2024. április 29. - Péter

Ha megerősödik az SZDSZ, többé nem lép koalícióra

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint ha megerősödik az SZDSZ, akkor az új koalíció helyett az előrehozott választások megtartása és az ellenzékben maradás is inkább érdekük lehet a liberálisoknak.
2008. április 29. kedd 08:28 - Hírextra

Abban Gyulai Attila, a Political Capital elemzője és Kiszelly Zoltán is egyetértett, hogy ha megerősödik az SZDSZ, akkor inkább érdeke lehet a pártnak az előrehozott választások megtartása, mint az új koalíció megalakítása. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője viszont úgy vélte, hogy ebben az esetben inkább ellenzékben maradnának a liberálisok.

Gyulai Attila kiemelte: ha ellenzékben megerősödik az SZDSZ, akkor nincs érv arra, hogy visszatérjen a párt a koalícióba. Ha a párt támogatottsága nő, akkor nagyobb eséllyel mondanak igent az előrehozott választásokra, mint az új koalícióra. Ha az SZDSZ-nek hat-nyolc hónap alatt sikerül összeszednie magát, akkor elképzelhető, hogy több párttal együtt az előrehozott választásokat szorgalmazza majd - mutatott rá.

Az elemző kiemelte: mostantól kezdve minden lépés arról szól a liberálisoknál, hogy megerősítsék a párt támogatottságát.

Kiszelly Zoltán szerint "kincstári optimizmus" Kóka János SZDSZ-elnök bizakodása, miszerint sikerül növelni pártja támogatottságát - eddig ugyanis - emlékeztetett a politológus - mindegyik liberális vezető azt mondta, hogy 6-8 százalékra emeli a pártra szavazók arányát. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az SZDSZ megerősödik, de nem 6-8 hónap alatt - tette hozzá.

A politológus szerint a megerősödő SZDSZ először valószínűleg egy Gyurcsány Ferenc nélküli koalíciót ajánlana az MSZP-nek, ha azonban ez nem megy, akkor jöhet az előrehozott választás.
Mráz Ágoston Sámuel szerint sem mondhat most mást Kóka János, csak azt, hogy az SZDSZ növelni fogja a támogatottságát. A pártnak azonban nagyon komoly küzdelmet kell folytatnia az öt százalékos parlamenti küszöb eléréséért, például meg kellene vívnia az MDF-fel a bejutást jelentő szavazatokért - tette hozzá.

A politológus úgy vélte: ha megerősödne az SZDSZ, az igazolná a mostani döntése helyességét. Így a koalícióba való visszalépés, vagy az előrehozott választások helyett valószínűleg kitartana az ellenzéki pozíció mellett. Az SZDSZ-nek ugyanis komoly vereséget jelentene, ha a párt segítené hatalomra a Fideszt az előrehozott választások kikényszerítésével - mutatott rá a szakember.

Kóka János a párt vasárnapi küldöttgyűlésén azt hangsúlyozta, hat-nyolc hónapon belül mindenképpen olyan állapotban kell lennie a pártnak, hogy legyen reális esélye a parlamentbe jutásra. Ma három-négy százalék körül van az SZDSZ, ez a két-háromszázezres törzsszavazói bázisnak köszönhető. Hétfői parlamenti felszólalásában pedig a pártelnök azt hangsúlyozta, hogy az SZDSZ konstruktív ellenzéki szerepre készül, kész az egyeztetésre valamennyi párttal és nem célja a kisebbségi szocialista kormány megbuktatása.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását