkáját, és lehúzta az addig végzett munka eredményeit. Meddig várjunk a kasszakulcs átadására- fejezte be a politikus.

Bajnai Gordon miniszter öröl, hogy a jobboldali vezető párt aggódik az országért, de bíztatta a képviselőket, hogy higyjenek a megkezdett munkának. Dolgoznak, a pénzek érkeznek az uniónóból, és mennek a nyertes pályázókhoz. Az uniós biztos szerint az ország élen jár az uniós fejlesztésekben. A kifizetések arányosak, és a Fidesz-szel ellentétben nem veszít az ország a pályázatokon.

13.28

Dávid Ibolya (MDF)  büszkén beszélt arról, hogy az ellenzék az elmúlt 18 évben az ellenzék soha nem szavazta meg a költségvetést volt az bármilyen szinű is. Kérte a jelenlegi kvázi ellenzéket, hogy ne szakítsák meg ezt a nagyszerű sort, és ha lehet már most jelezzék a kormány bukását előre.

Orosz Sándor (MSZP) nehezményezte, hogy a nép nem minden része veszi komolyan a környezetvédelmi ügyeket, és ehhez példaként a Szentgotthárd közelében felépülő beruházással kapcsolatos hozzáállást említette.

Szabó Imre szaminiszter reményét fejezte ki, hogy sikerül majd a civilek, szakértők bevonásával sikert elérniük.

Szili házelnök folyamatosan rendezte a padsorokat, mivel a kacaj különböző árnyalatai kísérték a baloldali felszólalók mondanivalóját.

Lanczendorfer Erzsébet (KDNP) arra figyelmeztette társait, hogy a lakosságtól arra kaptak felhatalmazást, hogy megfelelően képviseljék az érdeküket. Kérte, hogy ennek figyelembe vételével dolgozzanak tovább. Tegyünk nemzetünkért, tegyünk annak fennmaradásáért - fejezte be a felszólaló.

13.00

A miniszteri eskütétel után, miniszteri visszaemlékezéssel indult a parlament mai munkája. Gyenesei István után Szekeres Imrére vetült a képviselők tekintete. A miniszter a honvédség kimagasló tevékenyéségől is beszélt napirend előtti felszólalásában "Legyünk rájuk büszkék - tisztljük az évfordulót" - mondta apolitikus. Örömét fejezte, ki, hogy az országgyűlésnek sikerült ezügyben konszenzusos politikát folytatnia.

Keleti György (MSZP) frakcióvezető helyettes, egykori hadügyér, is a közös döntés képességét, az együtt munkálkodás nagyszerűségét emelte ki felszólalásában. Az ellenézi képviselők is a konszenzust, és a nagy múltú hadsereg iránti tiszteletet tartották a legfontosabbnak, bár jelezték, hogy a hadi kiadások százalékát lehetne emelni a következő időszakokban. A professzionális haderővé válásához elengedhetetlenül szükséges a megfelelő arányú anyagi támogatás.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását