2024. április 29. - Péter

A bíróság nem engedi

Nem nyilvánosak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentései - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) szerdán egy civil szervezet által közérdekű adatok kiadása érdekében a hivatal elleni indított polgári perben.
2008. április 23. szerda 13:52 - Hírextra
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tavaly kérte a közigazgatás korszerűsítésével kapcsolatos 2002-2004. közötti kormányhatározatok végrehajtását ellenőrző 2005-ös Kehi-jelentés kiadását. Ám ennek a hivatal nem tett eleget arra hivatkozva, hogy a döntés-előkészítést szolgáló anyagokról van szó, amelyek nem nyilvánosak.
A Fővárosi Ítélőtábla tavaly novemberben jogerősen a TASZ-nak adott igazat, és a jelentés kiadására kötelezte a Kehit, amely azonban felülvizsgálati kérelemmel élt, és ennek nyomán az LB szerdán a jogerős ítéletet megváltoztatva elutasította a TASZ keresetét, miután a kiadni kért Kehi-jelentés a döntés-előkészítés része.
Az eljárásban a civil szervezet többek között arra hivatkozott: jogállamban fontos érdek az állami szervek átláthatósága. Ha a perbeli Kehi-jelentés nem nyilvános, akkor az állampolgárok előtt titokban maradnak többek között a korrupcióellenes kormányzati tevékenység dokumentumai, illetve az, hogy a közigazgatás korszerűsítését, mely szervek és milyen érdekek akadályozták.
A Kehi jogi képviselője az eljárásban többek között arra hivatkozott, hogy ellehetetlenülne a kormányzati munka, ha a legkülönbözőbb személyi, anyagi természetű javaslatok már a döntés-előkészítés fázisában nyilvánosságra kerülnének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását