2024. április 29. - Péter

Fidesz: elfogadhatatlan az állami vezetők számának növelése

A Fidesz azt fontolgatja, hogy a kormányátalakítás kapcsán módosító indítványt nyújt be, hogy megakadályozza az állami vezetők számának emelését - mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az MTI-nek kedden.
2008. április 29. kedd 14:12 - Hírextra

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a miniszterelnök a kormányzati bürokrácia felduzzasztásával próbálja párton belüli pozícióját és legitimációját erősíteni - indokolta Répássy Róbert, hogy miért mérlegelik módosító indítvány benyújtását.

Mint mondta, valóban igaz, hogy az ellenzék nem szokott beavatkozni kormányátalakítási ügyekbe, hiszen a miniszterelnök joga kialakítani a kormány szerkezetét, az azonban már költségvetési takarékossági kérdés, így nem lehet a kormány belügye, hogy az átalakítás mennyivel növeli meg az állami kiadásokat.

Répássy Róbert emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök korábban olcsóbb államot ígért, és azt, hogy a kormány magán kezdi a takarékoskodást, most azonban párton belül szövetségeit nevezi ki miniszternek és államtitkárnak.

Az ellenzéki politikus szerint hétfőn döntik el, hogy benyújtják-e módosító indítványukat a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény kormány által kezdeményezett módosításához.

A Fidesz frakcióigazgatója szerint a módosító javaslat csak egy miniszter, Gyenesei István eskütételét késleltetheti, és azt is csak egy héttel, május 19-re, hiszen a többi miniszter a jelenlegi minisztériumi szerkezetben kerül valakinek a helyére, és a tárca nélküli poszthoz sem szükséges törvénymódosítás.

Gyenesei István önkormányzati miniszter csak a törvény módosítása és annak kihirdetése után teheti le az esküt, ugyanakkor Répássy Róbert szerint az egyhetes csúszás nem jelentős, mert önkormányzati miniszterként Bajnai Gordon addig ellátja a feladatokat.

Répássy Róbert elmondta azt is, hogy a Fidesz a házbizottság ülésén nem támogatta, hogy házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását, amelyet a kormányátalakítás miatt nyújtott be a kancelláriaminiszter.

A fideszes politikus megjegyezte: eddig nem fordult elő, hogy a kormány kisebbségben akarja módosítani a minisztériumok átalakításáról szóló törvényt. Mint mondta, kíváncsian várják, hogy az SZDSZ milyen módosító indítványt nyújt be, hiszen korábban a liberális párt azt mondta, hogy feltételekkel támogatja a kormányátalakítást.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását