2024. május 6. - Ivett, Frida

Kezdődik a rendezvénysorozat

Csütörtökön nyitja meg kapuit a XV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amelyen mintegy 600 magyar és külföldi kiadó összesen 50 ezer kötetével ismerkedhetnek meg a látogatók az irodalmi seregszemle négy napja alatt - közölte Zentai Péter László.
2008. április 23. szerda 13:56 - Hírextra
Hozzátette: a jubileumi fesztivál új helyszíne, a Millenáris park "Európa legnagyobb könyvesboltjává" válik április 24. és 27. között.
Beszámolt arról, hogy a magyar irodalom és könyvkiadás nagy alakjairól elnevezett termekben több mint 300 kísérőprogram lesz, és mintegy 400 alkotó érkezik a rendezvényre, amelynek díszvendég országa Kína, fővendége pedig Bret Easton Ellis amerikai író, az Amerikai psycho szerzője lesz.
A könyvfesztivál fővendégeinek sora olyan rangos lista, amely az irodalmi Nobel-díjasok sorával is méltán összevethető - utalt az igazgató mások mellett Kertész Imre, Paulo Coelho, Umberto Eco és Salman Rushdie korábbi fesztiváli vendégeskedésére.
Hamar Imre, az ELTE Konfciusz Intézetének vezetője úgy vélekedett, hogy a világ könyvtermésének 20 százalékát produkáló Kína díszvendégsége nagy lehetőséget, egy hosszú távú együttműködés esélyét kínálja a magyar könyvpiac számára. Ezt annak kapcsán mondta, hogy az egymilliárd lakosú országból szakmai delegáció érkezik és tárgyalásokat folytat a magyar könyvkiadás szereplőivel. A Konfuciusz Intézet kiállítással is készül a fesztiválra: a tárlaton bemutatják azokat a magyar köteteket, amelyek az elmúlt évtizedekben kínaiul is napvilágot láttak.
Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó vezetője a műhely Kínával kapcsolatos köteteiről elmondta: A Kínai tanmesék című munka a keleti bölcsességek világába, a Hagyományos kínai orvoslás című könyv a mozgás, táplálkozás és a gyógymódok világába vezeti be az olvasót, míg a Kínai tea című írás az évezredes kultusz, a bölcsesség nélkülözhetetlen kísérőjeként számon tartott ital kultúráját ismerteti meg az olvasóval. Szintén a fesztiválra időzítik a Burma rejtőzködő világa című könyv, a Magyar népi hangszerek című album, valamint a Hangos útikönyv-sorozat új részét, amelyen Für Anikó színművész kalauzolja a turistát Róma utcáin.
Zádor Zsolt, a távol-keleti könyvekre specializálódott Trívium Kiadó vezetője a kínálatból a Féltestvérek című regényt emelte ki. A Mao-féle kulturális diktatúra ideje alatt játszódó történet bepillantást enged Kína történelmébe, politikájába és a kegyetlen forradalom titkaiba. A kötet 2006-ban az Egyesült Államokban elnyerte az év könyve díjat - tette hozzá a lírai hangvételű írással kapcsolatban.
Karádi Éva, a magyar Lettre Internationale című irodalmi magazin szerkesztője az Európai Elsőkönyvesek fesztiváljáról elmondta, hogy az idén nyolcadik alkalommal rendezendő szemlén Európa tizennyolc országából érkeznek a legjobb fiatal alkotók. Az Európa Kulturális Fővárosa 2010 cím apropóján a művészek egy pécsi utazáson is részt vesznek, és az ennek nyomán született esszéjük közös kötetben jelenik majd meg két év múlva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását