2024. április 29. - Péter

Szili Katalin megint szkeptikus

Nagy kérdés, hogy a kormányátalakítás hogyan szolgálja a reformok végigviteléhez szükséges programokat - mondta Szili Katalin házelnök az MTI-nek hétfőn Budapesten. A házelnök nem először fogalmaz meg a kormány irányába szkeptikus véleményt a kormányválsá
2008. április 28. hétfő 13:58 - Hírextra
Nagy kérdés, hogy a szerkezeti átalakítás hogyan szolgálja azokat a programokat, amelyeket akár a fejlesztés, akár az egészségügyi reform területén végig kívánunk vinni - mondta Szili Katalin, azt követően, hogy tárgyalt az új-zélandi házelnökkel.

A házelnöki találkozón szó volt a kisebbségi kormányzásról is.

Margaret Wilson a távirati irodának kiemelte: Új-Zélandon immár három választáson keresztül volt kisebbségi kormányzás. Annak érdekében, hogy jól működjön az ilyen rendszer, megértésre és sok konzultációra van szükség a pártok között - tette hozzá.

Egy politikailag súlyosan megosztott országban akkor működhet hatékonyan a kisebbségi kormány, ha megvan a hajlandóság abban, hogy az ország érdekeit szolgálják a pártok. A politikai erőknek ki kell tartaniuk elveik mellett, ezeket azonban félre kell tenniük, ha fontos kérdésekről van szó - hangsúlyozta Margaret Wilson.

Az új-zélandi házelnök európai útjának célja, hogy jobban megismerje a kontinens választási és politikai rendszereit.

Margaret Wilson rámutatott: Új-Zélandnak jelentős kapcsolatai vannak Európával. Habár Magyarország és Új-Zéland között nagy a földrajzi távolság, az elvekben azonban nagyon közel áll a két ország egymáshoz - tette hozzá.

A tárgyalás után mind a két házelnök kiemelte: a világ országai előtt álló egyik legnagyobb kihívás a klímaváltozás, épp ezért nagyobb hangsúlyt kell helyezni a környezetvédelemre.

Az új-zélandi házelnök szombaton érkezett Magyarországra és egészen szerdáig marad. Programja során találkozik az államfővel, a külügyminiszterrel, és tárgyal az MSZP és a Fidesz képviselőivel is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását