2024. április 29. - Péter

Saját bázisát erősítette Gyurcsány

A kormányalakítás azt mutatja, hogy Gyurcsány Ferenc saját pozícióját szeretné stabilizálni politikailag súlytalan emberek kinevezésével. Gyulai Attila, a Political Capital kutatási igazgatója és Kiszelly Zoltán politológus egyetértett abban, hogy Gyurcsá
2008. április 28. hétfő 19:48 - Hírextra
A miniszterelnök nem nyúlt azokhoz a tárcavezetőkhöz, akiket a nyilvánosság befolyásos MSZP-politikusoknak tart, vagy úgy tekintenek rájuk, mint a kormányfő lehetséges kihívóira. Az új posztokra politikailag súlytalan, könnyen elmozdítható embereket rakott - tették hozzá a politológusok.

Gyulai Attila szerint a "civilek" beemelése azt a törekvést tükrözheti, hogy fontos kérdésekben ne pártpolitikai, hanem szakmai viták alakuljanak ki. Gyurcsány Ferenc ezzel arra törekedett, hogy a kisebbségi kormányzáshoz nagyobb mozgástere legyen, nagyobb esélye legyen a javaslatok elfogadásának. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a kívülről érkező miniszterrel szemben is nagyon gyorsan kialakul a pártpolitikai ellenkezés - mondta az elemző.

Kiszelly Zoltán rámutatott: az "ismeretlen emberek" beemelése a kormányba a prezidencializálódás irányát mutatja, a miniszterelnök hatalmát növeli, ha pártpolitikailag súlytalan emberekkel veszi körül magát. Egy olyan miniszter, akinek nincs párttámogatottsága, a kormányfőtől függ, őket bármikor "beáldozhatja" Gyurcsány Ferenc - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán kiemelte: az "oszd meg és uralkodj" elv az oka annak, hogy a belső ellenfeleket, a lehetséges kihívókat megtartotta posztjukon a kormányfő. Ha szem előtt vannak, akkor nem tudnak máshol "ármánykodni", ezzel Gyurcsány Ferenc megelőzi, hogy kormányon kívüli hatalmi központok alakuljanak ki - mutatott rá.

Gyulai Attila ezzel kapcsolatban kiemelte: Gyurcsány Ferencnek most minden eddiginél fontosabb a párton belüli támogatás, nem kockáztathatja, hogy törésvonalak rajzolódjanak ki az MSZP-n belül.

A szakember szerint Gyenesei István beemelése a kormányba a parlamenti többség biztosítása szempontjából fontos, hiszen ez a lépés közelebb hozza a független politikust a szocialista frakcióhoz.

A politológus úgy vélte: az átalakítás politikai üzenete az volt, hogy a kormányfő nagyobb hangsúlyt fektetne a gazdaságfejlesztésre és az innovációra. Ugyanakkor vannak a struktúrában párhuzamosságok, így nehéz megjósolni, hogy mennyire alakulnak ki hatásköri félreértések - tette hozzá.

A szakértő úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc nem egyszerűen pótolni akarta a kieső minisztereket, hanem azt szeretné mutatni, hogy teljesen új típusú kormányzati szakasz kezdődik.

Kiszelly Zoltán szerint az átalakítás sem fogja megoldani a valós problémákat: új fejek vannak, de új program nincs. A bizonytalanság továbbra is rontja a hatékonyságot, nem döntések születnek, hanem csak eldőlnek az ügyek - mutatott rá
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását