2024. április 19. - Emma

Kártérítést kell fizetnie a rendőrségnek egy tüntető elfogása miatt

Hatszázötvenezer forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság első fokon kedden a rendőrséget, mert 2006. október 23-án jogtalanul fogtak el és tartottak három napig őrizetben egy tüntetőt.
2008. április 22. kedd 15:10 - Hírextra
A fiatalember ellen, aki egyébként törött lábbal, mankóval vett részt a tüntetésen, szabálysértési eljárás indult, ahol első fokon három nap elzárásra ítélték. Ám ugyanabban az ügyben a másodfokú bíróság már kimondta, hogy nem történt szabálysértés.

Ezután indult meg a kártérítési per, melyben a fiatalember az elfogása miatt a Rebiszt - ma Készenléti Rendőrség - , őrizetben tartása miatt pedig a BRFK-t perelte több százezer forintra.

A Fővárosi Bíróság keddi, nem jogerős döntése szerint a BRFK-nak 400 ezer, a Készenléti Rendőrségnek pedig 250 ezer forint kártérítést kell megfizetnie, mert jogtalanul alkalmazott személyi szabadságot korlátozó intézkedést, illetve kényszert, erőszakot, ugyanis erre a fiatalember magatartásával nem szolgáltatott okot.

A bíróság nem ítélte meg a teljes kártérítési követelést, mert úgy vélte: ebben az eljárásban nem volt módja arra, hogy értékelje azt a körülményt, miszerint a törött lábú fiatalember elfogása során elveszítette mankóját, a háromnapos őrizet során nem kapott a hatóságoktól másikat, és így jogtalan fogva tartását ilyen körülmények között kellett kiállnia.

Továbbá a bíróság szerint a fiatalembernek is része volt a történtekben bizonyos mértékig, hiszen a helyszín elhagyására vonatkozó rendőri felszólításnak még annyira sem próbált eleget tenni, amennyire azt mozgáskorlátozottsága lehetővé tette volna.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását