2024. április 26. - Ervin

Évente tízzel nő

Évente tízzel nő a ritka betegségek kezelésére használt gyógyszerek száma - hangzott el pénteken egy debreceni tudományos szimpóziumon, amelyet harmadik alkalommal rendezett meg a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) belgyógyászat
2008. május 23. péntek 18:15 - Hírextra

Az európai népesség 6-8 százaléka szenved valamilyen ritka betegségben. Összességében 6-7 ezer ritka betegséget különböztetnek meg a világon. Magyarországon mintegy ötezren szenvednek ritka betegségben - közölték a ritka betegségekkel kapcsolatos kutatásokról és gyógyító munkáról rendezett szimpóziumon.

Udvardy Miklós professzor, a belgyógyászati intézet igazgatója emlékeztetett rá, hogy hét évvel ezelőtt az országban elsőként alakult meg Debrecenben a ritka betegségek tanszéke. A ritka betegségek ellátása ugyanis nem oldható meg hagyományos keretek között, miután interdiszciplináris tevékenység, központi, genetikai diagnosztikára koncentráltan működő laboratóriumot, s e speciális területet átfogni képes vezetőt igényel - mondta.

Pfliegler György egyetemi docens, a ritka betegségek tanszék vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: megalakulásuk óta mintegy ötezer beteget láttak el, 10 százalékuk volt igazán ritka betegségben szenvedő. Hetente 15-20 új beteg jelentkezik a tanszéken, de sokan keresik meg őket interneten, e-mailban is másodlagos orvosi szakvéleményt kérve betegségükről.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását