2024. május 2. - Zsigmond

Parlament percről percre - május 20.

Borús időben, borús hangulatban kezdődött az országgyűlés mai ülésszaka. A napirend előtti felszólalásokban Gusztos Péter (SZDSZ) kesergett a pártfinanszírozás átláthatatlansága miatt. A kormány képviselői vele keseregtek.
2008. május 20. kedd 09:34 - Hírextra

16.04

KELLER TUDJA, ÉS MEG IS MONDJA

Keller államtitkár rájött arra, hogy miért nem ért egyet a két oldal. A felajánlott 1%-ok nem a tulajdonosé, hanem az államé lesz, így ezzel nem jó, ha a képviselők poltizálni kezdenek ezügyben.

Kérte, hogy a konzervatív honatyák vegyék figyelmbe érveit, és aszerint dolgozzanak tovább.

Pettkó képviselő jelezte, hogy az APEH mindig jól végezte az 1%-os pénzek kiosztását, viszont a lakosok szeretnének visszajelzést kapni a felajánlásaikról.

Rövid szünet után a képviselők folytatták a munkát.

15.51

2 PERCES  VISZONTVÁLASZOK

Bíró Idikó aggályosnak tartotta hogy a civil barát kormány idejében a civilek sokszor nem kapják mg még a megnyert pénzeket sem.

Karsai képviselő (MDF) szerint tökéletes előterjesztés készült, amely mgfelel sok millió állampolgár azon igényének, hogy mindenki visszajelzést kapjon arról, hogy pontosan hová is ment a felajánlása.

15.39

ÉRTEM VAGY NEM ÉRTEM

Fogarasiné Deák Valéria (MSZP) indulatosan reagált a Fideszes felszólalásra, bár nem biztos, hogy jól értette annak lényegét. A képviselő asszony fontosnak és üdvözítőnek tartotta a civilség támogatását, de még fontosabbnak és még üdvözítőbbnek Keller párttársa által elmondottakat.

15.20

OSTOROS KÉPVISELŐK

Sokszor ostorozzuk magunkat az elkövetett hibákért - reagált Keller László államtitkár az előterjesztésre. Jó a javaslat, de a kormány nem támogatja.  Ha olcsóbb javalattal állnak elő, a kormány megfontolja azt - folytatta.

Remélem a módosító avaslatokkal a kormány tud majd támogatni ezekből az elképzelésekből valamit- zárta le az államtitkár.

A témával foglalkozó bizottság képviselője Bíró Ildikó (Fidesz) szerint támogatják a javaslatot, hiszen ezáltal növekedhet a civilek támogatottsága.

15.08

SZERETJÜK A CIVILEKET

Pettkó András (MDF) az SZJA meghatározott részének az adózó szerinti felhasználsásáról szóló törvény módosítással kapcsolatos önálló indítványt ismertette a jelenlévőkkel.

Az autonóm civil társadalom megerősödését tartjuk a legfontosabbnak - kezdte. A civilszféra megerősítését, a civilszervezetek előtérbe helyezését szeretnék. Legyen egy civilbank, amely segíthetné őket - folytatta.

A civilek autonómok, erősek, a mindenkori politikától függetlenek legyenek. Ezt tartjuk a legfontosabbnak. Kérem társaimat, hogy fogadják el ezt a törvényjavaslatot - ült le beszéde végén Pettkó képviselő.

A felszólalást satnya taps fogadta.

15.02

SZOMORÚAK VAGYUNK

Szomorú, hogy a kétharmad nem biztosítható, hogy minden úgy marad ahogy volt. Mutogathatunk egymásra, de az a világon senkinek nem használ - búsongott a képviselő. Ahogy vagyunk, úgy vagyunk lesajnálva és elutasítva - kesergett tizenketted magával. Ha a módosításainkat elfogadj a kormány akkor van bennünk nyitottság a törvény elfogaására - fejezte be az MDF-s honatya.

14.42

SZEGÉNY MAGYARORSZÁG

Verje meg az ég a jelenlegi politikai elitet, ha ilyen fontos törvénymódosításánál tizenketten lézengünk a padsorokban, és a kormány csak egy tiszteletreméltó államtitkárral képviselteti magát - kezdte Herényi Károly (MDF). Akkor sem lesz jobb, ha a másik oldal kerül hatalomra - folytatta.

A törvény kapcsán jelezte, hogy nemcsak a tervezéssel, de a végrehajtással is komoly gondok akadnak. Ahhoz, hogy idejutottunk egy bizonyos politikai kultúra eredménye - jósolt Herényi. Valószínűleg nem fogjuk elfogadni a törvényt, ami nagyon nagy baj, és megváltoztatva előző véleményünket mégis csak fontosnak tartanánk egy ezzel kapcsolatos törvényt - jelezte.

A kétségbeejtő bizalmi indexünket jó lenne visszaállítani, jó lenne a politkusok hitelét visszaszerezni. Ha mi nem vagyunk hajlandók betartani a saját törvényeinket, akkor kell egy független felügyelet, ami figyel ránk - gondolkodott tovább.

Az államadósság tövv mint évi ezermilliárd forint, ami nagyon nagy teher a költségvetésnek. Normális gazdálkodás mellett működnének a dolgok, de nekünk szükségünk van külön törvény megalkotására is.

Bár elakarjuk utasítani, de igazából mi sem tudunk jobbat - folytatta Herényi képviselő.

14.25

EMLÉKEZÉS AZ ANTALL KORMÁNYRA

Csak a tisztelet hangján szólhatok Antall Józsefről, akinek komoly takarítási felafatokat kellett elvégeznie - folytatta a politikus. Világosi alelnök kérte, hogy kevesebb jelző és több tartalom legyen a felszólalásokban.

Gegesy Ferenc (SZDSZ) hiányolta, hogy bár ő nagyon dolgozik, de van amikor egyik párt sem áll mellé. Visszautasította azokat a vádakat, amelyek a jobboldal hangoztat miszerint a felelőtlen pénzelosztás okozza a jelenlegi gondok nagy részét.

Azt szeretném, ha a javított változatot vagy bármi egyebet fogadjon el a képviselőház, hogy később legyen mit módosítani - kérlelte társait a képviselő. Az lenne jó, ha valamit lépnénk, köszönöm a figyelmet! - ült le a képviselő.

13.52

KERESZTÉNYDEMOKRATA HIÁNYÉRZET

Hargitai János (KDNP)  rögtön feltette a kérdést arról, hogy miért olyan merész a kormány, hogy most akarjon kétharmados törvényeket módosítani. A képviselő hiányolta a vitáról a szakminisztereket, a miniszterelnököt, és még mindenki mást, akik ezekben a témákban illetékesek lehetnek. A baj nagyon nagy, de nem könnyű a megeggyezés - vélekedett a felszólaló. Ha nincs megfogható kétharmados szabály, akkor nincs semmiféle garancia arra, hogy a szabályokat be is tartjuk - fejezte be a képviselő. Ha nincs garancia, akkor nem fog változni az a lehetetlen helyzet, ami jelenleg van.

Adjunk az állampolgárok nézőpontjából is valamilyen garanciát arra, hogy a kormány ne garázdálkodjon tovább. Hiányolom a folyamatos tervezés nyopmon követésének lehetőségét - mondta Hargitai képviselő, aki mellesleg folyamatosan szélhámosozott, amelyet Keller államtitkár igen nehezen tolerált. Rövid vitát folytattal arról, hogy a politikai kultúrában meddig lehet lesüllyedni. A KDNP-s honatya a mélységeket tartotta előtérben.

13.48

MI LEHET A MEGOLDÁS?

Kezeljük komplexebben a helyzetet - ad értékelést a poitikus. Legyen nyilvános az uniós pénzek felhasználása. Ha a kormány ynitott, és lompromisszum kész, még nem késő hogy az ellenzéket is bevonva, valóságos egyeztetéssel sikerüljön elfogadtatni a törvényt.

13.20

MI AZ AMI NINCS EBBEN AZ ANYAGBAN?

Hiányzik a köz és a magánszféra együttműködésének formája - érvelt a képviselő. Önkormányzatok jelentős része nem tud olyan feladatokat ellátni, amelyeket el kellene, de az állam nem ad hozzá finanszírozást.

12.35

TÁLLAI ELŐADÁSA

A vitában Tállai András (Fidesz) meglepődve beszélt arról, hogy az MSZP benyomta mostanra ezt a törvényt, mert ők így nem tudtak rendesen felkészülni. Tállai szerint most már a bal oldal is véget akar vetni a szavazat vásárló közpénz felhasználásnak, amihez a Fidesz segítségére is szükségük lenne. A segítségnek azonban ára van - jelezte a képviselő. Bezzeg az Orbán-kormány alatt minden jobban ment - szólt az egykori pénzügyi államtitkár. A képviselő a megadott negyven perces felszólalási keret teljes egészének költésére törekedett megszólalásában.

12.11

KIADÁSI PLAFON

Veres János pénzügyminiszter terjesztette elő a költségvetési felelősségről és a Törvényhozási Költségvetési Hivatalról szóló törvényjavaslatot. A kormány egyeztetések során, a kiadások szabályozásának maximális figyelembe vételévl végzik az előkészítést - mondta a miniszter. Olyan hivatallal számolnak, amely képes önállóan működni, önállóan képes részleteiben véleményezni a költségvetés tervezetét. A Fidesz nem értett egyet egy nagylétszámú hivatal létrehozásával, és a Fidesz takarékossági törekvéseit is szem előtt tartva alakították az elképzelést.

A hivatal hatáskörét szeretnék - ellenzéki javaslatra - kiterjeszteni, ami szintén a jobboldal elképzeléseivel is egysíkon van. Közel egy éves tárgyalás alatt sem sikerült a Fideszes tárgyalópartnerektől konkrét témákban előrelépni. Eljött a döntés pillanata - jelezte a szakpolitikus - ideje dönteni a Fidesznek azügyben, hogy mit is gondol a javasolt és kezdeményezett változtatásokkal kapcsolatban.

Nemcsak a szakértőkkel egyeztetett gondolat, hogy ne csak az aktuálpolitikát, hanem a hosszabb távú tennivalókat is tartsuk szem előtt. Az eddigi együttműködés jó volt mindenkinek, legyen az eredménye is ilyen.- zárta expozéját Veres János.

12.09

NA DE MI LESZ A KÖZALKALMAZOTTAKKAL?

Simon Gábor államtitkár szerint bár a képviselők nem a napirenddel foglalkoztak, de az elhangzottak sem voltak feleslegesek, így amit érdemes meg fognak fontolni.

11.46

ÉS A VITA NEM ÉRT MÉG VÉGET!!

A képviselők - szigorúan párt alapon - próbálták meggyőzni egymást a maguk igazáról. Tényéeges előrelépése nem történt, de Mandúr alalenök úr szivesen irányította a mikrofonok hangerejét az éppen aktuálisan jelentkezőhöz.

A Fideszes Babák Mihály nem szereti a változásokat, inkább a békét, nyugalmat. A hazai önkorányzatok kétharmada csődben van - mondta - így őket kellene segíteni a finanszírozásokban. Pénz, pénz, pénz kell a megoldáshoz - vonta le a konklúziót a képviselő.

Tatai Tóth András (MSZP) erős késztetést érezve jelentkezett szólásra és osztotta meg gondolatait a köz-zel.

Tóth Tiborné - megvédve a javaslatot - azt mondta, hogy ez csak egy kerettörvény, amely lehetőséget ad a részletek alakítására a véeredmény javítására.

11.36

TOVÁBBRA IS: DE MI A TÉT?

A tudás megújítására is szükség lenne, hiszen a pedagógus lemaradása, a diákot is hátrébb taszítja - folytatta Tóth Tiborné (MSZP). Olyan komplex rendszert szeretnénk, amely motiválja a jó tanárokat oktatásra, továbbképzésre. Czomba képviselő az eddig bevezetett rendszer hatékonyságát firtatta, hiányolva a tényleges információkat. És, ami fontos, hogy a végzetteknek munkahely is kellene - fejezte be a képviselő.

Tóth Tiborné szerint kipróbált értékelési rendszerről van, amelynek működése bizonyított.Úgy gondolom, hogy a magyar iskolarendszerben a belső teljesítményértékelőt mindenképpen támogatni kellene,

11.13

MI A TÉT?

A vita során kiderült, hogy a minőség mellett a mindenható pénz uralta el ezt a területet is. Hock Zoltán (MDF) is a legújabb módosítás valódi indokát firtatta, hiszen néhány hónapja estek túl az előző fazonigazításon. A képviselő arra is kíváncsi volt, hogy a Szetei Gábor államtitkár által elindított szervezeti változások mennyiben segítették elő a helyzet javítását. Fontosnak tartanám, hogy az új elképzeléseknek ne csak az anyagi, de a humán feltételét is megteremtse a kormány - fejezte be a politikus,

Tóth Tiborné (MSZP) szerint viszont soha jobbkór nem jöhetett volna ez a módosítás, amely kapcsolódik az új tudásprogramhoz. A pedagógus a kulcsszereplője annak az iskolai munkának, amelyen javítani szeretnénk - fogalmazott a honanya. Jobbnál-jobb rendszer tervek kerültek fel a minisztérium honlapjára - folytatta.

Mindeni tudja, hogy dolgozni kellene, kormányozni, és nem beszélni mindenféléről - szavalta a Fideszes Czomba Sándor képviselő.

10.37

A MAGÁNVÉLEMÉNYEK SZERINT

A képviselők önállóan is elmondták gondolataikat az eléjük került irományról.

Rózsa Endre (MSZP) boldogan szólt a szép, és íves munkáról, amely sok hasznos és jó dolgot tartalmaz az érintettek számára.

A képviselők egységben és darabonként is megvizsgálták a leírtakat, és ahol kellett kifejezték jobbító szándékukat.

Magyar Bálint (SZDSZ) volt oktatási miniszter és pártfunkció halmozó szerint a kiszámítható életpálya biztosítása lenne fontos mindenkinek. Rögtön ötleteket is sorolt a helyzet rendezésére a felkészült poltitikus. Az oktatásra adott pénzek valóban az oktatást szolgálják - fűzte tovább gondolatait.

9.50.

DÖNTÉS A KÖZALKALMAZOTTAKRÓL

Simon Gábor államtitkár vezette fel az általános vitát a közalkalmazottakról szóló aktuális törvény módosítása kapcsán. Elmondta, hogy minden lehetséges fórumon egyeztettek a szakmai szervezetekkel, és úgy véli, hogy mindenhol pozitív lett a visszajelzés.

Rózsa Endre a foglalkoztatási bizottság szerint 10:9 arányban vitára alkalmasnak találták a módosítást, amely a 2006-os alkotmánymódosítás eredményeként váltak aktuálissá. Egyeztetése után került a t. ház elé az elképzelés - mondta.

Ellenzéki vélemények szerint azonban sok helyen nagyon megterhelik a dolgozókat, egyre nehezebb a tisztes megélhetés biztosítása.

A költségvetési bizottság viszont szintén vitára alkalmasnak találta a javaslatot, mivel sok jó rész van benne, bár a bizottság képviselője szerint az összkép azonban vegyes.

A másik oldal azonban ebben a bizottsági összetételben is talált kivetnivalót a törvény módosításban.

Az általános vita részeként a honvédelemtől kezdve minden szakterületen megvitatták a leírtakat. A kormány oldal elfogadta, az ellenzék elutasította a módosításokat.

9.02

A NAPIREND ELŐTT

Bárándy Gergely (MSZP) nyitotta meg a parlament mai munkáját. A politikus a kordondöntések utóéletéről szólva fordult a kormény képviselőihez.

Medgyasszay László (KDNP) a vidék helyzetének tarthatatlanságát, Csáky András (MDF) a szociális törvény eredménytelenségét hozta fel az első felszólalások között.

Gusztos Péter szabaddemokrata képviselő a napirend előtti felszólalásokban hozta fel a pártfinanszírozás jelenlegi tarthatatlanságát. Átláthatóságot, szigorúságot kért a kormánytól és lehetőségek szerint az ellenzéktől is.

A kormány képviselője is egyetértett vele, és osztotta aggodalmát a választók becsapása miatt. Ne kelljen gyanakodni, hogy különböző választási lobbik kezébe csoportosuljon a kampánypénzek jelentős része - Simon Gábor államtitkár.

Ékes József (Fidesz) a szocialista Taigetoszról elmélkedett. A hazai egészségügyi helyzetről, a magatehetetlen betegek támogatásiformáiról beszélt. Sok döbbenetes esetet említett, amelyek egyrésze a közfigyelmet is felháborította.

A szakállamtitkár szerint nagyon körültekintően, humánusan kell kezelni a helyzetet. Aki munkaképes, munkára alkalmas, annak úgy kell járadékot biztosítani, hogy ezt a lehetőséget is figyelembe vegyük - mondta. Persze, ha kell finomítunk, korrigálunk a rendszeren, hiszen mindenki értékes tagja a társadalomnak, és az állam nem hagyhat elveszni egyetlen embert sem - fejezte be a politikus.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását