2024. március 29. - Auguszta

Műkedvelők állítanak ki Szekszárdon

Eddig mintegy kétszázötven, nem hivatásos alkotó mutatkozott be a Magyar Művelődési Intézet XX. Amator Artium kiállítássorozatán. Szombaton Szekszárdon Tolna megyei képző- és iparművészek állítanak ki.
2008. október 10. péntek 20:07 - Hírextra
A Babits Mihály Művelődési Házban délelőtt tíz órakor nyíló bemutatóra 44 alkotó 55 munkáját válogatta be a zsűri. Pék Jánosné társszervező elmondta: a festmények, grafikák és kisplasztikák mellett üvegékszereket és foltvarrással készült textilmunkákat is láthat a közönség. Az alkotásokat Fusz György szobrászművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe, s október 31-ig tekinthetők meg.

Az Amator Artium az ország legnagyobb amatőr képzőművészeti seregszemléje, amelyet a Magyar Művelődési Intézet (MMI) és jogelődje, a Magyar Népművelési Intézet már hat évtizede rendez meg háromévente - mondta el Dóri Éva, az MMI képzőművészeti szakreferense. A mostani a huszadik ilyen kiállítás.

Az intézet az ország összes megyéjében pályázatot írt ki, amelyre festményekkel, grafikákkal, kisplasztikákkal, tűzzománccal és iparművészeti alkotásokkal nevezhetnek az amatőr alkotók. A megyei kiállítások után Budapesten zsűrizik és az Esszencia kiállításon mutatják be a legjobban sikerült munkákat. Idén eddig kilenc megyében bírálták el a beküldött műveket, Baranya, Fejér, Nógrád és Veszprém megyében pedig már a tárlatot is megrendezték. A várhatóan a 250-300 művet felvonultató Esszencia kiállítás 2009 májusában a Vajdahunyadvárban lesz.

Dóri Éva szerint az Amator Artium jelentőségét az adja, hogy ma már az amatőrök számára az egyetlen megmérettetés, amely profi zsűrivel zajlik. A hivatásos művészek konzultációt tartanak a kiállítóknak, akiknek felhívják a figyelmüket erősségeikre, problémáikra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását