2024. május 22. - Júlia, Rita

Kezdődik az érettségi

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik hétfő reggel 8 órakor az idei érettségi időszak. Az első vizsganapon középszinten 83 ezer 109, emelt szinten 2 ezer 357 diák méreti meg magát, összesen 1185 iskolában - tájékoztatott az oktatási tárca. Az é
2008. május 5. hétfő 07:57 - Hírextra
A vizsga felépítése az előző évekhez képest nem változik. Középszinten egy szövegértési feladatot kell megoldani 60 perc alatt, valamint egy fogalmazást megírni - erre 180 perc áll rendelkezésre. A szövegértési feladat alapja többnyire egy-egy ismeretterjesztő cikk, publicisztika vagy esszé: a diákoknak a szöveggel kapcsolatban feltett kérdésekre kell válaszolniuk, vagy az előre megadott válaszok közül a megfelelőt bejelölniük. A vizsga másik részében három - különböző műfajú - téma közül választanak egyet az érettségizők, az arról szóló fogalmazás terjedelme 500-1500 szó lehet.

Az emelt szint egyrészt három szövegalkotási feladatból áll, amely három adott műfajú, önálló fogalmazás megírását jelenti. A vizsga másik részében egy nyelvi-irodalmi-műveltségi tesztet kell megoldani, amely egy alkotáshoz kapcsolódik.

A diákoknak az érettségin főleg az összefüggéseket kell majd látniuk. A három éve bevezetett kompetencia teszt kevesebb lexikális tudást, és rendszerezett ismereteket igényel.

Sok diák már nem is annyira az érettségi, mint inkább a felvételi miatt szorong. Tavaly ugyanis még 144 volt a maximálisan elérhető pontszám, az idén viszont már 480. Ez a középiskolai eredményből, az érettségi pontszámból és a plusz pontokból áll össze. De akinek az érettségin szerzett pontszáma jobb, mint a tanulmányi eredménye, az duplázhat is. Pluszpont pedig nyelvvizsgáért, sportteljesítményért, vagy emelt szintű érettségiért jár.

A kétszintű érettségi hétfőn reggel 8 órakor a magyar írásbelivel kezdődik. Aztán az idén is a matematika, a történelem, az angol és a német írásbeli következik.

A tavaszi érettségi kedden a matematika írásbelivel folytatódik.

Ez a középiskolai eredményből, az érettségi pontszámból és a plusz pontokból áll össze. De akinek az érettségin szerzett pontszáma jobb, mint a tanulmányi eredménye, az duplázhat is. Pluszpont pedig nyelvvizsgáért, sportteljesítményért, vagy emelt szintű
Forrás: hirado.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását