2024. április 19. - Emma

Vita a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározatról

Kósa Lajos (Fidesz) és Demeter Ervin (Fidesz) is interpellálta Szilvásy Györgyöt a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat miatt hétfőn az Országgyűlésben. Mindkét fideszes politikus arra szólította fel a polgári titkosszolgálatokat felügyelő t
2008. április 21. hétfő 18:12 - Hírextra

Kósa Lajos közölte: törvénytelen, alantas szándékú, indokolhatatlan és demokráciában elfogadhatatlan, hogy egy kormányhatározat - túlterjeszkedve az Országgyűlés által adott felhatalmazáson - lehetővé teszi a teljes magyar politikai gárda lehallgatását és megfigyelését.
Mint mondta, a kormányhatározat módosítása lehetővé teszi a főváros, a kerületi önkormányzatok, a megyei önkormányzatok, a megyei jogú városok önkormányzatai, az Országos Területfejlesztési Tanács, a regionális fejlesztési tanácsok, a megyei területfejlesztési tanácsok, a közigazgatási hivatalok és a védelmi bizottságok lehallgatását, megfigyelését, adatgyűjtést róluk, beépülést a szervezetekbe. Mindezt megtehetik az igazságügyi miniszter aláírásával, vagyis nem kell hozzá bírói engedély, ami ellentmond a nemzetbiztonsági törvénynek - tette hozzá.

Az ellenzéki képviselő szerint formai problémák is vannak a neki tájékoztatásul elküldött kormányhatározattal, emiatt azt sem lehet eldönteni, hatályban van-e egyáltalán.

Szilvásy György válaszában határozottan visszautasította és rágalomnak nevezte Kósa Lajos szavait. Mi nem tételezzük fel politikai ellenfeleinkről, hogy kormányzásuk idején törvénytelen célokra kívánták volna felhasználni a nemzetbiztonsági szolgálatokat, pedig akkor is ugyanezek a szabályok voltak hatályban - közölte. Megjegyezte: nemzetbiztonsági védelem alá tartoztak többek között az önkormányzatok is a Fidesz kormányzása idején.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy képviselőkről vagy hozzátartozójukról nyílt vagy titkos információgyűjtést kezdeni csak a nemzetbiztonsági bizottság azonnali tájékoztatásával lehet. Hozzátette: a nemzetbiztonsági védelem célja a megelőzés, a védett szervezet működésének megóvása a szervezett bűnözéstől, a terrorcselekményektől, a törvénytelen befolyásolástól. Úgy fogalmazott: mindannyiunk közös érdeke, hogy megóvjuk az uniós fejlesztési forrásokat.

Szilvásy György felhívta a figyelmet arra: a nemzetbiztonsági védelem megállapodás alapján működik, és nem kötelező egyik hivatal, vagy szervezet számára sem. A kormánynak tudomásul kell vennie, ha egy önkormányzat nem él ezzel a lehetőséggel, de egyetlen felelős helyhatósági vezető számára sem lehet közömbös, hogy hogyan költik el az uniós forrásokat - hangoztatta.
Kijelentette: a nemzetbiztonsági törvényen felül semmilyen többletjogosítványt nem ad a kormányhatározat. A miniszter szerint a dokumentum megfelel a formai szabályoknak is.

Kósa Lajos erre úgy reagált: a határozat szerint a titkosszolgálatok megállapodás nélkül is ellátják a nemzetbiztonsági felügyeletet. A fideszes politikus szerint az egyetlen elfogadható válasz az lett volna, ha a miniszter elnézést kér és visszavonja a határozatot, ezért indoklását nem fogadta el. Az Országgyűlés azonban elfogadta a választ.

Demeter Ervin interpellációjának is ugyanez volt a témája. Kifejtette: sántít Szilvásy Györgynek az az érvelése, hogy az önkormányzatokat az uniós források miatt kellett bevonni a nemzetbiztonsági védelem körébe, hiszen Magyarország már 2004 óta az Európai Unió tagja.

Alapos a gyanú, hogy a kormány ismét saját politikai céljaira használja fel a titkosszolgálatokat. Törvénytelen eszköz, törvénytelen célokra - jelentette ki.

Úgy látja, a kormányhatározat logikája szerint a kabinet tagjait kellene megvédeni: "Veres Jánost olyan üzlettársaktól, akiket börtönbe csuknak, Lamperth Mónika férjét sikkasztási botrányba keveredett pezsgőző-társtól, Gyurcsány Ferencet pedig attól, hogy az általa irányított minisztériumból ifjú szocialisták talicskával tolják ki a pénzt".

Az elnöklő Szili Katalin Demeter Ervint figyelmeztette, hogy felszólalása jelentősen eltért az előre beadott interpelláció szövegétől, amit a házszabály szerint csak akkor tehet meg, ha az interpellált miniszterrel egyeztetette.

Szilvásy György a fideszes képviselő szavaira reagálva azt mondta, sajnálattal látja, hogy a legnagyobb ellenzéki párt képviselői már nem először abból indulnak ki, hogy ha egy hazugságot sokszor elismételnek, akkor azt előbb utóbb igazságként fogadják majd el az emberek.

Kiemelte: a volt titokminiszter pontosan tudja, miről van szó, mégis szándékosan összekever fogalmakat, és nem létező dolgokra hivatkozik. Visszautasítom azt a feltételezést, hogy összefüggés van a kisebbségi kormányzásra készülés és a nemzetbiztonsági védelemben részesülő szervek kijelölése között - szögezte le a miniszter, hozzátéve: nem használják a titkosszolgálatokat pártpolitikai célokra. "Mi értelme lenne vélt megfigyelésüknek? Ugyan mivel zsarolhatná a kormány önöket? Mitől félnek ennyire?" - tette fel a kérdést. Megjegyezte: a Fidesz különösen vonzódik a titkos információgyűjtéssel összefüggő bombasztikus bejelentésekhez, de a tények mindig megcáfolják ezeket.

A miniszter véleménye szerint, ami történt, az balul sikerült rémhírterjesztő akció, amelyben a Fidesz ismét nemzeti érdeket áldozott fel napi politikai céljaiért.

Mint mondta, a nemzetbiztonsági bizottságban tájékoztatta volna a Fideszt is a kormányhatározat módosításáról, de a testület ülésein a legnagyobb ellenzéki párt képviselői nem vesznek részt.
Szilvásy György válaszát Demeter Ervin nem fogadta el, de az Országgyűlés igen.

Szili Katalin tájékoztatása szerint az interpellációk azért hangozhattak el nyílt plenáris ülésen, mert a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter feloldotta a kormányhatározat titkosítását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2008. április 25. 20:29
Vihar egy pohár vízben, műbalhé, ocsmány inszinuáció.
Ozmium gunyoros-humoros hozzászólását megérdemlik.
Ozmium
2008. április 22. 13:51
Ervin, és a farkasok? Felmerült a gyanú, elmerült a gyanúsított, fölöttébb gyanús, a leggyanúsabb, a gyanú árnyéka, árnyék vetődött a gyanúra.
Bizony, bizony, ha "a Titanic lapos lett volna akkor...".
Vigyázat! Hátrébb az agarakkal, ez a pali hasonló ügyben, már egy rántott sertésbordával is, térdre tudta kényszeríttette a CIA tábornokát!
Jó, jó. Most túladagolta az antivakarint, vigyorgott is mindenki, -mint tehén a csalamádéban-.
De a mai nap meghozta a józanságot és kiderült, hogy stílszerű legyek, nem kell azért megvenni egy tehenet, ha meg akarunk inni, egy pohár tejet.
Nohát igy élünk mi itt mint, szarvastartó marhagazdák. /tévedés!/ Helyesen, marhatartó szarvasgazdák.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását