2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Veszélyben a változó korban lévő nők

Azoknak a változó korban lévő nőknek, akik hormonpótló tablettákat szednek, több mint kétszeres a kockázatuk arra, hogy potenciálisan halálos vérrög képződjön ereikben - közölték francia kutatók.
2008. május 24. szombat 16:01 - Hírextra
A British Medical Journal című orvosi szakfolyóiratban közzétett tanulmány 17 korábbi vizsgálatot elemezve megállapítja, hogy a kezelés első évében is jelentősen emelkedik a kockázat. Az artériákban kialakuló vérrögök gyakran okoznak szívinfarktust, vagy szélütést. A vénákban kifejlődő rögök is halálhoz vezethetnek, ha leszakadva a tüdőbe jutnak.

"Ez a metaelemzés (több tanulmány összevetése) megmutatta, hogy a jelenlegi orális ösztrogénkezelés két-háromszorosára növeli a rögképződés kockázatát" - írja Pierre-Yves Scabarin és Marianne Canonico a franciaországi Paul Brousse kórház munkatársa.

A hormonpótló terápia enyhíti a menopauza komolyabb tüneteit, például a hőhullámokat, és igen népszerű volt addig, amíg 2002-ben egy tanulmány jelezte, hogy emelheti a mell- és petefészekrák, valamint a szélütés és egyéb súlyos állapotok előfordulásának kockázatát. A megállapítás hatására nők milliói hagytak fel a hormontabletták szedésével.

Más szakértők azonban más véleményre jutottak. Egy hét eleji bejelentés szerint több tucat tanulmányt áttekintve a kutatók úgy találták, hogy a hormonpótló kezelés biztonságos a korai menopauzában, nem növeli a szívinfarktus kockázatát az 50-59 éves korú nők körében.

Korábbi kísérletek is hozzákapcsolták már a gyógyszereket a vérrögképződéshez, de a francia áttekintés az első rendszerezett metaelemzés, mely sok különböző tanulmány eredményeit veti össze, és értékeli a kockázatnövekedés valódi mértékét.

"Bár a kockázat nőtt a hormonszedők körében a nem-szedőkhöz képest, a kockázat abszolút értéke valójában nagyon kicsi, mivel a vérrögök kialakulása ebben a korcsoportban, egészséges nők között nem gyakori" - mondta David Sturdee, a Nemzetközi Menopauza Társaság elnöke. "Ez a kissé növekedett rögképződési kockázat nem kellene, hogy elbátortalanítsa az egészséges nőket a hormonpótló terápia alkalmazásától, ha szükségük van rá."

Nyolc megfigyeléses tanulmány és kilenc, véletlenszerű kiválasztáson alapuló, ellenőrzött kísérlet eredményei szerint a tapasz formájában adott hormonpótlás - a tablettákkal ellentétben - lényegében nem növelte a kockázatot.

A különbség okát az ösztrogén felszívódásának különbségében gyanítják a szakértők, de ennek kijelentéséhez további vizsgálatokra van szükség.

A szájon át szedett ösztrogén áthalad az emésztőrendszeren és a máj dolgozza fel. Ez felboríthatja az alvadást elősegítő és akadályozó faktorok egyensúlyát a vérben - mondták a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását