2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Modellválság dúl Magyarországon

Társadalmi modellválság van Magyarországon, melyre harcban nem születik megoldás, csak versengő együttműködésben - mondta Tölgyessy Péter politológus A köztársaság válsága? című konferencián Budapesten szerdán.
2008. május 7. szerda 21:25 - Hírextra
A szakember úgy véli, hogy a társadalmi modellel van baj: túl nagyok a társadalmi különbségek, túl nagy a feketegazdaság, és hiányzik a jövőkép. Becslések szerint például a feketegazdaság mértéke eléri a 25-33 százalékot is, ami háromszor akkora, mint Csehországban.

A magyar társadalmi modell nem "növekedésbarát", és ezen az sem segíthet, ha egy esetleges kétharmados többséget szerző politikai erő módosítja az alkotmányt, átalakítja a közjogi szerkezet alapjait. Csak az kormányozhat tartósan, aki a modellválságra széles körben elfogadható megoldást nyújt.

A baloldal és a jobboldal egyaránt erősen beágyazott a társadalomba, eltűnésükre nem lehet számítani, de megegyezniük sem kell egymással, elegendő, ha annyit kölcsönösen elfogadnak, hogy a másik oldal is magyar, demokrata, akit nem muszáj kitörölni a politikai palettáról.

Tölgyessy szerint 1998 óta a magyar politikában eluralkodott az a szemlélet, hogy mindenáron meg kell akadályozni a szemben lévő oldal hatalomba való visszatérését. Az utóbbi évtizedben a politika, és különösen a választások középpontjában pozitív programok híján a gazdasági növekedés, szociális ígérgetés, illetve az ellenségkép áll.

Lengyel László politológus, a konferencia egyik szervezőjének, a Pénzügykutató Zrt.-nek az elnök-vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország a 90-es évek második felében egy felívelő gazdasági pályán volt, miközben áttért a "hitelvű, vezérelvű" politizálásra, pedig választhatta volna a racionális utat is.

A 80-as, 90-es években a régió élén járt Magyarország, most a kormányzás terén elmaradunk a szomszédos országoktól - fogalmazott Lengyel László, aki szerint új kiegyezés kell.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke előadásában arról beszélt, hogy erodálódott a demokrácia, lepusztultak a normák és a mögöttük lévő erkölcsi értékek, szétmorzsolódtak az olyan hagyományos szocializációs intézmények, mint az iskola és a család, és helyettük a média, illetve a reklámok világa adja a mintákat a felnövekvő generációknak.

"Nem tartom ördögtől valónak, ha valamely politikai erő a következő választáson kétharmados, alkotmányozó többséget szerez" - mondta az Orbán-kormány kancelláriaminisztere, aki azt is hangsúlyozta, hogy a másik oldal számára elfogadható megoldásokkal érdemes előállni, mert azt nem bírja ki az ország, ha minden kormányzati ciklusban lerombolják, ami az előző négy évben felépült.

Navracsics Tibor szerint nincs cselekvőképes kormány, és az államigazgatás is rossz hatásfokkal teljesít.

A Fidesz frakcióvezetője megjegyezte: a kisebbségi kormányzás nem kedvez az ötpárti megegyezéseknek. Hiába van nagy szezonja az ötpárti egyeztetéseknek, a pártok már a választásra gondolnak, és profiljuk megrajzolásával vannak elfoglalva, nem a konszenzuskereséssel.

Bihari Mihály politológus, az Alkotmánybíróság elnöke a magyar többpártrendszer kialakulásáról szóló előadása végén megjegyezte: a pártok mára elvesztették felelősségtudatukat, nincs diagnózisuk a társadalomról, ideológiájuk árnyéka rávetül a társadalomra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Ozmium
2008. május 8. 08:16
Konferencia, szakértők, elméleti nosztalgikusok, intrikusok, farizeusok, korboncnokok és a többi.
Mind kihátrált a gyakorlati politikából, akik maradtak azok abban reménykednek és arra várnak, hátha felfedezi valaki a dobszólójukat.
Mindenki elmondja a maga kis ősződi beszédét, és gyógyír helyet, parazsat öklendeznek azokra, akik a tűzvonalban tenni akarnak.

Alázni, gyalázni, mocskolni nem tudományos fokozathoz rendelt műfaj. Púder az arcra, öt kamera és ömlik az epe a hisztéria az otthonokba.
Uraim komolyan gondolják, hogy a társadalom az ajtófélfán jegyzi ácsceruzával mikor, kinek és miben volt igaza? Nem!
Az viszont jól érzékelte, hogy igazán nagy feszültség, zavar „a hatalom megszerzésén túlmenően” akkor generálódott, amikor is, a közeltartottjainak létszámcsökkentésére vagy átszervezésére került volna sor.
Mennyi fontos pótolhatatlan okos művelt ember? De egy szög beveréséhez iparost kell hívniuk.
Egyszer egy külhoni vendégem azt mondta „ez az ország olyan pici, ha egy politikus kiáll a parlament ablakába, még a határköveket is meg tudja számolni”. Igaz!
Nálunk a politikai elit nem szétnéz és dönt, hanem összebújik álmélkodik és méltatlankodik. Urak modellválság? Mindenki a kifutóra!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását