2024. március 29. - Auguszta

Ágh Attila: „Kóka János egy bukott politikus”

Ágh Attila politológusnak tettük fel, lényegében ugyanazt a kérdést, csak változó alannyal. Jobb, vagy rosszabb lesz mostantól az országnak, a kormánynak, az MSZP-nek, Gyurcsány Ferencnek, az SZDSZ-nek és Kóka Jánosnak? Meglepő válaszokat is kaptunk.
2008. április 30. szerda 07:59 - Tálos Lőrinc
Jobb vagy rosszabb lesz az országnak a koalíciós szakítás miatt?

Egy országnak egy koalíciós szakítás és az utána következő időszak rövid távon rosszabb, mert a külföldi befektetők és a nemzetközi sajtó az ilyenre mindig felfigyel, de egy-két hét múltán ezek az értékelések lecsillapodnak, mert látják, hogy semmi csoda nem történik.

Hosszabb távon?

Hosszabb távon természetesen attól függ, hogy bejáratódik-e a kisebbségi kormányzás. Én azok közé tartozom, akik úgy gondolják, hogy ez meg fog történni. Ennek egyik jeleként látjuk, hogy Gyenesei István független képviselő – nem meglepő módon – együtt fog szavazni a kormánypárttal. Engem nagyon érdekel, és vizsgálgatom azt, hogy valamennyi uniós tagországban hogyan oldják meg az Európai Unióhoz való kapcsolódás és azon belül a fejlesztéspolitika kérdéseit. Ennek nagyon sok variációja van és szinte megoldhatatlan kérdés, mert ez egyszerre külső és belső és egy rendkívül integrált politikát tételez fel, tervezéssel. Ennek egy újabb változatát tartalmazza a kormányátalakítás, ami egy nagyon integrált, voltaképpen nem is gazdasági minisztérium, hanem egy Európai Uniós csúcsminisztérium megoldását hozza be. Ennek lesz az érdekessége, hogy milyen eredményes és mennyire hatékony lesz. Én úgy gondolom, hogy Bajnai Gordon eddig nagyon eredményes miniszter volt, tehát ez a megoldás be fog jönni. A többire nézvést nehéz előrejelzést mondani. Úgy gondolnám, hogy mivel Magyarországon a felfedezés, innováció egész jól menne, de közismerten nagyon hosszú volt a láncolat az innováció és a megvalósítás között, ezért egy ilyen tárca nélküli miniszter behozása a lisszaboni stratégiához kapcsolódásban egy szerencsés mozdulat lehet.



Mennyire lehet sikeres a kisebbségi kormányzás? Vezethet előrehozott választásokhoz?

Az előrehozott választás általában önbeteljesítő jóslatnak van szánva. Európa legkülönbözőbb országaiban, beleértve az új demokráciákat is a kisebbségi kormányzás bejáratott dolog. Azt lehet mondani, hogy nem lesz különösebb meglepetés, ha nálunk is működni fog. Az bizonyos, hogy a korábbi koalíció minden áron meg fogja akadályozni az előrehozott választásokat. Természetesen nem érdekük, hogy ez megtörténjék. A 2009. júniusi Európai Parlamenti választás után már az ellenzéknek sem lesz érdeke, hogy azután nem sokkal bekövetkezzen egy előrehozott választás. Két időszak nagyon élesen elválik egymástól, ezt az elemzők nem nagyon méltóztatják említeni. Ugyanis 2009. júniusa viszonylag közeleg, és az egy teljes értékű választás, aminek nagyon komoly jelentősége van. Annak a környezetében nem is érdemes hazai választásokat tartani. Az ugyanolyan erőpróba lesz a parlamenti pártok között, mint maga a parlamenti választás. Fontosabb lenne az előre hozott választás mantra szerű ismételgetése helyett arról beszélni, hogy hogyan készülnek a pártok a körülbelül egy év múlva bekövetkező Európai Parlamenti választásra.

Az MSZP hogyan jöhet ki a koalíció felbomlásából? Inkább jól, vagy inkább rosszul jöhet ki az elmúlt hetek eseményiből?

Az MSZP-ben nagy morgásokat lehetett tapasztalni az SZDSZ viselkedésével kapcsolatban. Tényleg egy nagy megkönnyebbülés érzékelhető az MSZP oldalán az SZDSZ kilépése miatt. Ha megnézzük az utolsó néhány hónap eseményeit, a kormányban ahol nem sikerült megállapodásra jutni csomó lényeges kérdésben. Illetve az SZDSZ-nek sikerült bejutni a hírekbe, de olyan módon, amit egy párt nem szeret, tehát az állandó belső zűrzavarokkal, legitimációs válsággal. Ez nyilván kihatott az MSZP-re is. Úgyhogy az MSZP számára ez, legalábbis most és még egy pár hónapig, gondolom, hogy a felszabadultság érzését jelenti és jó pár hónapig egy nagyobb hatékonyságot biztosít. A dolog próbája természetesen az új politikai szezon lesz, majd szeptember elejétől.

Gyurcsány Ferenc számára mit hozott és mit hozhat még a koalíciós partner kilépte a kormányból? Hallani azt, hogy meggyengült a pozíciója, hiszen koalíciós válságot idézett elő az egészségügyi miniszter menesztésének bejelentésével. Sőt, úgy is lehet értelmezni, hogy visszavonulót fújt. De azt is hallani, hogy meg tudja magát erősíteni az MSZP-n belül, az által, hogy erre a lépésre igény mutatkozott a pártban. Továbbá a megüresedő pozíciók kiosztásával pacifikálni tudja az MSZP elégedetlenjeit is.

Én nem gondolnám, hogy Gyurcsány Ferencnek a pártértekezleten való beszéde robbantotta volna ki a koalíciós válságot. Hiszen ezt utóbb Kóka is visszavonta, és az SZDSZ-ből többen tagadták. Ezt csak az első, zavart pillanatban állították, később már mondták, hogy a két párt között mély, tartalmi viták és ez felel meg az igazságnak. Az viszont kétségtelen, hogy Gyurcsány a pártértekezleten való beszédével és azzal, hogy egy kétéves programot ígért június környékére azzal az MSZP-ben nagyon határozottan visszaállította a támogatottságát. Én magam is ezerszer elmondtam már, mindazok akik állandóan Gyurcásny lemondását, gyengülését jósolják tévednek. Ahhoz az kéne, hogy egy konkurens program, hatalmi centrum, személy vetődjön fel. Ez eddig, a legkisebb mértékben sem történt meg. A Gyurcsány meggyengüléséről szóló legendák vagy politikai álmok, vagy médiakoholmányok.

Az SZDSZ-nek és Kóka Jánosnak hasznára vagy kárára válhat a szakítás?

Kóka János egy bukott politikus, tehát arról nem érdemes különösebben sokat beszélni. Ezt már ő maga is látja, és különböző, ráutaló magatartásokkal ezt be is vallja. Én úgy látom, hogy az SZDSZ szétporlása lényegében megállíthatatlan folyamat. Az említett 2009. júniusi Európai Parlamenti választásoknál ez a felszínre is fog kerülni. Az SZDSZ-nek ezt a válságát lehetett előre látni, a folyamat végeredményével együtt. Az, hogy ez mikor fog nyílt válságként kirobbanni azt nem lehetett megjósolni. A sokat emlegetett kisgazdásodási folyamatnak nagyon markáns jeleit látni. Az SZDSZ nem is két részre – Kóka és Fodor-féle vonalra – hanem legalább három, négy irányzatra darabolódott fel.

Melyek lennének ezek? Főleg a két pártelnök-aspiráns körüli csoportokról hallani…

A budapesti, Szabadai Viktor-féle kezdeményezést látjuk. Kovács Kálmánnal és Csepeli Györggyel az élen egy szakértői, technokrata csoport tulajdonképpen úgy érzi, hogy alóluk kivitték a kormányzást, mert ők jól teljesítettek, jól csinálták a dolgukat, de politikai feszültséget nem generáltak miközben mások, nem annyira párt- mint inkább egyéni karrierérdekből felbontják alóluk a kormányt. Tehát az SZDSZ-nek van egy szakértői csapata, amelyik boldogtalan most attól, hogy kikerül a kormányzásból és igazságtalannak tartja, hogy politikusok kirántották alóla a gyékényt.

Azt hogy, az SZDSZ-t hogyan érinti a kormányválság, pedig csak akkor tudjuk meg, ha látjuk hogy lábal ki a saját válságából?

Igen, pillanatnyilag lehet, hogy bennük is van valamilyen megkönnyebülés, hogy kimondták ezt a szakítást, de az biztos, hogy ez már erősen bánatosra fog fordulni, június 7-ig, amikor az elnökválasztás lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

saxo
2008. április 30. 20:29
Namost.
Az rendben, hogy "mikiegér" egy bukott politikus.

De, mégis, ki a lóhere ez az "Ágh Attila" nevű pofa?
Nemtán az a magát "politológusnak" előadó fickó, akitől még Moldovának is hányingere van?
Ezek szerint ez az Ágh nevű pofa él még...Na jól nézünk ki.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását