2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Visszaesés a turizmusban

Még Európa és a közép-európai régió dinamikus növekedést tud felmutatni a turizmus terén, addig Magyarországon visszaesés figyelhető meg - mondta Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.
2008. október 6. hétfő 15:44 - Hírextra
A fideszes politikus az önkormányzati miniszter által elmondottakra reagált. Gyenesei István a kormányszóvivői tájékoztatón előzőleg azt mondta, hogy a turisztikai ágazat eddig az idén is jól teljesít, hiszen az első nyolc havi turisztikai adatok azt mutatják, sikerült tartani a rendszerváltás óta eltelt időszak rekordévének számító, tavalyi vendégforgalmi szintet.

Bánki Erik szerint azonban Magyarországon az év első nyolc hónapjában 0,9 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma, miközben Európában négy százalék feletti növekedés volt tapasztalható. Mint mondta, ennél is nagyobb problémát jelent, hogy évek óta csökken a külföldi vendégek száma, az állami irányítás pedig nem tudja megállítani és visszafordítani ezt a folyamatot.

A fideszes politikus szerint a jelenlegi, ötmilliárd forintos finanszírozás nem elegendő a turizmus fejlesztésére. Bánki Erik arról beszélt, hogy a Fidesz korábban tízmilliárd forintos támogatást javasolt. A kormány az elmúlt három év során több mint százmilliárd forint többletteherrel sújtotta a turizmus terén érintett vállalkozásokat és az önkormányzatokat - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy idén először az év első nyolc hónapjában a belföldi vendégéjszakák számának csökkenése meghaladta a külföldit. Ezt Bánki Erik azzal magyarázta, hogy a "belföldi motorok elfogytak", és folyamatosan csökken a magyarok életszínvonala.

A Központi Statisztikai Hivatal hétfői közlése szerint az idén január-augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 5,3 millió vendég 14,4 millió vendégéjszakát töltött el Magyarországon. A vendégek száma 2,6 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké viszont kis mértékben csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az önkormányzati miniszter szerint a vendégéjszakák számának csökkenése azzal a nemzetközi trenddel magyarázható, hogy a turisták az éves egy, hosszabb szabadság helyett több, rövidebb utazást tesznek.

Gyenesei István szavai szerint ezt igazolja, hogy miközben augusztusig a külföldi vendégek száma 3,6 százalékkal nőtt, a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 0,6 százalékkal csökkent. A beutazó turizmusban idén az olyan "keresletelvonó" események sem okoztak visszaesést, mint például a labdarúgó Európa-bajnokság vagy az olimpia. A miniszter ugyanakkor úgy látja, hogy az egy évvel ezelőtt indult pozitív folyamatokat a világgazdaság bizonytalan helyzete és az erős forint lassította.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását