2024. április 20. - Tivadar

Jönnek az agyfényesítők

Brit kutatók szerint új "agyfényesítő" gyógyszerek dömpingje várható a következő évtizedekben, a készítményeket azonban nem csupán az Alzheimer-kór és más, szellemi leépüléssel járó betegség gyógyítására alkalmazhatják.
2008. május 22. csütörtök 17:54 - Hírextra
A tudósok az Orvostudományi Akadémia megbízásából végeztek felmérést, amelynek alapján jelentést készítettek a brit kormány számára.

Mint rámutattak, az agyműködést stimuláló gyógyszerek rövid távon javítják a memóriát és a gondolkodás gyorsaságát. Ennek megfelelően a készítmények igen hasznosak lehetnek az intellektuális hanyatlással járó úgynevezett neuródegeneratív kórképek, valamint a mentális zavarok és az addikció kezelésében.

A betegeken kívül azonban ezekre a medicinákra rákaphatnak a diákok, hogy sikeresen vegyék a vizsgákon az akadályokat, ahogy hasznosak lehetnek az agystimulálók a munkahelyi hajrában is.

A vizsgálatban résztvevő Les Iverson oxfordi kutató szerint a gyártók igen érdekeltek az új "agystimulálók" kifejlesztésében. - "Arra akartuk most felhívni az illetékesek figyelmét, hogy ez a kutatási terület rohamléptekkel fejlődik, s fel kell készülnünk egy sor új gyógyszer megjelenésére a következő években" - mondta.

"Most kell lépnünk, hogy megfelelően szabályozzuk az agykutatás által e betegségek kezelésére és megelőzésére kínált lehetőségeket, s ugyanakkor elejét vegyük a készítmények nem rendeltetésszerű alkalmazásának és a hozzászokásnak" - hangsúlyozta Gabriel Horn, a Cambridge-i Egyetem kutatója, aki a vizsgálatot irányította.

A tudósok szerint ezt mindenekelőtt úgy lehet biztosítani, hogy elegendő pénz álljon rendelkezésre az új gyógyszerek biztonságát és hatékonyságát tesztelő kutatásokra.

Ami az addikciót illeti, a gyógyszerekkel kapcsolatos visszaélések társadalmi és gazdasági következményeinek orvoslása évente 15 milliárd fontba (4620 milliárd forintba) kerül a brit költségvetésnek.

"Az a gond, hogy a tudomány ma már jobban érti, milyen agyi mechanizmusok által alakul ki a hozzászokás, ám nem túl sok minden történt az addikció kezelésére szolgáló hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztése érdekében. Ösztönözni kell a kutatásokat támogató szponzorokat és a gyógyszeripart, hogy prioritásként kezelje az addikciót és több innovatív gyógymódot fejlesszenek ki" - mutatott rá Gabriel Horn.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását